Hasan Celal Güzel biyografisi: Neden Tank Hasan dendi? Hasan Celal Güzel kimdir?

Hasan Celal Güzel biyografisi: Neden Tank Hasan dendi? Hasan Celal Güzel kimdir?

Hasan Celal Güzel biyografisi, neden Tank Hasan dendiği soruları bugünün gündeminde. Hasan Celal Güzel kimdir ve hayatı vefat haberinden sonra Google gibi arama motorlarında aranmaya başlandı. Merak edenler için demokrasi kahramanına neden Tank Hasan denildiği, Hasan Celal Güzel kimdir sorusunun yanıtını derledik. Detayları haberimizde.

Hasan Celal Güzel biyografisi,  neden Tank Hasan dendiği soruları bu gün sabah Hasan Celal Güzel'in hayatını kaybetmesi ile gündem oldu. Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesinde 73 yaşında vefat etti. Hasan Celal Güzel kimdir ve hayatı vefat haberinden sonra Google gibi arama motorlarında aranmaya başlandı. İşte Hasan Celal Güzel biyografisi ve deyatları haberimizde.  

Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesi'nde 73 yaşında vefat etti. Bu haber sabah saatlerinde Türkiye gündemine düştü. Güzel'in hayatını merak edenler ölüm haberinden sonra Hasan Celal Güzel biyografisi,  neden Tank Hasan dendiği soruları sorulmaya başlandı. İşte Hasan Celal Güzel kimdir sorusunun yanıtı 

18-03/19/hasan-celal-guzel-kimdir.jpg

28 ŞUBAT DÖNEMİNDE ÇEVİK BİR'E DİRENDİ "TANK HASAN" OLARAK BİLİNDİ

Hasan Celal Güzel'e neden Tank Hasan dendiği:

Hasan Celal Güzel, 1998'de ise siyasi tarihe geçen, "...İ.Hakkı Karadayı veya başkaları halkın üzerine kendilerine emanet edilen silahları çevirmek isterlerse tankların üzerine çıkarım..." sözleriyle cuntaya meydan okumuştu. Dönemin kudretli paşası Çevik Bir, yakın takibe aldığı ve hapse attırmak için mesai harcadığı Güzel hakkında savcılara emir gibi 11 yazı göndermişti. Söz konusu yazıların tamamı, 'talimat' içeriyor ve 'yapılacak yargısal işlemlerin sonucundan Genelkurmay Başkanlığı'na bilgi verilmesi' ifadesiyle bitiyor.

18-03/19/hasan-celal-guzel-biyografisi.jpg

HASAN CELAL GÜZEL KİMDİR?

Hasan Celal Güzel, 1945 yılında Gaziantep'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya'da tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun oldu. Makro ekonomi alanında "Türkiye'nin İktisadi Büyüme Modelleri" adlı tezini verdi. Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) çeşitli ekonomik ve sosyal sektörlerde uzman yardımcısı, uzman ve sektör sorumlusu olarak çalıştı.

Başbakanlık Müşavirliği, Başbakanlık Ekonomik ve Sosyal İşler Bakanlığı, İZDK Genel Müdür Yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı Müşavirliği ve Müsteşar Yardımcılığı, DPT Genel Sekreterliği ve Müsteşar Vekilliği ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 24 Ocak 1980 ekonomik istikrar tedbirlerinin alınmasında önemli bir rol oynadı. 1983 yılında 38 yaşında Türkiye'nin en genç Başbakanlık müsteşarı oldu. Ayrıca; çeşitli üniversitelerde, akademilerde ve Kara Harp Okulu'nda ekonomi, maliye, hukuk, ekonomik ve sosyal tarih, ekonomik sistemler-doktrinler ve kamu yönetimi konularında öğretim görevlisi olarak hizmet verdi ve akademik çalışmalar yaptı. 1986 Yılında girdiği ara seçimlerde Anavatan Partisi'nden (ANAP) Gaziantep Milletvekili seçildi ve Turgut Özal Hükümeti'nde, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev aldı. 1987 yılı genel seçimlerinde yeniden milletvekili seçildi. Seçimlerden sonra Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. Ayrıca, 1986-1989 yılları arasında Dışişleri Bakan Vekilliği görevinde bulundu. 1989 yılında yapılan ANAP Olağanüstü Kongresi'nde Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık için adaylığını koydu. Ancak seçilemedi. 23 Kasım 1992'de Yeniden Doğuş Partisi'ni (YDP) kurdu ve Genel Başkan seçildi.

1994 Yılı sonunda "YENİ TÜRKİYE" isimli 2 aylık akademik dergiyi yayınlamaya başladı. Burası 8 yılda bir okul haline geldi. Bu süre içinde 3 bin 500'ün üzerinde makale ve 40 bin sayfalık külliyat ortaya çıkarıldı. Ayrıca Yeni Türkiye Araştırma ve Yayın Merkezi'ni kurarak demokrasi üzerine kitaplar yayınladı. 1998 Yılında Cumhuriyetin 75. Yıldönümü münasebeti ile 5 ciltlik bir 'Cumhuriyet' çalışması, Osmanlı'nın 700. Kuruluş yıldönümü için 12 ciltlik uluslararası 'Osmanlı araştırması ve 2002 yılında 21 ciltlik uluslararası 'Türkler' çalışmasını gerçekleştirdi.

18-03/19/hasan-celal-guzel-28-subat.jpg

'ÖPÜŞME VE EL SIKIŞMA ŞAMPİYONUYDUM'

Siyasetin renkli isimlerinden Hasan Celal Güzel, vatandaşlarla el sıkışmalarıyla da biliniyordu.

Bir yazısında şöyle anlatmıştı:

Efendim, bendeniz bildiğiniz gibi bir vakitler öpüşme ve el sıkışma şampiyonu idim. Siyaseti halka yakın şekilde yapma ekolünün başta gelen temsilcisi olarak bulunuyordum. Bu konuda rahmetli pirimiz Kasım Gülek’i de, üstadımız Demirel’i de geride bırakarak 10 milyon kişi ile el sıkıştım, öpüştüm, hatta bu sahadaki kendi icadım olan “elense” metoduyla güreştim.

EL SIKIŞMANIN İNCELİKLERİ


1986 ara seçimlerinde, merhum Özal’ın ısrarı ile ANAP’tan Gaziantep milletvekili adayı olunca, evvela ne yapacağımı, nereden başlayacağımı şaşırdım. Sonra kendimi caddelerde, sokaklarda, kahvehanelerde buldum. Yakaladığıma sarılıyor, elini sıkıyor, öpüyordum. Turgut Bey’in o seçimler sırasında bana taktığı ismimle “Tank Hasan” olarak günde 20 saat vaziyetim bu idi. Koca başbakanlık müsteşarı gördüğüne sarılıyor, elini sıkıyor, öpüyordu...

EMİNÖNÜ'NDEN AKSARAY'A 12 SAAT...

Siyaseti bıraktığım 18 Nisan 1999 genel seçimlerine kadar tam 15 yıl, tahminen 10 milyon kişi ile el sıkıştım, öpüştüm ve elense çektim. Kalabalık şehirlerde, anacaddelerde ve meydanlarda bir anda yüzlerce kişiyle el sıkışabiliyordum. El sıkışacak ve öpülecek kişi sayısı fazla olduğu için çok hızlı hareket eder ve kendime mahsus teknikler geliştirirdim. Demirel, o zaman benim için “Bedeniyle siyaset yapan adam” demişti. Bir defasında İstanbul’da, Eminönü’nden Aksaray’a 12 saatte el sıkışarak ve öpüşerek gelmiş ve bir günde 30 bin kişiyle temas etmiştim. “Parmaklarında, dudaklarında numaratör mü var, nasıl sayıyorsun?” diyenlere, “Buyurun siz de sayın...” diye cevap verirdim. Gerçekten de belli bir sürede ne kadar el sıkışabileceğim belliydi. Sayıldığında da aynı sonuç ortaya çıkabiliyordu.

HER ÖPTÜĞÜM OY VERSE BAŞBAKAN OLMUŞTUM

Efendim, aslında bendeniz böyle şapur şupur öpüşmeye karşıyım. Bu tarz öpüşme ne Batı kültüründe vardır ne de bizim kültürümüzde... Batı’da aynı cinsten olanların öpüşmesine çok şüpheli bakılır. Bizdeki “musafaha”nın ise şapur şupur öpüşmekle hiç ilgisi yoktur. Öpüşmenin hijyenik bakımdan da birçok mahzurları olduğu bilinmektedir. “Peki o halde, ne diye yıllarca öpüşüp durdun be adam?” diyecek olursanız buna şu cevabı vereceğim: Sermayesine politika yapıyordum. İnsanımıza sarılıp öpmekten başka çarem yoktu ki!... Her öptüğüm bana oy verseydi, şimdi çoktan başbakan olmuştum. Ne yapalım ki, benim necip milletim beni öptü de, başkasına oy verdi...

AYTAÇ DURAK'I NASIL ÖPTÜM


Aytaç Durak, çok eski bir dostum ve Adana’nın başarılı belediye başkanıdır. Bir vakitler öpüşmeye karşı açtığı kampanya ile tanınmıştı. Bir gün baktım ki, gazetelerde meydan okumuş; “Hasan Celal gelsin de bir görelim, beni de öpebilecek mi?” demiş. Ben de o günlerde Adana’da bir konuşma yapacaktım. Adana’nın en kalabalık yerinde, bermûtat halkla öpüşüp duruyoruz. Birden Aytaç Durak kalabalığın içinde karşıma çıkmaz mı?... Bana göre çok ufak tefek olmasından da faydalanarak önce sarılıp kaldırıp ayaklarını yerden kestim. Sonra belki onlarca defa öptüm. Kollarımın arasında nasıl çırpındığı aklıma gelince hâlâ gülüyorum. Sevgili Aytaç’a buradan selamlar, sevgiler gönderiyorum.

18-03/19/hasan-celal-guzel.Jpeg

'TANKSAVAR' HASAN CELAL GÜZEL 15 TEMMUZ'DA MEYDANLARDAYDI

Eski Bakanlardan Hasan Celal Güzel, darbe girişiminde bulunan FETÖ’cülerin Türk milletine ihanet ettiklerini söyledi.

Gaziantep’teki milli iradeye saygı nöbetine katılan eski Bakanlardan Hasan Celal Güzel, darbe girişimde bulunan FETÖ’cülere ve arkasında olduğunu ileri sürdüğü ABD, İngiltere ve Almanya’ya sert tepki gösterdi.

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ’tank Hasan’ diye hitap ettiği Hasan Celal Güzel, ‘tanksavar’ diye anons edilerek platforma davet edildi. Güzel, konuşmasında ağır ifadeler kullanarak, Fethullah Gülen ve darbeci girişiminde bulunan gruba ağır tepki gösterdi. Arkalarında Haçlıların bulunduğunu belirten Güzel, “15 Temmuz’da Fethullahçı Terör Örgütü denilen köpekler, şerefsizler ve hainler çetesi Müslüman Türk milletinin ve İslam’ın yıkılması için darbe teşebbüsünde bulundu. Bu basit bir hareket değildir. Senelerce okul faaliyeti, cemaat faaliyetleri dedik, Türkiye’de Cumhuriyet’in ilk döneminde ve sonralarında inanan insanlar ezildi, sahip çıkalım dedik. Her defasında onlara imtiyaz tanıdık. Bizi sırtımızdan hançerlediler. Amerikaların, İngiliz casuslarının, Angele Merkel’in kucağına oturdular. Türk milletine ihanet ettiler bu şerefsizler. Biz senelerce, onları müdafaa ederken, onlar İslamiyet’in ve Türk milletin kuyusunu kazmak için Pensilvanya’da CIA ajanları ile Mossad ile işbirliğindeydiler” dedi.

Güzel, kendisinin devlette önemli görevlerde bulunduklarını belirterek, “Devlette bu kadar çalışan bir insanım, bu gelinen noktada, bu şerefsizlerin, vatan hainleri, köpeklerin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ele geçirmekte olduğunu anlayamadım. İtiraf ederim. Biraz daha vakit geçirseydik, kıl payı ile Türkiye’yi bir iç savaşın eşiğinden döndürebildik. Bunda, Cumhurbaşkanımızın, liderliğinin, cesaretinin çok büyük rolü var. Ben yıllarca Kara Harp okulunun hocalık yaptım. Genelkurmay Başkanı da benim yetiştirdiğim talebelerdendir. Bu adamlar sinsice harp okullarına sızdılar. Genelkurmaya, kuvvetlere, jandarmaya sızdılar, bu üsleri de ellerine geçirdiler. Allah büyük, Türk milletini, İslam ümmetini korudu ve onları şaşırttı. Sabaha karşı olsaydı, maalesef bu mitingi yapamaz durumda olurduk. Tanklar geziyor olurdu. Türkiye parçalamak üzere olurlardı. Erzurum’u Ermenilere peşkeş çekmiş olurlardı” ifadelerini kullandı.

"DARBE TEŞEBBÜSÜ FETÖ'CÜLER TARAFINDAN YAPILMADI" 

Güzel, darbe girişiminin sadece FETÖ’cüler tarafından yapılmadığını, kalkışmanın arkasında ABD, İngiltere ve Almanya’nın olduğunu ifade etti. Güzel, “Bunlar senelerce Haçlı seferleri ruhu ile yaşadılar. AB’yi bile Germen imparatorluğu üzerine kurdular. Senelerce niye uğraşıyoruz da bizi AB’ye almıyorlar biliyor musunuz? ‘Müslümanız’ diye almıyorlar. Ama 50 değil 50 bin yıl geçse, imanımızı, dinimizi bu köpeklerin paraları için asla değiştirmeyeceğiz. Sevgili hemşehrilerim, bu darbe teşebbüsü, bir avuç Fethullahçı tarafından yapılmadı. Onlar, sadece bunların kucaklarına oturmakla yetindiler. Esas onların arkasında ABD’nin, İngiltere’nin, Almanya’nın hainleri var” dedi.
Güzel, Almanya ve Şansölyesi Angele Merkel hakkında da konuşarak, “Bir de Alman Şansölyesi Angele Merkel var. Bu Angele Merkel denilen, nokta nokta, ağzımı daha fazla bozmayayım. Siz anlamışsınızdır. Bu şerefsiz, bu namussuz kadın, Türkiye’nin düşmanıdır. Bu alçak kısa süre önce, uydurma Ermeni iftiraları meselesi ile Türkiye’nin PKK ile irtibatını açmak için parlamentosundan Türkiye aleyhine karar çıkarmış, kendisi de ortak olmasın diye, korkak köpekler gibi kaçmış gitmiştir. İşte bu kadın da bu darbenin içerisindedir. Size ben istihbarat bilgisi veriyorum.

Tahmin yapmıyorum” ifadelerini kullandı.

"ELEBAŞLARI GENELKURMAY ÖNÜNDE SALLANDIRMALI"

Güzel, idamı ilk dile getirenlerden birinin kendisi olduğunu ifade ederek, kalkışmada bulunanların ele başlarının Genelkurmay önünde sallandırılması gerektiğini kaydetti. Güzel, “İlk defa ben o gece idamı söyledim. Bir hukukçu olarak idamın olabileceğini, kısasta hayat olduğunu, bir çok ülkede idam olduğunu, milletin iradesi ile bu köpeklerin ele başlarının Genelkurmay önünde sallandırılması gerektiğini söyledim” diye konuştu.

Konuşmanın ardından çalınan kahramanlık türküleri ve mehter marşlar alandakileri coşturdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN