Almanya’da AP depremi

Almanya’da AP depremi

Avrupa’da merkez siyasetin büyük yenilgi aldığı Avrupa Parlamentosu seçimleri kıtadaki siyaseti şekillendirmeye başladı. Almanya’da AP sandığında eriyen Sosyal Demokrat Parti’nin Genel Başkanı Andera Nahles istifa kararı aldı. Açıklama yapan Nahles “Bu görevi yapmak için artık gerekli destek yok” dedi. Son anketlere göre AP’de oyunu artıran Yeşiller ise Almanya’da birinciliğe yükseldi.

Avrupa Parlamentosu seçimleri kıtada birlik üyesi bir çok ülkenin siyasetini şekillendirmeye devam ediyor. Seçimlerden sonra Yunanistan, erken seçim kararı almış, Fransa’da ise erken seçim sesleri yükselmeye başlamıştı. Şimdi de AP ve Bremen Eyalet Meclisi seçimlerinde ciddi oy kaybına uğrayan Alman Sosyal Demokrat Parti’nin Genel Başkan Andrea Nahles istifa edeceğini açıkladı. Almanya’da hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti’de (SPD) Avrupa Parlamentosu ve Bremen Eyalet Meclisi seçimlerinden alınan yenilginin ardından SPD’deki tartışmalar yeni bir boyut kazandı. SPD Genel Başkanı ve Parti Meclis Grup Başkanı Andera Nahles her iki görevinden de ayrılma kararı aldı. Nahles yaptığı açıklamada, “Meclis grubu içindeki tartışmalar ve parti içinden gelen tepkiler bana bu görevleri yapmaya devam etmem için gerekli desteğin artık var olmadığını gösterdi” dedi. Nahles Pazartesi günü Parti yönetimine, Salı günü ise SPD Meclis Grubu’na istifasını açıklayacağını ifade etti. Nahles, 2017’de düzenlenen genel seçimlerinin ardından partisinin Federal Meclis Grubu başkanlığı görevini üstelenmiş, 2018’in nisan ayında da SPD genel başkanı seçilmişti. 

SPD Avrupa Parlamento seçimlerinde  Almanya’da yüzde 11,9 oranında oy kaybına uğrayarak yüzde 15,4 oy almıştı. CDU/CSU yüzde 27,9 oranında oy almıştı. CDU/CSU 2014 yılına göre yüzde 7,5 oranında oy kaybetmişti. Bremen Eyalet Meclisi’nde yapılan seçimlerde ise SPD 73 yıl sonra hezimete uğramıştı. SPD 73 yıl sonra ilk kez sandıktan birinci parti olarak çıkamamışttı. Bu sonuçlar SPD içinde yoğun tartışmalara neden olmuş, Genel Başkan Nahles eleştirilmişti. 

YEŞİL YÜKSELİŞ SÜRÜYOR: AP seçimlerinde oy patlaması yaparak Almanya’nın ikinci büyük partisi olan Yeşiller, Almanya’da yapılan bir ankete göre, Başbakan Angela Merkel’in Hristiyan Demokrat Birliği’ni (CDU) geçerek ülkedeki en popüler parti konumuna geldi. Yeşiller 26 Mayıs Pazar günü yapılan AP seçimlerinde yüzde 20.5 oranında oy aldı. Yüzde 15.8 oy alan SPD’yi geride bıraktı. Birlik Partileri CDU/CSU ise ciddi oy kaybına rağmen yüzde 28.9 oranında oy alarak sandıktan ülkenin en güçlü partisi olarak çıktı. Ancak seçimlerden çok kısa süre sonra yapılan kamuoyu yoklaması seçmenin partilere yönelik desteğinde ciddi değişiklik olduğunu gözler önüne serdi. Forsa Araştırma Şirketi’nin, RTL ve n-tv için yaptığı ankette seçmenlere ‘bugün federal seçimler olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz’ sorusunu yöneltti. Her yüz seçmenden 27’si Yeşiller’e oy vereceğini beyan etti. 

AŞIRI SAĞCI AfD’DE KAYIPLARDA: Birinciliği Yeşiller’e kaptıran CDU/CSU’yu oy vereceğini beyan edenlerin oranı yüzde 26. Anket sonucuna göre, seçim sonrası başlayan ve hala devam eden tartışmalar SPD’ye olan desteği daha da düşürdü. Seçmen partiden uzaklaştı. Ankette katılanların sadece yüzde 12’isi bugün seçim olsa SPD’ye oy vereceğini beyan etti. Aynı anketin sonucuna göre mecliste grubu bulunan aşırı sağcı AfD de destek kaybetti. Yüzde 13 olan desteği yüzde 11’e geriledi. 

Mescid-i Aksa’ya İsrail bombası

İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyen fanatik Yahudilere tepki gösteren cemaate ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Aralarında aşırı sağcı eski milletvekili Haham Yehuda Glick’in de olduğu yüzlerce fanatik Yahudi, İsrail polisi eşliğinde Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. Alınan bilgiye göre Yahudilere tekbir getirerek tepki gösteren cemaate ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunan İsrail polisi, çok sayıda Filistinliyi darbetti. Görgü tanıkları ayrıca, İsrail polisinin, Mescid-i Aksa’daki Kıble Mescidi’ne sığınan cemaatin üzerine ses bombası ve göz yaşartıcı gaz attığı, postallarıyla mescide girdiği ve kapılarını zorla kapattıklarını belirtti. İsrail polisi, Kudüs gününe denk geldiği bahanesiyle son 30 yıldır ilk defa ramazanın son günlerinde Yahudileri Mescid-i Aksa’ya sokmuş oldu. Öte yandan İsrail güçlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs ile Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerine gece düzenlenen baskınlarda ‘terör eylemlerine karıştıkları’ iddiasıyla 58 Filistinli gözaltına alındı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN