Afrin’e 7 koldan kuşatma

Afrin’e 7 koldan kuşatma

TSK’nın Afrin’i YPG işgalinden kurtarmak için başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nda bir hafta geride kaldı. Mehmetçik ve ÖSO güçleri, 3 cephe 7 noktada kenti kuşatmaya başladı. Yağmur ve sise rağmen adım adım ilerleyen harekatta 303 terörist etkisiz hale getirildi, İHA’lar tarafından belirlenen yüzlerce hedef imha edilirken, 69 nokta ele geçirildi.

KENAN BUTAKIN

Afrin’in YPG’den temizlenmesi için başlatılan Zeytin Dalı Harekatı’nda bir hafta geride kaldı. Harekatın başladığı ilk gün, daha önce belirlenen 113 YPG hedefinden 108’i hava harekatıyla yerle bir edildi. Fırat Kalkanı Harekatı’nda şehit olan 72 askerin sayısı kadar savaş uçağı, 4 bin kilometrekarelik alanda tehdit oluşturan hedefleri vurduktan sonra da kara harekatı için düğmeye basıldı.

İlk olarak tüm hazırlıklarını Afrin’in doğusunda yapan teröristleri şaşkına uğratan bir plan uygulandı. Planla, TSK ve ÖSO güçleri, Afrin’in dağlık bir alan olan kuzeyi ve batıda Hatay’ın Hassa ilçesinden Suriye’ye giriş yaptı. Bu yöntemle teröristlerin çoğu bozguna uğradı. Harekatın 3. gününde de Fırat Kalkanı bölgesinde bulunan Azez’de yeni bir cephe açıldı. TSK ve ÖSO güçleri, bir haftada Azez-Afrin arasındaki stratejik öneme sahip Burseya Dağı’nı, Afrin’in kuzeyinde Ömer Uşağı Köyü ile çevresindeki 5 stratejik tepeyi, güney batıda Cinderes bölgesinin bir bölümü ile batıda da Raco bölgesini teröristlerden kurtardı. Toplamda da 69 köy YPG’den geri alındı. TSK, harekatta 303 YPG’linin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
ÖSO, önceki gün Bordo Berelilerin de destek verdiği 500 kişilik güçle doğudaki Mare’den Tel Rifat’a doğru harekete geçti. Rejim bölgesine uzanan kasaba ele geçirildiğinde örgütün kaçış imkânı kalmayacak.

Cinderes bölgesi ile Azez Cephesi’ndeki Burseya Dağı harekatta en yoğun çatışmaların yaşandığı noktalar oldu. Askeri kaynaklar, Burseya Dağı’nın terör örgütünden temizlenmesinden sonraki hedefin Türkiye’ye yönelik roket ve havan saldırılarının yapıldığı Bafelyun Tepesi olduğunu bildirdi.

3 cephede 7 noktada terör örgütüne yönelik başlatılan temizlik harekatında en büyük engel soğuk hava, sis ve yağmur. Çamur nedeniyle dün ilerleyemeyen ÖSO güçleri, pozisyonlarını koruma kararı aldı. Ancak top atışlarıyla terör hedeflerinin vurulmasına devam edildi. 6 bin 400 asker ile 25 bin ÖSO mensubunun sürdürdüğü harekatta, kontrol altına alınan köylerde saklanan terörist olup olmadığı da didik didik inceleniyor. KARAR’a konuşan bir ÖSO mensubu, gittikleri köylerde harekat planı hakkında konuşmamaya özen gösterdiklerini belirterek, “Biraz kaygı yaşıyoruz. Nedeni de bu köylerde yaşayanların çocukları veya bazı yakınlarının YPG’ye katılmış olabileceği şüphesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle harekat planı hakkında önemli bilgiler vermeden devam ediyoruz” dedi.

Türkiye harekatın ilk dakikalarından itibaren başarılı bir diplomasi yürüttü. Rejim ve bölgede askerleri bulunan Rusya ile İran operasyon öncesi bilgilendirildi. Ankara,  BM’nin 51’inci maddesinde yer alan uluslararası hukuk çerçevesindeki meşru müdafaa hakkı olduğunu tüm dünyaya duyurdu. ABD, harekata net şekilde karşı oduğunu açıklamakken tepkisini ‘endişe’ düzeyinde tuttu ve Türkiye’ye ‘güvenli bölge için birliket çalışalım mesajı verdi. İngiltere, Hollanda, Almanya, Fransa’nın da aralarında bulunduğu ülkeler Türkiye’nin terör örgütüne karşı meşru müdafa hakkının altını çizen açıklamalar yaptı. Operasyona net şekilde tavır alan tek ülke İran oldu. Alman Dışişleri Bakanlığı, harekat başlar başlamaz Türkiye’nin, Suriye sınırı boyunca meşru müdafaa hakkı olduğunu belirtti. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da, Türkiye’nin sınırlarını güvenli tutmak istemekte haklı olduğunu kaydetti. Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre de, Türkiye’nin güvenlik ve sınırları hakkındaki endişelerini anladıklarını belirterek, Suriye’deki değişken durum konusunda itidal çağrısı yaptıklarını açıkladı. NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller ise ABD’nin tavrına karşın, harekat için Türkiye’nin güvenliğini koruma hakkı olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN