Esad yangına benzin döküyor

Esad yangına benzin döküyor

Türkiye’nin uyarılarına kulak tıkayan Esad, İdlib’teki yangına benzin döküyor. Rejim güçleri, 4 milyon sivilin güvenliğini sağlamak için Astana anlaşmalarıyla kurulan TSK’nın 9 No’lu gözlem üssüne saldırdı. 4 gün arayla gelen ve maddi hasarın meydana geldiği ikinci saldırıya misliyle karşılık verildi.

Şam yönetimi 4 milyona yakın sivilin sığındığı İdlib’te insani trajdeyi önlemek için Türkiye ve Rusya’nın yoğun girişimiyle kurulan gözlem üslerini hedef aldı. TSK’ya ait cephe hattında 9 No’lu gözlem üssüne topçu ateşi ile saldıran Şam güçlerine ağır silahlarla karşılık verildi. 4 günde meydana gelen ikinci saldırıda ölen ya da yaralan olmazken bölgede eller tetikte.

19-06/17/ehir.JPG

Milli Savunma Bakanlığından, Suriye rejim güçlerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde kontrol ettiği Tall Bazan bölgesinden, Murak bölgesinde yer alan 9 numaralı Gözlem Noktasına top/havan atışlarıyla saldırı gerçekleştirildiği bildirildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Suriye rejim güçlerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde kontrol ettiği Tall Bazan bölgesinden, Murak bölgesinde yer alan 9 numaralı Gözlem Noktasına kasıtlı olduğu değerlendirilen top/havan atışlarıyla bir saldırı gerçekleştirildiği belirtildi. Saldırıya bölgedeki ağır silahlarla anında karşılık verildiği aktarılan açıklamada, “Yapılan saldırıda personel zayiatı olmayıp; üs bölgemizde yer alan tesis, teçhizat ve malzemelerden bir kısmı kısmi hasar görmüştür. Saldırıyla ilgili olarak Rusya nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuştur. Durum yakından takip edilmektedir.” ifadeleri kullanıldı.       

Bu saldırıdan dört gün önce 10 No’lu gözlem üssüne de saldıran Esad güçleri askeri yaralamıştı. Toplam 35 havan ateşi ile vurulan üs kullanılamaz hale gelmişti. Saldırıya sert tepki gösteren Türkiye’den ‘Bir daha olursa karşılık veririz” mesajları gelmişti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün katıldığı programda bölgede Türkiye’nin girişimiyle bir ateşkes ortamı salğandığına işaret ederek şunları söylemişti: “Rejim eğer bizim gözlem kulelerine saldırıları devam ettirecek olursa, bu yanlışa hala inatla devam edecek olursa bizim burada sessiz kalmamız mümkün olmaz. Gereğini de yaparız. Bizim Suriye’de yaşayan kardeşlerimiz ne diyor? Türkiye gelsin diyor. Biz bir de Adana mutabakatını bir kenara koyamayız.” 

İdlib’te Rusya’nın hava desteğini arkasına alan Esad güçleri 25 Nisan’dan bu yana saldırılarını sürdürüyor. Bölgedeki aktivistler ve BM raporlarına göre şu ana kadar hayatını kaybeden sivillerin sayısı 500’ü geçmiş durumda. 300 bin kişinin Türkiye sınınırdaki güvenli bölgelere doğru kaçtığını açıklayan  BM Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzsis, çatışmaların bölgedeki milyonlarca insanın hayat alanlarını yok ettiğini belirterek “Durum kötüleleşirse iki milyon İdlibli Türkiye’ye yönelebilir” uyarısı yapmıştı.     

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN