Elde kalan konutlara yeniden faiz desteği

Elde kalan konutlara yeniden faiz desteği

Ekonomideki belirsizliğin etkisiyle ‘yapı paydos’ dönemini yaşayan inşaat sektörünü umutlandıran doping geldi. MB’nin faiz indiriminden 5 gün sonra Ziraat Bankası ve Vakıfbank, 180 ay vadeli konut kredisinde faizi 0.99’a çekti. Beklentilerin üstünde gerçekleşen oranın, ev alımını tetikleyerek şişen konut stoklarının eritilmesine katkı sağlayacağı öngörülüyor.

İnşaat sektöründeki daralma her geçen gün büyüyor. Haziranda satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 33,26 geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48,6 azalarak 61 bin 355 oldu. Bu dönemde özellikle ipotekli konut satışları büyük bir gerileme kaydetti. İpotekli konut satışları haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 84,6 azalarak 7 bin 319’a geriledi.

19-08/02/mans.png

Rakamlar her geçen gün geriye doğru giderken, satışları yeniden canlandırmak için yeni bir kredi desteği paketi açıklandı. Merkez Bankası’nın (TCMB) geçtiğimiz ay yaptığı faiz indirimiyle birlikte gözler kamu ve özel bankalara çevrilmişti. Kredilerdeki yüksek oranları Merkez’in yaptığı indirimle birlikte aşağı çekilmesi bekleniyordu. Önceki günlerde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kredi oranlarındaki düşüşün sinyalini zaten vermişti.

Dün Ziraat Bankası ve VakıfBank yeni bir konut kredisi paketi açıkladı. Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, tutarı 500 bine kadar konut kredilerine yönelik faiz oranlarını, azami 180 ay vade için yüzde 1’in altına çekerek aylık yüzde 0,99’a indirdi. Banka, tutarı 500 bin lira ila 1 milyon lira arasında bulunan konut kredileri için aylık faiz oranını da 180 ay vadeye kadar yüzde 1,19’a düşürdü. Öte yandan 1 milyon lira ve üzeri tutarlı konutlar için kredi kullanılması halinde, azami 180 ay vade için faiz oranı yüzde 1,39 olarak belirlendi. Kredili çalışan konut sektörü firmaları, Ziraat Bankası ile anlaşmaları halinde katkı payı ödeyerek daha uygun faiz oranları ile müşterilerine kredi kullanma imkanı sağlayabilecek. Tüketici kredisi faiz oranlarını da düşüren Ziraat Bankası, azami 60 ay vade için maaş müşterilerine yüzde 1,49’dan, diğer müşterilere ise yüzde 1,59’dan tüketici kredisi kullandıracak. Öte yandan kredi değerlendirme notu A olan firmalar, yüzde 17 faizle Ziraat Bankası’ndan kurumsal kredi kullanabilecek.

19-08/02/a1.png

19-08/02/a2.png

Kurumsal kredi faizleri; kredi değerlendirme notu B olan firmalara yüzde 17,50’den, C olan firmalara ise yüzde 18’den uygulanacak. Yapılandırma ve 24 aydan uzun vadeli kredilerde ise azami yüzde 19 faiz oranı uygulanacak. 

1,49’DAN 0,99’A İNDİ

VakıfBank’ta tutarı 500 bin liraya kadar konut kredilerine yönelik aylık faiz oranlarını, azami 180 ay vade için yüzde 1’in altına çekerek yüzde 1,49’dan yüzde 0,99’a indirdi. Banka, tutarı 500 bin lira ila 1 milyon lira arasında bulunan konut kredileri için aylık faiz oranını da 180 ay vadeye kadar yüzde 1,19’a düşürdü. Öte yandan 1 milyon lira ve üzeri tutarlı konutlar için kredi kullanılması halinde, azami 180 ay vade için faiz oranı yüzde 1,39 olarak belirlendi. VakıfBank ayrıca, kampanyaya katılan firmaların konut projelerinden ev satın almak isteyen bireysel müşteriler için faiz oranını 180 aya kadar aylık yüzde 0,79 olarak belirledi. Daha önce yüzde 1,78 düzeyinde bulunan tüketici kredisi faiz oranlarını da düşüren VakıfBank, 90 bin liraya kadar azami 60 ay vade için maaş müşterilerine yüzde 1,49’dan, diğer müşterilere ise yüzde 1,59’dan tüketici kredisi kullandıracak.     

POLİTİKA FAİZİ FİTİLİ ATEŞLEDİ

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Merkez Bankası’nın çaktığı kıvılcımın Ziraat Bankası’nda karşılık gördüğünü aktararak “Ziraat Bankası’nın konut kredi oranlarını psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına düşürmesi sektörün uzun vadede destekleneceğini işaret ediyor. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta da bankanın düşük faiz vadesini 180 aya yani 15 yıla çıkarmış olması. Uzun vadede düşük faiz politikası, istikrarlı bir ekonominin ve inşaat sektörünün en önemli ipuçlarından biridir” diye konuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN