Hangi fiziksel rahatsızlıklarda antidepresan kullanılabiliyor?

Hangi fiziksel rahatsızlıklarda
antidepresan kullanılabiliyor?

Antidepresanlar, migrenden uyku bozukluğuna pek çok sağlık problemine iyi geliyor. Birçok doktor, hastalarına yardımcı ilaç olarak antidepresan yazıyor. İşte tedavisinde antidepresan kullanılan 9 sağlık sorunu...

Antidepresanlar, psikolojik sorunların dışında birçok sağlık problemlerine de iyi geliyor. Birçok doktor, çeşitli sağlık sorunlardan mustarip hastalarına yardımcı ilaç olarak antidepresan yazıyor. Antidepresanların doktor kontrolü dışında kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Ama aşağıdaki sağlık sorunlarından birine sahipseniz, doktorunuza danışarak bu sorunlara iyi gelen ilaçları kullanabilirsiniz.

Kurdeşen

15-07/02/off-label-antidepressants-2.jpg

Çeşitli yiyecekler, kimyasal maddeler, bitkiler veya ilaçların kurdeşeni tetiklediği biliniyor. Bağışıklık sisteminin çeşitli durumlara verdiği otomatik bir tepki olan kurdeşen, mast hücrelerinin histamin üretmesiyle ortaya çıkıyor.

Atarax ve Benadryl gibi 'antihistamin' özelliğe sahip ilaçlar, histamin üretimin engelleyerek kurdeşeni geçiriyor.

Şeker hastalığı kaynaklı sinir sistemi problemleri

Türkiye'de 7 milyonun üzerinde şeker hastası bulunduğu ve bunların dörtte birinin hastalığının farkında olmadığı tahmin ediliyor. Şeker hastalığı tedavi edilmediğinde kalp, göz ve böbreklere zarar verebiliyor. Şeker hastalarının yüzde 60'ında periferik nöropati problemi görülüyor. Sinir sisteminde ortaya çıkan bu sorun, el ve ayaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma gibi durumlara neden oluyor.

Cymbalta adlı antidepresan, periferal nöropati kaynaklı arğrılara iyi geliyor. Birçok doktor şeker hastalarına bu ilacı yazıyor.

İdrar kaçırma

65 yaş üzerindeki insanlarda idrar kaçırma sık görülüyor. Yaşlı insanlar, pelvis kaslarının zayıflaması sonucu kahkahayla gülme, öksürme gibi durumlarda idrar kaçırabiliyorlar.

Pelvis kaslarındaki işlev bozukluklarını düzelten Tofranil ve Elavil adlı antidepresanlar, idrar kaçırma sorununa iyi geliyor.

Yeme bozukluğu ve kusma sorunları

15-07/02/i685.jpg

Prozac ve Tofranil, bulimiya (doymama hastalığı) ve bu hastalıktan kaynaklanan kusma sorunlarına iyi geliyor. Bu ilaçlar, vücudun gönderdiği açlık sinyallerini kontrol altına alarak bulimiya tedavisine yardımcı oluyor.

Kas romatizması

Kas romatizması sürekli acı, yorgunluk, hafıza ve ruh halinde dalgalanmalar gibi sorunlara neden oluyor. Bu hastalığın sebebi tam olarak bilinmiyor ve kesin bir tedavisi de bulunmuyor. Bna karşın Savella ve Cymbalta gibi ilaçlar, kas romatizması kaynaklı yoğun acının dindirilmesine yardımcı oluyor.

PMS dönemi sorunları

15-07/02/1311-pms-art_0.jpg

Pek çok kadın PMS döneminde ruh halinde dalgalanmalar, asabilik, aşırı hassaslık gibi psikolojik problemler yaşıyor. Paxil ve Lexapro isimli antidepresan ilaçlar, kadınların regl dönemi öncesinde yaşadığı psikolojik sorunlara iyi geliyor.

Migren

15-07/02/migren-gunlugu.jpg

Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'de 12 milyon migren hastası bulunuyor ve her 4 kadından birinde migren görülüyor. Elavil adlı antidepresanı kullanan migren hastalarının yüzde 70'i migren ataklarının azaldığını söylüyor.

Sigarayı bırakma

15-07/02/635688497245959707-715103002_quit-smoking.jpeg

Sigarayı bırakmada kullanılan Zyban adlı ilaç, aslında Wellbutrin adlı ilacın farklı bir isimle piysaya sürülmüş hali. Ayrıca Pamelor ve Aventyl adlı antidepresanların da sigarayı bırakmayı çalışanlara yardımcı olduğu söyleniyor.

Uyku bozuklukları

15-07/02/istock_000010128964xsmall.jpg

Türkiye'de aşağı yukarı 10 kişiden 1'i uyku problemi yaşıyor. Uyku bozukluğu kadınlarda daha sık görülüyor. Elavil, Remeron, Oleptro gibi antidepresanlar düşük dozda alındığında uyku döngüsünü düzenleyen sinir ileticilerdeki işlev bozukluklarını düzeltiyor ve uyku problemlerini azaltıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN