15 günde bir görüşeceğiz

15 günde bir görüşeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi’de Rus lider Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir araya geldiği Suriye zirvesinde çok kritik kararlar aldıklarını söyledi. Bu kararların sahadaki olumlu karşılığının yakında görüleceğini belirten Erdoğan, benzer toplantıların düzenli olarak yapılacağını açıkladı, dünyanın umut ve barış gördüğünü kaydetti.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu Komutanlığı’nda düzenlenen 1518 Muvazzaf Astsubay Adayının Mezuniyet Töreni ve AK Parti Balıkesir İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu. Mısır’da 305 kişinin öldüğü IŞİD saldırısını kınayan Erdoğan “Bunlara nasıl Müslüman deriz? Bunlar katil, bunların İslam’la yakından uzaktan alakası yok” dedi. Kendilerine yönelik saldırıların Türkiye’yi oyundan çıkarıp yedek kulübesine değil tamamen sahanın dışına atmak için yapıldığını bildiren Erdoğan, Soçi zirvesi, CHP’nin ‘devrilen sandalye eleştirisi’ ve 2019 seçimlerine değindi. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle oldu:                              

ONURUMUZLA OYNATMAYIZ

Türkiye silahlı insansız hava araçlarını milli imkanlarla imal eden dünyanın on ülkesinden biri olmuştur. Bugün Türkiye belli uluslararası örgütlere ileri garnizonluk yapan değil milli menfaatlerini ne olursa olsun gerçekleştiren ülkedir. Son NATO skandalında olduğu gibi Türkiye’nin hak ve hukukunu koruma noktasındaki kararlılığı, artık birilerini kendilerine çekidüzen vermek zorunda bırakıyor. Ne şahsımıza ne Cumhuriyet’imizin banisi Gazi Mustafa Kemal’e ne ordumuza ne de bu ülkenin başka herhangi bir değerine dil uzatılmasına asla müsaade etmeyiz. Hele hele bu aziz milletin onuruyla oynanmasına asla izin vermeyeceğiz.

17-11/26/screenshot_1.png

DÜNYA BİR UMUT VE BARIŞ GÖRDÜ

Soçi’de düzenlenen zirve, Suriye konusunda insani trajedileri önlemeye ve bölgenin geleceğini mümkün olan en adil şartlarda oluşturmaya yönelik çabaların bir ürünüdür. Bir terör örgütü eliyle ve bu örgüt bahane edilerek, yerle yeksan edilen medeniyetimizin kadim şehirlerindeki yıkımları durdurmak, oluk oluk akan Müslüman kanını engellemek için elimizden geleni yapmak boynumuzun borcudur. Soçi’de 7 yıldır devam eden, yaklaşık bir milyon insanın hayatını kaybetmesine, 12 milyon Suriyelinin evini terk etmesine sebep olan bu krize nasıl siyasi bir çözüm bulabileceğimizi etraflıca istişare ettik. Sadece bölgemizdeki mazlumlar değil, tüm dünya Soçi’deki toplantıya ve sonuç bildirgesine, kararlara kilitlenmişti. Hamdolsun bizler bu beklentiyi boşa çıkarmadık. Üç lider olarak Suriye’deki insani dramı sonlandırmaya yönelik gerçekten çok kritik kararlar aldık. İnşallah yakında bu kararların olumlu yansımalarını sahada daha belirgin şekilde görmeye başlayacağız. Belki 15 günde bir, ayda bir de bizim bu bir araya gelişimiz devam edecek. Tüm dünya Soçi’deki toplantıda umut, istikrar, barış ve bir gelecek gördü. Suriyeli kardeşlerimiz Soçi’deki toplantıda yıllar sonra vatanlarına geri dönme ihtimalini gördü.

MUHALEFET DEĞİL KOMEDİ SAHNESİ

Peki ana muhalefet ne gördü? Sandalye gördü. Tarihi Soçi zirvesinde CHP’yi ilgilendiren tek şey kazayla devrilen bir sandalye oldu. Zirvenin ardından ana muhalefet partisinin bir milletvekili çıktı, kıdemli diplomatlara, iletişim uzmanlarına ve siyaset bilimcilere adeta taş çıkartırcasına Soçi zirvesini, düşen bir sandalyeye sığdırmayı başardı. Neymiş? Sayın Putin bunun üzerinden tüm dünyaya mesaj vermişmiş. Biraz daha kafa yorsa diplomasi külliyatına yeni bir ‘Düşen sandalye teorisi’ kazandıracak diye bekledik ama olmadı. Çünkü yanında çok değerli diplomatlar var. Ana muhalefet partisi değil, sanki komedi sahnesi. 

1 KASIM’DA SİYASİ REFORM OLACAK

Erken seçim çağrısı yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklenen Erdoğan, 2019 mesajı verdi: “Kılıçdaroğlu kendine göre bir hayal dünyası oluşturdu. Daha önce de benzer şeyler söyledi, benzer havalar attı, yetmedi. Emin olun, 2019’daki seçimlerde de aynısını yapacak. Şimdiden başladı. Sevgili Kemal, işte Balıkesir burada. Hadi bakalım gel de al. Az önce meydan da ortadaydı. İşte meydan, hodri meydan. Balıkesir’den bu çarkçı ana muhalefete hak ettiği dersi verecek güçlü bir netice bekliyorum. Kılıçdaroğlu’nun şahsım ve aileme yönelik iftiralarına yarın (bugün) İstanbul’dan cevap vereceğim. Sağ olun, sizin bu heyecanınız, coşkunuz, iradeniz inanıyorum ki Mart 2019’da çok farklı bir süreci başlatacaktır. 1 Kasım’da olay artık Türkiye’de bir siyasi reform olacaktır.”

BAHÇELİ VE TÜRKEŞ’E 100. YIL TELEFONU

Cumhurbaşkanı Erdoğan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş ile dün sabah telefonda görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, bu iki görüşmenin MHP Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in doğumunun yüzüncü yılı vesilesiyle yapıldığını duyurdu. Erdoğan, Bahçeli’yle görüşmesinde Türkeş’in ülke ve millet için yaptığı olumlu katkılara dikkati çekerek, kendisinin hayırla yad edilmekte olduğuna değindi. Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş’le de görüşen Erdoğan’ın merhuma Allah’tan rahmet dilediği kaydedildi. Öte yandan Erdoğan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’la da telefonda görüştü. Erdoğan, sağlık kontrolünden geçen Kuveyt Emiri’ne geçmiş olsun dileklerini sundu.

KRAL SELMAN VE MACRON İLE SURİYE’Yİ KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz Al Suud ile telefonda görüştü. İkili ilişkiler ve bölgesel  konuların ele alındığı görüşmelerde ağırlıklı olarak Suriye krizine siyasi çözüm arayışları konuşuldu. Soçi zirvesinde atılan adımlar konusunda bilgi paylaşımında bulunan Erdoğan, DEAŞ’tan temizlenen bölgelerin başka terör örgütlerine bırakılmamasının yanı sıra, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasının da hayati önem taşıdığına dikkati çekti. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN