Yedek vekiller kuyumuzu kazar

Yedek vekiller kuyumuzu kazar

Başkanlık paketindeki ‘yedek vekil’ pürüzünün perde arkasına KARAR ulaştı. İşte yeniden masaya yatırılan maddeye ilişkin milletvekillerinin itirazları:

EROL METİN

AK Parti milletvekillerinin itirazı üzerine anayasa paketindeki ‘yedek milletvekilliği’ maddesi, partinin hukukçu kurmaylarınca yeniden ele alınıyor. İşte AK partili vekillerin karşı çıkma nedenleri:

Milletvekilleri, kendileri Meclis’te ter dökerken sürekli arazide seçmenle iç içe olacak olan yedek vekillerin aleyhlerinde kampanya yürütüp, ‘kuyularını kazacağı’ endişesi taşıyor.

Türkiye’nin 2019 Kasım’ında yapılması planlanan genel seçimlerde tanışması öngörülen yedek vekillik uygulaması nedeniyle milletvekilliğinin sıradanlaşacağı yönünde itiraz da bulunuluyor.

AK Parti’nin Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri, bölgelerindeki muhtarlık ve belediye seçimleri kavgalarını hatırlatarak, yedek vekilik yüzünden kan dökülebileceği kaygısını paylaştı. “TBMM üyeliğinin düşmesi, düşürülmesi, ölüm ile diğer boşalma hallerinde boşalan üyelikler aynı siyasi partinin yedek milletvekilleriyle doldurulur” şeklinde tarif edilen maddedeki “ölüm” ifadesinin yol açtığı olumsuz çağrışımlara dikkat çekildi. Düzenlemedeki “ölüm” ifadesinin çıkarılması istendi. 

Vekiller, bakan olarak atanan milletvekilinin parlamento üyeliğinin düşmesine de karşı.

Diğer yandan özellikle Kürt milletvekillerinin itirazı üzerine teklifteki Cumhurbaşkanlığı adaylığı şartları arasındaki “doğuştan Türk olma” şartı da yeniden gözden geçiriliyor. MHP’nin ikna edilmesi halinde bu konuda da gerekli düzeltmeler yapılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN