CHP'li Durmaz: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde

CHP'li Durmaz: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde

Tokat’ta meydana gelen depremlerin ardından can kaybı yaşanmazken vatandaşlar, gece boyu evlerine giremedi. Bölgeyi ziyaret eden CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ise Tokat’ta inşa edilen HES’lerin fay zonu üzerinde bulunduğuna dikkat çekti.

Tokat’ta bölge halkının eksiklerini ve meydana gelen hasarı inceleyen Durmaz, “Türkiye’de 18 şehir, 80 ilçe ve 502 köy aktif fay hatları üzerinde bulunuyor. 5 yıllık deprem seferberliği planı önermiştik. Deprem kapımıza dayandı hâlâ önlem planı yok” dedi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu’nun hazırladığı 15 Mart 2021 tarihli ‘Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Tokat Raporu’na dikkat çeken Durmaz, “Tokat kent merkezi dâhil Pazar, Almus, Reşadiye, Niksar ve Erbaa ilçeleri ile onlarca köy ve beldemiz ile Kelkit Çayı üzerinde inşa edilen hidroelektrik santralleri (HES)’nin fay zonu üzerinde veya çok yakınında bulunmaktadır. Raporda Tokat’ın büyük ölçüde ortasından geçen Behzat deresinin çökeltmiş olduğu alüvyon bir zemin üzerine oturmakta olduğu, deprem dalgalarının bu tür zayıf zeminler tarafından büyütülerek binalara iletildiği bilgisine dikkat çekilmektedir.” dedi.

Diğer yandan Deprem Uzmanı ve Maden Teknolojisi ve Yer Bilimi Uzmanı Serkan İçelli Sulusaray ilçesinde yaşanan depremlerin yine Tokat sınırları içerisinden geçen Kuzey Anadolu fay zonunu tetiklemeyeceğini belirterek, “Beklenen büyük Tokat depremi en fazla 6.2 büyüklükte olabilir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN