NATO: Teröre karşı Türkiye'nin yanındayız

NATO: Teröre karşı Türkiye'nin yanındayız

Ankara'nın talebi üzerine gerçekleştirilen NATO Konseyi toplantısından Türkiye'ye terörle mücadelede destek kararı çıktı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bölgedeki gelişmeleri yakından izlediklerini ve Türkiye ile güçlü bir dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Türkiye'nin son dönemde artan terör olayları üzerine, Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. maddesine dayanarak yaptığı başvuru üzerine, NATO'nun Brüksel'deki merkezinde düzenlenmesi kararlaştırılan NATO Konseyi toplantısı bugün yapıldı.

Toplantıya, 28 NATO ülkesinin daimi temsilcileri ve temsilci yardımcıları katıldı. Türkiye, toplantıda Daimi Temsilci Yardımcısı Gülin Dinç tarafından temsil edildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında Türkiye'de son dönemde gerçekleştirilen terör saldırılarını kınadı ve Türkiye'yle dayanışma içinde olduklarını söyledi.

Hükümete ve şehit ailelerine taziye

Son dönemde gerçekleştirilen "korkunç" terör eylemlerinden dolayı Türk hükümetine ve mağdurların ailelerine taziyelerini sunan Stoltenberg, toplantıda Türkiye'nin kapısının önünde ve NATO'nun sınırındaki istikrarsız durumun görüşüleceğini belirtti.

15-07/28/ap_219215578314.jpg
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg (solda). /FOTOĞRAF: AP

"Terör hiçbir şekilde hoşgörülemez ve meşrulaştırılamaz"

Konuşmasında "Terör, hiçbir biçimiyle hoşgörülemez ve meşrulaştırılamaz" ifadesini kullanan Stoltenberg, NATO'nun gelişmeleri yakından izlediğini ve Türkiye'yle güçlü bir dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

NATO Genel Sekreteri, açılış konuşmasını "İzninizle toplantının basına açık kısmını bitiriyorum, medya mensuplarına teşekkür ederim" diyerek noktaladı.

İttifakın güvenliği bölünemez

Toplantı sonrası medya mensuplarının sorularını yanıtlayan Stoltenberg, "İttifakın güvenliği bölünemez ve Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz.NATO'nun Güneydoğu sınırındaki gelişmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

NATO 'güvenli bölge'ye müdahil olmayacak

Stoltenberg, toplantıdan sonra Türkiye ile ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmak için vardığı anlaşmaya da değindir. Genel Sekreter, güvenli bölgenin Türkiye ile ABD arasında bir çalışma olduğunu, NATO'nun bu çalışmanın bir parçası olmadığını ifade etti.

Türkiye NATO'dan askeri yardım talep etmedi

Türkiye'nin "Güçlü bir müttefik" olduğunu ifade eden Stoltenberg, Ankara'nın terör örgütlerine karşı kendilerinden bir askeri yardım talebi olmadığını belirtti. Stoltenberg ayrıca, NATO'nun IŞİD'e karşı uluslararası sorumluluğunu yerine getirmeke olduğunu söyledi.

NATO Antlaşması'nın 4. maddesi nedir?

Antlaşmanın 4. maddesine göre, NATO üyesi ülkelerden biri kendi ulusal güvenliğinin, bütünlüğünün veya bağımsızlığının tehlikede olduğunu düşündüğü zaman NATO ülkelerini istişare toplantısına çağırbiliyor.

NATO tarihinde 4. madde daha önce Türkiye ve Polonya tarafından işletilmiş, 5. maddeye ise sadece bir kez, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD tarafından başvurulmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN