Doğu Anadolu'nun dağlarında kendi kendine yetişiyor! Ünü Amerika'ya kadar yayılmış, kansersavar olarak biliniyor: Yayla muzu

Doğu Anadolu'nun dağlarında kendi kendine yetişiyor! Ünü Amerika'ya kadar yayılmış, kansersavar olarak biliniyor: Yayla muzu

Ülkemizin dağlarında kendi kendine yetişiyor! Şifa deposu olarak bilinen otun en özel faydası kansersavar olarak bilinmesi. Ünü Amerika'ya kadar yayılmış. Yayla muzu olarak da bilinen ot tam bir şifa deposu...

Her bahar aylarında Doğu Anadolu'nun yüksek dağlarında doğal olarak yetişen ve yayla muzu olarak da bilinen Işkın, sağlık ve şifa deposu olarak pazar tezgâhlarında yerini aldı. Özellikle Erzincan başta olmak üzere çevre illerde, Işkın'ın toplanmasıyla birlikte vatandaşlar arasında büyük bir rağbet görüyor. Bu doğal bitki, Atlanta Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarla kanser başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde umut vaat ediyor.

Doğu Anadolu'nun yüksek rakımlı bölgelerinde doğal olarak yetişen ve yayla muzu olarak bilinen Işkın, bahar aylarının gelmesiyle tezgâhlarda yerini aldı. Erzurum, Tunceli, Bingöl, Muş gibi illerle birlikte Erzincan'da da yüksek dağlarda yetişen Işkın, yöre insanı tarafından sağlık deposu olarak kabul ediliyor. Işkın, uzun kış mevsiminin ardından doğal olarak yetiştiği bu bölgelerde köylüler tarafından toplanmaya başlanıyor. Ayrıca, kanser başta olmak üzere birçok hastalığa şifa olduğu düşünülüyor.

Kanser savar olarak bilinen ‘Işkın’ tezgâhlarda yerini aldı

IŞKIN OTU FAYDALARI

Atlanta Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalar sonucunda, ışkının kanser hastalığının tedavisinde potansiyel bir ilaç olarak görülmeye başlandığı ve ışkının ününün Amerika’ya kadar yayılmış olduğu belirtiliyor. Boyu yaklaşık 40 santim ile 150 santim arasında değişen ışkın otunun içerdiği bol miktardaki C vitamini ile birlikte A, B1, B2, E ve K vitaminleri, sağlık açısından oldukça değerli olduğu düşünülüyor. Ayrıca, taze tüketildiğinde mide bulantısına ve hazımsızlığa iyi geldiği, grip ve ateşli hastalıklara karşı da tedavi edici etkisi olduğu belirtildi.

Yörede ışkın ve çirişin doğal olarak yetiştiğini ifade eden Murat Gül, “Çiriş dağlarda doğal olarak kendiliğinden yetişir. Ispanak gibi yemeği oluyor. Yoğurtlu ve yumurtalı olarak her türlü yemeği olur. Başlı başına bir ilaçtır. Çirişin kilosunu 70 liradan satıyoruz. Işkında aynı şekilde dağlarda doğal olarak kendiliğinden yetişiyor. Koli koli başka illere gönderiyoruz. Müşterilerimiz ışkını çok tercih ediyor. Kansere iyi geldiğini söylüyorlar. Satışlar şuanda gayet iyi. Işkında başlı başına doğal bir ilaçtır. Kilosunu da bu yıl 70 liradan satıyoruz” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN