Bir kilosu kırmızı et fiyatına satılıyor! Atıl bir binada üretmeye başladı: Resmen bu senenin altını!

Bir kilosu kırmızı et fiyatına satılıyor! Atıl bir binada üretmeye başladı: Resmen bu senenin altını!

Tunceli’de Devlet Desteği ile kurulan tesiste üretilen ürünlerin bir kilosu kırmızı et fiyatına satılıyor. 11 kadına ekmek kapısı olan tesiste yapılan üretimler resmen bu senenin altını…

Tunceli’de devlet desteğiyle kurulan tesiste mantar üretmek için bir araya gelen 11 kadın, iş sahibi oldu. İlde kadınlara istihdam sağlamak amacı ile İl Özel İdaresi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2022’de “Üreten Kadınlar Güçlü Yarınlar Projesi” hayata geçirildi.

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde Fırat Kalkınma Ajansına sunulan proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylandıktan sonra 1 milyon 938 bin 420 lira destek aldı.

Çalışmaların ardından ise kentin Atatürk Mahallesi’ndeki tek katlı atıl bir bina, istiridye mantarı üretimi ve meyve kurutma tesisi haline getirildi.

tunceli-mantar-uretimi-1.jpg

11 KADINA EKMEK KAPISI OLDU

Tunceli Üreten Kadınlar Kooperatifi bünyesinde bir araya gelen 11 kadın da gerekli başvuru ve eğitim işlemleri sonrasında tesiste iş başı yaptı. Haftada beş gün tesiste olan kadınlar, istiridye mantarı üretimine yoğun mesai harcıyor.

Başka illerden getirilen mantar kompostlarını tesiste bulunan odalara yerleştiren kadınlar, ardından üretim bölgesindeki sıcaklık, nem ve ışığı nöbetleşe olarak kontrol ediyor. Ortalama 1,5 ay süren süreden sonra ise yeterince büyüyen mantarlar, gruplar halinde çalışan kadınlar tarafından hasat ediliyor.

tunceli-mantar-uretimi-2.jpg

ÜRÜN PAZARLAMA SIKINTISI ÇEKMİYORLAR

Kooperatif Başkanı Ceren Yıldız, AA muhabirine, Tunceli’de kadınlar için iş imkanlarının kısıtlı olduğunu söyledi. Mantar tesisindeki kompostları Afyonkarahisar’dan temin ettiklerini ifade eden Yıldız, "İlerleyen süreçte eğer hayata geçirebilirsek kendi kompostlarımızı yapacağız. Mantar yetiştirme süreci 45 güne yayılıyor. 10-15 günlük uyku modu sonrası kompostlarda hareketlilik başlıyor ve biz de mantar kompostlarına 10-15 santimetrelik çizikler atıyoruz. Bu uygulamadan sonra küçük küçük mantarlar oluşuyor ve gelişim süreci başlıyor." dedi.

Pazar konusunda bir sıkıntı yaşamadıklarına da değinen Yıldız, "Bu ürünlerin satışını genellikle Tunceli'de yapıyoruz. Şu anda ürün pazarlamada herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Gelecek yıllarda kapasitemizi genişletmeyi ve çalışan kadın sayısını artırmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

tunceli-mantar-uretimi.jpg

Gülçin Atan ise tesisin kurulması ile iş sahibi olduğunu ve aile bütçesine katkı sağladığını söyleyerek, "Belirli aralıklarla istiridye mantarlarımıza ait kompostlarımız tesisimize geliyor ve onları yerlerine yerleştiriyoruz. Ardından mantarların sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve büyümesi için bazı çalışmalar yürütüyoruz. Hasat zamanında da tüm kadın arkadaşlarımızla kolları sıvayıp ürünleri topluyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN