Uluslararası Af Örgütü: AB'nin Gazze'de ateşkes çağrısı yetersiz

Uluslararası Af Örgütü: AB'nin Gazze'de ateşkes çağrısı yetersiz

İsrail’in on binlerce masum sivili katlettiği saldırıları aylardır sürerken, Uluslararası Af Örgütü, AB’nin bölgede ateşkes çağrısının "yetersiz" olduğunu, İsrail'e sorumluluk yüklememesinin felakete katkıda bulunduğunu ifade etti.

İngiltere merkezli Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Avrupa Birliği'nin (AB) Gazze'de ateşkes çağrısının "yetersiz" olduğunu, İsrail'e sorumluluk atfetmemesinin "cezasızlık mesajı" verdiğini ve Gazze'deki felakete katkıda bulunduğunu bildirdi.

Örgütün Avrupa Kurumları Direktörü Eve Geddie, yaptığı yazılı açıklamada, AB liderlerinin dünkü ateşkes talebinin "gecikmiş çağrı" ve Filistinli sivillerin son 6 aydır maruz kaldığı dehşet göz önüne alındığında "yetersiz adım" olduğunu vurguladı.

Geddie, İsrail'in acımasız ve ayrım gözetmeyen saldırılarında 32 binden fazla insanın öldürüldüğünü, binden fazla çocuğun sakat kaldığını, tüm mahalleler ve kasabaların enkaza dönüştüğünü kaydetti.

‘SUÇLARIN SORUMLULARI HESAP VERMELİ’

Sağlık sisteminin neredeyse tamamen yok edildiğini ve İsrail tarafından tasarlanmış kıtlığın kapıda olduğunu vurgulayan Geddie, şu ifadeleri kullandı:

"Tüm taraflarca daha önce bir ateşkese varılmış olsaydı bütün bunlar önlenebilir ve engellenebilirdi. Gazze'de yaşananlar insan eliyle oluşturulmuş insani felakettir ve uluslararası hukuk çerçevesinde işlenen tüm suçlardan sorumlu olanlar hesap vermelidir."

Geddie ayrıca, hesap verilebilirlik çağrılarının tutarlı olması gerektiğini dile getirerek, "AB Konseyi'nin uluslararası hukuku ağır şekilde ihlal eden İsrail'e sorumluluk atfetmemesi cezasızlık mesajı vermekte ve Gazze'deki felakete katkıda bulunmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Geddie, bazı üyelerin, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansını (UNRWA) itibarsızlaştırması, hayati önem taşıyan yardımları kesmesi ve İsrail'e ihraç ettikleri silah ve mühimmatla Gazze'de bombardıman sürerken insanların gıda ve temiz suya erişimden mahrum bırakılmasının "bölgedeki vahim durumu daha da kötüleştirdiğini" vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN