Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik

Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli bir değişiklik yaparak mektup limitini yüzde 3 artırdı. Bu sayede, hak sahipleri, daha önce 250 TL'ye kadar olan tutarlarda mektup yoluyla bildirim alırken, artık 1.000 TL'ye kadar olan tutarlarda da bildirim alabilecekler. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

BDDK'nın resmi internet sitesinde yer alan duyuruya göre, değişiklik 1 Kasım 2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "8. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ve 2018'den beri "250" TL olarak uygulanan tutarın "1.000 TL" olarak güncellenmesine karar verildi.

KREDİ SINIRLARI DA DÜZENLENDİ

BDDK'nın bir diğer düzenlemesi ise Kalkınma ve Yatırım Bankalarının kredi müşterileri, ortakları ve ortaklıklarından sağlayabilecekleri fondan mevduat sayılmayacaklarına ilişkin hususlar düzenlendi.

Kredi kullandırımları bakımından kalkınma ve yatırım bankalarında ana sermaye ve kalıraç oranına dayalı bir düzenleme çerçevesi oluşturuldu.

Kalıknma ve Yatırım bankalarınca bir gerçek ya da tüzel kişiye veya risk gruplarına kullandırılabilecek kredilere ilişkin sınırların hesaplanmasına, raporlanmasına ve sınır aşımlarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

DEĞİŞİKLİĞİN NEDENİ

BDDK tarafından yapılan bu değişikliklerin temel amacı, zamanaşımına uğrayan hesaplarda hak sahiplerinin hak kaybına uğramamasını sağlamak ve kalkınma ve yatırım bankalarının kredi faaliyetlerinde daha sağlam bir çerçeve oluşturmak.

Zamanaşımına uğrayan hesaplarda mektup limitin artırılması, hak sahiplerinin daha fazla sayıda hesaptan haberdar olmalarını ve haklarını talep etmelerini sağlayacaktır. Kalkınma ve yatırım bankalarında kredi sınırlarının düzenlenmesi ise bu bankaların finansal istikrarına katkıda bulunacaktır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN