Kartal'da 8 katlı bina çöktü | 2 kişi öldü

Kartal'da 8 katlı bina çöktü | 2 kişi öldü

İstanbul Kartal’da 43 kişinin yaşadığı 8 katlı bina çöktü. İlk anda 1 cesede ulaşıldı. Facia sonrası ortaya çıkan tablo ise sistemin enkaz altında kaldığını ortaya koydu. Kurtarma ekipleri olay yerine uzun süre sonra gelebildi. Yetkililer saatlerce sağlıklı açıklama yapmadı. Alan güvenlik çemberine alınamadı, toplanan kalabalık nedeniyle ekipler enkaz altındakilerin seslerini duymakta zorlandı. Kaos tablosu “ya deprem olsaydı ne olacaktı” dedirtti.

İstanbul Kartal’da 8 katlı bir bina bir anda çöktü. Çökmenin meydana geldiği saat olan 16.42’den saniyeler öncesinde ise bir patlamanın meydana geldiği iddia edildi. 14 daire ve zemin katta bir tekstil atölyesinin bulunduğu binanın enkazında kaç kişinin olduğu ise tespit edilemedi.

19-02/07/ekran-resmi-2019-02-07-014452.pngs

Çökmeden hemen sonra ilk olarak çevredeki vatandaşlar enkazda arama çalışması yapmaya başladı. Olay yerine sevk edilen kurtarma ekipleri ise bölgeye en az 45 dakika sonra ulaşabildi. Kurtarma çalışmalarında şu ana kadar iki kişinin hayatını kaybettiği ve enkazdan 7 kişinin yaralı olarak kurtarıldığı açıklandı. Kurtarma ekipleri, arama çalışmaları esnasında enkazdakilerin sesini duyabilmek için bölgeye toplanan vatandaşlardan ve gazetecilerden sessiz olmalarını da istedi. Bu görüntüler ise 17 Ağustos depreminden sonra yaşanan sahneleri hatırlattı.

19-02/07/4.jpg

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da olay yerine gelip, binada adrese dayalı nüfus sistemine göre 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu söyledi.  Yerlikaya, binaya 1992 yılında 5 kat için ruhsat vedildiğini ancak daha sonra 3 kat kaçak yapıldığını da söyledi. Yerlikaya, enkazın altında kaç kişi bulunduğuna ilişkin çeşitli rakamların olduğunu ifade ederek, şu anda sayı belirtmesinin doğru olmayacağını, bunu netleştirince kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi.  Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürünün söylediğine göre, tekstil atölyesinin işletme ruhsatı olmadığını da belirten Yerlikaya, “Dakikalar, saniyeler bizim için çok önemli. Oradakiler belki bizim sesimizin çoğunu duyuyor. Onlara ulaşmak için gelin bu alanı güvenli, sıhhatli, teknolojiye uygun bir arama kurtarma atmosferi haline getirelim” diye konuştu.     

19-02/07/3.jpg

Çökme anını gösteren  çevredeki bir güvenlik kamerası görüntülerinde ise facianın boyutu ortaya çıktı. Çökmenin yaşandığı saat olan 16.42’de binanın önünden en az 10 kişinin geçtiği görüldü. Bu esnada ise çoğunun koşarak uzaklaştığı dikkat çekti. Görüntülerdeki kişilerden bazılarının enkaz altında kalıp kalmadığı da netlik kazanmadı. Görüntülerdeki an acı karedelerden biri de, çökmenin yaşandığı anda bina sakinlerinden birinin binaya giriş yapması oldu.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da olayla ilgili soruşturma başlattı. Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, olay yerinde inceleme yapmak üzere 1 Cumhuriyet Başsavcıvekili ve 2 Cumhuriyet Savcısının görevlendirildiği açıklandı.      

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu da, olay yerindeki kurtarma personeline  ilaveten ihtiyaç halinde çalışmak üzere çevre illerden de personel temin edildiğini söyledi.

19-02/07/2.jpg

4 KİŞİ İLE TEMAS KURULDU

Olay yerine gelen TBMM Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, “4 vatandaşımızla temas kurulmuş ve onların sağ salim çıkarılması için arkadaşlarımız olağanüstü bir gayret içerisindeler” dedi.

YAKINLARI HASTANELERE KOŞTU

Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki bir acil ünitesi, yaralıları tedavi etmek üzere boşaltıldı. Hastanenin girişindeki büyük bir kalabalık da gelen ambulanslar içerisinde yakınlarını aradı.

RİSKLİ BİNALAR TAHLİYE EDİLDİ

Çöken binanın çevresindeki risk altında olan evlerde yaşayanlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) hazırlanan misafirhanelere yerleştirildi.

‘KIYAMET KOPTU SANDIM’

Karşı binada yaşayan Cansu Küçükkaya, “Depremden daha yüksek bir ses çıktı. Kıyamet koparcasına gürültü vardı. Tam öncesinde bu binaya bir çocuk giriyordu. Apartmana girmeden onu sevmiştim. Tam o girdi. İçerde o da var. Her yer toz duman oldu” dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN