Cenevre öncesi Esad sıkıntısı

Cenevre öncesi Esad sıkıntısı

Dünyanın kilitlendiği Soçi zirvesine damga vuran Putin ve Esad arasındaki ön görüşmenin, toplantıda gündeme geldiği, sonraki süreçte benzer görüntünün tekrarlanmaması yönünde kararı alındığı öğrenildi. Türkiye’nin isteği üzerine Esad’la doğrudan görüşme yapılmaması konusunda da uzlaşıldığı ileri sürüldü.

HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

Rusya, İran ve Türkiye devlet başkanlarının Suriye’de iç savaşın sona ermesi ve ülkenin yeniden inşaası için Soçi’de gerçekleştiği zirvede alınan kararlardan biri daha ortaya çıktı. KARAR’ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre zirve öncesi Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin ile Suriye Devlet Başkanı Başer Esad’ın yaptığı ön görüşme, zirvede gündeme geldi. Türkiye Esad’la yapılan görüşmenin ve servis edilen fotoğrafların muhalifler üzerinde olumsuz etki yarattığını ve çatışmasızlık sürecini de kötü yönde etkilediği görüşünü dile getirdi. Rusya ve İran’ın bu konuda Esad’ın henüz sürece dahil olmayacağı, sonraki süreçte de doğrudan görüşme yapılmaması kararı alındığı iddia edildi. Öte yandan Soçi sonrası Şam yönetiminden sürpriz bir karar geldi. Rejim, Cenevre görüşmelerine delegelerin gidişlerini erteledi. Bugün gerçekleşecek Cenevre görüşmeleri Suriye hükümeti ile muhaliflerin doğrudan pazarlık masasına oturacağı açıklanmıştı. Suriyeli muhalifler ise barış görüşmelerine 50 kişiden oluyacak ortak bir heyetle katılma kararı aldı. Muhalifler daha önce, Suriye’de siyasi bir geçiş süreci öncesi Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevi bırakması gerektiği yönündeki görüşlerini tekrarlamıştı. Şam yönetimi ise Esad’ın geleceğinin görüşmelerde pazarlık konusu olmadığını vurguluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN