Kıdem tazminatı vergi iadesi nasıl alınır? Vergi iadesi başvurusu nereye ve nasıl yapılır?

Kıdem tazminatı vergi iadesi nasıl alınır? Vergi iadesi başvurusu nereye ve nasıl yapılır?

"Çalışanların kıdem tazminatında yapılan vergi kesintisi iade edilecek" haberlerinden sonra vatandaşların gündeminde "Kıdem tazminatı vergi iadesi nasıl alınır?" Vergi iadesi başvurusu nereye ve nasıl yapılır?" soruları var. Çalışanların ayrıldıkları iş yerinden temin ettiği kıdem tazminatında yapılan vergi kesintileri, iade yoluyla vatandaşların hesaplarına yatırılacak. Kıdem tazminatı vergi iadesi için başvuru yapmak gerekiyor. Peki kıdem tazminatı vergi iadesi başvurusu nasıl yapılır? İşte Kıdem tazminatı vergi iadesi ile ilgili detaylar…

Kıdem tazminatı vergi iadesi başvurusu Gelir Vergisi Kanunu'unda yapılan değişikliklerden sonra güdemde. Kanunun yasallaşması ile "Vergi iadesi başvurusu nereye yapılır?", "Kıdem tazminatı vergi iadesi nasıl alınır?" sorularının yanıtı da belli oldu. Kıdem tazminatı gelir vergisi iadesi sayesinde çalışanların kıdem tazminatında yapılan vergi kesintisi iade edilecek. Kıdem tazminatı vergi iadesi için başvuru yapmak gerekiyor. Kıdem tazminatındaki gelir vergisi kesintisinin geri alınmasına da olanak sağlayan kanun ile ilgili detayları haberimizde derledik.

19-02/10/kidem-tazminati-vergi-iadesi.jpg

KIDEM TAZMİNATI VERGİ İADESİ NASIL YAPILACAK?

Vergi iadesi için mahkemeye gitmeye gerek duyulmayacak. Bu aşamada ilgili vergi dairesine başvurmak yeterli olabilecek. Koşullar arasında verginin kesildiği tarihten sonra en geç 5 yıl içinde başvurulması gerekecek.

Vergi Usul Kanununa göre vergide zaman aşımı vergiyi doğuran işlemi izleyen takvim yılından itibaren beş yıl sonra doluyor. Bu süre aşılsa dahi daha önce vergi iadesi için dava açanlar açısından zaman aşımı işlemiyor. Zaman aşımı 2019’dan geriye doğru hesaplanacak.

KIDEM TAZMİNATI VERGİ İADESİ İÇİN NEREYE BAŞVURULACAK?

Vergi iadesi için mahkemeye gitmeye gerek yok, ilgili vergi dairesine başvurmak yeterli. Verginin kesildiği tarihten sonra en geç 5 yıl içinde başvurulması gerekiyor. Vergi Usul Kanununa göre vergide zaman aşımı vergiyi doğuran işlemi izleyen takvim yılından itibaren beş yıl sonra doluyor. Bu süre aşılsa dahi daha önce vergi iadesi için dava açanlar açısından zaman aşımı işlemiyor. Zaman aşımı 2019’dan geriye doğru hesaplanacak.

19-02/10/kidem-tazminati.jpg

KİMLER VERGİ İADESİ ALABİLECEK?

Düzenlemeden 27 Mart 2018’den önce işten anlaşarak ayrılanlar yararlanacak. İşten karşılıklı sözleşme ya da ikale sözleşmesi ile ayrılan vergi iadesine hak kazanacak. Son 5 yılda işinden anlaşmalı olarak ayrılanları kapsıyor. Yıllık tavanı aşmayan kıdemde vergi kesilmediği için iade olmayacak.

27 Mart 2018 tarihi milat kabul edilecek, beş yıllık zaman aşımı o tarihte başlamayacak. Vergi iadesi için dava açanlar açısından zaman aşımı işlemiyor. Zaman aşımı 2019’dan geriye doğru hesaplanacak. Daha önce hiç dava açmayıp bu yıl dilekçe verenler en fazla 2014’e kadar olan dönem için iade alabilir. Kıdem, ikale sözleşmesinde belirlenen miktar arttıkça ve vergi dilimi yüksek ise alınacak vergi iadesinin tutarı daha da yüksek olacak. 15 yıldır aynı işyerinde çalışıp Aralık 2017’de 200 bin lira tazminatla ayrılan işçi 24 bin lira alacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN