Boğaz’daki yalıların hepsi ciddi risk altında

Boğaz’daki yalıların hepsi ciddi risk altında

200 yıllık tarihe sahip Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na çarpan geminin yüksekliğine dikkati çeken, bu kadar büyük gemilerin Boğaz’da ciddi risk oluşturduğunu belirten Saim Oğuzülgen “200 metrenin üzerindeki gemilerin yedek makine dairesi olmalı. Biri durursa diğeri çalışır” dedi.

KENAN BUTAKIN/İSTANBUL

İstanbul Boğazı’nda makine arızası nedeniyle sürüklenmeye başlayan 225 metrelik Vitaspirit gemisinin, Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na çarpmasının ardından Boğaz güvenliği yeniden gündeme taşındı. İstanbul Boğazı’ndaki kaza risklerini Süveyş ve Panama Kanalı ile karşılaştıran Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAU Türbam) Müdürü Saim Oğuzülgen KARAR’a önemli değerlendirmelerde bulundu. Kazanın yaşandığı yalının önündeki deniz derinliğinin 25 metre olduğunu kaydeden Oğuzülgen, Boğaz’da geçen gemilerin karaya oturmadan sahile çarpma riskinin çok yüksek olduğunu belirtti. Oğuzülgen “Boğazdan her gün yüzlerce gemi geçiyor. Yüzde bir ihtimal de olsa bu gemiler zaman zaman sorun yaşayabilir. Dünyadaki diğe boğazlarda bu tarz kazalar yaşanabiliyor. Ama başta Süveyş ve Panama Kanalı olan bu yerlerde sahil kesiminde denize sıfır yerleşim yok. Örneğin Süveyş Kanalı’nda binlerce dümen arızası oluyor. Ama kanalın iki sahili de çöl. Panama Kanalı’nda da oluyor ama orada da iki sahil orman ve krater gölü. Dolayısıyla İstanbul Boğazı’nın apayrı bir havası var. Öyle ki, çarpmanın yaşandığı yalının önündeki derinlik 25 metreye yakın. Yani gemi daha karaya oturmadan evin yatak odasına giriyor” dedi. Bu tür kazaları engellemek için İstanbul Boğazı’ndan geçecek 200 metrenin üzerindeki uzunluğa sahip gemilerin yedek makine dairesi olması gerektiğini söyleyen Oğuzülgen “İstanbul Boğazı’ndan geçebilecek emniyetli gemi boyuna ilişkin bazı çalışmalar yapıyoruz. Yasal düzenlemelerde zaten 200 metre üzerindeki gemiler büyük gemi olarak nitelendiriliyor. Buradan yola çıkarak 200 metre ve üzerindeki gemilerin riskli olduğunu görüyoruz. Bu gemilerin bir makine dairesi yerine iki makine dairesi ile çalışması gerekiyor. Biri durursa diğeri çalışır ve rahatlıkla tornistan yapar” diye konuştu. Bu arada yalıya çarpan geminin işletmecisi Vita Management S.A.’dan dün yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Vita Management S.A olarak bu talihsiz olay nedeniyle derin bir üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz. Olaydaki en büyük tesellimiz ise herhangi bir yaralanma veya çevresel kirliliğin yaşanmamış olması. Bu vesileyle söz konusu olay esnasında yardımlarını esirgemeyen Türk yetkililerine içten teşekkürlerimizi sunarken, olayın nedenlerinin tüm yönleriyle araştırılması konusundaki kararlılığımızı da ayrıca ifade etmek isteriz.”

VARLIK KORKUMA KURULU'NDAN İNCELEME

İstanbul Boğazı’nda yaşanan gemi kazasının ardından ağır yara alan Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’ndaki hasar tespit çalışmaları dün de devam etti. İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden iki kişilik ekip, Malta bayraklı ‘VITASPIRIT’ isimli geminin cumartesi günü Kanlıca önlerinde çarparak büyük zapta hasar oluşturduğu Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’nda inceleme başlattı. Ekibin yalının yeniden ihyasıyla ilgili çalışmalar yapacağı ve bu yönde bir rapor hazırlanacağı öğrenildi. Önceki gün de İstanbul Teknik Üniversitesi’nden uzmanlar, yalıda ön incelemede bulunmuştu.   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN