Diyanet’ten hadisli uyarı

Diyanet’ten hadisli uyarı

Diyanet, bayrama iki gün kala kurban kesimiyle ilgili en merak edilen soruları yanıtladı: Kurbana kesinlikle eziyet edilmemeli Bayıltarak kurban kesimi caiz değildir. Kurbanın helal olmayan organları yenmemeli. Kurban derisi para karşılığında satılmamalı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban alımı ve kesimiyle ilgili önemli bilgiler verdi. Özellikle tüm uyarılara rağmen kurban kesimi sırasında ortaya çıkan vahim görüntülerin bu sene de yaşanmaması vatandaşlara hem ayetli hem de hadisli uyarılarda bulunuldu.

İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefilere göre yenmez. Şafilere göre ise yenir.     

Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmeli. Kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamalı.

Kurbanın derisi, bir fakire veya hayır kurumuna verilmeli. Kurban derilerinin para karşılığında satılması, kurbanın kesimi veya bakımı için ücret verilmesi caiz değildir.

Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve yumurtalarını yemek mekruhtur. Maliki ve Şafi mezheplerinde ise eti yumurtalarını yemek caizdir.

Hz.Peygamber, kesim esnasında hayvana eziyet edilmemesini emretmiştir. Kurbanın klasik yöntemle kesilmesi asıldır. Kurbana fazla eziyet vermemek (ölüm acısını azaltmak) için, hayvanın elektrik şoku, narkoz gibi yöntemle bayıltılarak kesilmesi caizdir. Hayvan henüz kesilmeden, şok etkisiyle ölürse, kurban olmayacağı gibi, eti de yenmez.

ÇOCUKLAR KURBAN KESİMİNE TANIK OLMAMALI

Özellikle kurbanlıkların çocukların gözleri önünde kesilmemesi gerektiğini söyleyen uzman psikolog  Kayhan Gürbüz aileleri uyardı. Çocukların, hayvanın boğazına bıçak dayanmasına, boynunun kesilmesine, tanık olmasının travma etkisi yaratacağını kaydeden Gürbüz, “Çocuklara kurban bayramını, kafa karışmayacak şekilde, sosyal değerlerini ön plana çıkararak açıklamak, kurban kesimine tanık olmalarını engellemek, yapılacak şeylerin başında geliyor. Bu müdahale özellikle 12 yaş altı çocuklarda, soyut düşünme becerisi oluşmadığından daha büyük önem taşıyor. Ancak, her çocuğun duygusal gelişimi ve kişilik yapısı aynı olmadığından 12 yaşın üzerindeki, özellikle duygusal yönden hassas çocuklarda da buna aynı şekilde dikkat etmek gerekiyor ve hiçbir şekilde çocuğa kurban kesimini izlemeyi dayatmamak gerekiyor” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN