Yaylada gezerken buldu, hemen incelemeye gönderdi! Sadece Alanya'da yetişiyor... O bitki literatüre girdi

Yaylada gezerken buldu, hemen incelemeye gönderdi! Sadece Alanya'da yetişiyor... O bitki literatüre girdi

Alanya'da yaylada gezerken farklı bir türe rastladı ve hemen yetkililere gönderdi. Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi'nde araştırma ekibi inceledi ve literatürde kaydı olmadığı belirlendi. Sadece Alanya'da yetişiyor...

Ahmet Tıraş, Alanya'nın Söğüt Yaylası civarında, 1750 metre rakımda farklı bir soğan türüne rastladı. Detaylı fotoğraflarını Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi'ne ulaştıran Tıraş'ın keşfi, Türkiye'de endemik bitki türlerinin zenginliğine yeni bir katkı sağladı. Prof. Dr. Hasan Yıldırım liderliğindeki araştırma ekibi, bitkinin literatürde kaydının olmadığını belirledi ve bunun üzerine laboratuvar çalışmaları başlatıldı.

ULUSLARARASI HAKEMLİ DERGİDE YAYIMLANDI

Anadolu Ajansı on X: "???? Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan yeni yabani soğan türü, "Alanya soğanı" adıyla bilim dünyasına kazandırıldı https://t.co/ZC3fpwFHqg https://t.co/wj3R29wSmE" / X

Laboratuvar çalışmalarının ardından hazırlanan bilimsel makale, uluslararası hakemli dergi Phytotaxa'da yayımlandı. Bu yeni bitki türü, Türkçe olarak "Alanya soğanı" adını aldı ve bilim dünyasına kazandırıldı. Ayrıca, bitkinin bilimsel ismi keşfi gerçekleştiren Ahmet Tıraş'a atıfla "Allium ahmet-tirasii Yıldırım" olarak belirlendi.

'YURTTAŞ BİLGİN'

Resim

Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Alanya soğanının keşfi ile Türkiye'de bulunan endemik soğan türlerinin sayısının 113'e, Türkiye'deki toplam soğan türünün ise 228'e yükseldiğini belirtti. Yıldırım, son yıllarda doğa sevgisi ve keşif ruhuyla hareket eden "yurttaş bilginlerin" sayesinde birçok yeni bitki türünün keşfedildiğini vurgulayarak "Yurttaş bilgin dediğimiz kendilerini yetiştiren ve bilim insanları ile ortak çalışma yapan doğaseverler arttıkça ülkemiz doğası ve botanik bilimi adına çok önemli kazanımlar elde etmekteyiz. Halk ve bilim insanları arasında köprü görevi üstlenen yurttaş bilginlerin artması doğamızın korunmasında oldukça önemli bir rol oynamaktadır." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN