Kurban küpe sorgulama ekranı açıldı | Kurbanlık küpe sorgulaması nasıl yapılır?

Kurban küpe sorgulama ekranı açıldı | Kurbanlık küpe sorgulaması nasıl yapılır?

Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte vatandaşlarında en çok merak ettiği konuların başında Kurban Bayramında kesilecek hayvanların küpe numaralarını sorgulamak geliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının başlattığı uygulama ile artık kurban kesecek olan vatandaşlar kurban küpe numarasını elektronik ortamdan sorgulatarak hayvanın cinsine yaşına kurban olup olmayacağına kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Siz de haberimizden E-kurban küpe sorgulama ekranına ulaşarak merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Milyonlarca vatandaşın merak ettiği konuların başında gelen kurban küpe sorgulama işlemlerini haberimizde bulabilirsiniz. Ülkemizde büyükbaş hayvanlarda küpeleme ve kayıt işlemlerine 2002 yılında, küçükbaş hayvanlarda ise 2010 yılında başlanmıştır. Küpelenen büyükbaş hayvanlar Türkvet’e küçükbaş hayvanlar ise Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıt edilmekte idi. 2016 yılında yapılan değişiklikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar TÜRKVET Hayvan Kayıt Sistemine kaydedilmektedir. İşte tüm ayrıntılarıyla Kurban küpe sorgulama ekranı ve nasıl yapıldığına dair merak ettikleriniz.

ELEKTRONİK KÜPE DÖNEMİ

Ülkemizde büyükbaş hayvanlarda küpeleme ve kayıt işlemlerine 2002 yılında, küçükbaş hayvanlarda ise 2010 yılında başlanmıştır. Küpelenen büyükbaş hayvanlar Türkvet’e küçükbaş hayvanlar ise Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıt edilmekte idi. 2016 yılında yapılan değişiklikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar TÜRKVET Hayvan Kayıt Sistemine kaydedilmektedir. Büyükbaş hayvanlar doğumlarından itibaren 3 ay içerisinde, küçükbaş hayvanlar ise 6 ay içerisinde ve doğdukları işletmeden ayrılmadan önce küpelenerek kayıt altına alınmaktadır. Bu süreleri aşılması durumunda cezalı küpeleme ve kayıt yapılmaktadır. Küpelenmeyen ve kayıt edilmeyen hayvanların bir işletmeden başka bir işletmeye hareket ettirilemez.

BU UYGULMANIN AMACI

Hayvanların küpelenmesi ve kayıt altına alınmasındaki amaç, hayvan hareketlerinin kontrolünü sağlamak, hastalıklı hayvanların hareketini önleyerek hastalıkların yayılmasını önlemek ve dolayısıyla sağlıklı gıda elde ederek halk sağlığını korumaktır.

17-08/27/kurbanlik1.jpg

SİSTEM NELER SUNUYOR?

TÜRKVET Hayvan Kayıt sisteminde; hayvanların bulunduğu işletme, işletme sahibi, işletmenin bulunduğu adres, tür, ırk, cinsiyet bilgileri ile doğum, hareket ve ölüm tarihi bilgileri tutulmaktadır.

BUNLAR ZORUNLU

Yetiştiriciler, işletme bilgilerini, işletmelerinde doğan- ölen, işletmelerine gelen- ayrılan hayvanları, İl/İlçe Müdürlüklerinden temin edebilecekleri işletme kayıt defteri/formuna veya bilgisayar ortamında hazırlayacakları forma kaydetmek ve İl/İlçe Müdürlüklerine bildirmek zorundadır.

HAYVANDA OLMASI GEREKENLER

Büyükbaş hayvanların il içi sevklerinde hayvan pasaportu, küçükbaş hayvanların il içi sevklerinde nakil belgesinin hayvanların beraberinde bulundurulması zorunludur. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların iller arası sevklerinde hayvanların muayene kontrolünden sonra bu belgelere istinaden düzenlenen Veteriner Sağlık Raporu gereklidir.

KURBANLIK HAYVAN KÜPE SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN...

Yukarda yer alan linkten kurbanlık küpe sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. Sorgulama yaparken keseceğiniz hayvan büyükbaş mı yoksa küçükbaş mı bunu üstte yer alan kısımlarda belirtmeniz gerekmektedir.

17-08/27/screenshot_1-1503820534.jpg

KURBANI KESERKEN BUNLARA DİKKAT

Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur. b. Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir. c. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. ç. Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. d. Aynı şekilde, hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir. Kurbanlık hayvan kesiminde kullanılacak bıçaklar yeterince keskin olmalıdır. Kurbanlık hayvanlar, eziyet edilmeden kesim yerlerine götürülmeli, kasaplar ve eğitim görmüş kişilerce ıstırap çekmeyecekleri şekilde, usulüne uygun olarak yatırılıp kesilmelidir. Ayrıca, kesim öncesi hayvanlara yapılan kötü muamele hayvanları strese sokar. Bu durum kesim sırasında hayvanların kanlarının yeterince akıtılamamasına neden olur. Kanların yeterince akıtılamaması et kalitesini olumsuz yönde etkiler ve etlerin dayanma süresini kısaltır. Gerekli dini merasim olarak vekâlet verme, tekbir ve besmeleden sonra kesim yapılmalıdır. Kesim, ani ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmeli, hayvana ıstırap verilmemelidir. Çenenin hemen arkasından gırtlak gövde tarafında kalacak şekilde her iki şah damarı kesildikten sonra kanın yeterince akması beklenmeli, kan tam akmadan omurilik kesilmemeli, imkân varsa hayvan arka bacaklarından askıya alınmalı kanın iyice akması sağlanmalıdır. Yapılabilirse, etleri ve etrafı kirletmemesi için yemek borusu bağlanmalıdır. Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne kesim tarihlerinden itibaren yedi gün içinde teslim edilmelidir. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir.

17-08/27/thumbs_b_c_4655ae5016c7182ff0ac3cc7f7c1852b.jpg

Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte vatandaşlarında en çok merak ettiği konuların başında Kurban Bayramında kesilecek hayvanların küpe numaralarını sorgulamak geliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının başlattığı uygulama ile artık kurban kesecek olan vatandaşlar kurban küpe numarasını elektronik ortamdan sorgulatarak hayvanın cinsine yaşına kurban olup olmayacağına kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Siz de haberimizden E-kurban küpe sorgulama ekranına ulaşarak merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN