Rusya, Kırımlı aktivistleri savunan avukatı gözaltına aldı

Rusya, Kırımlı aktivistleri savunan avukatı gözaltına aldı

Rusya, işgal ettiği Kırım'da baskılarını arttırırken, gözaltılara yenilerini ekledi. İnsan hakları aktivisti Lev Ponomarev'in ardından avukat Emir Kurbedinov, 5 yıl önce Facebook'ta yaptığı paylaşımlar bahane edilerek gözaltına alındı. 5 gün süren yargılamanın ardından serbest bırakılan Kurbedinov, Kırımlı birçok aktivistin avukatlığını yürütüyor.

KARAR.COM

Tatar Türkleri'nin anayurdu Kırım'ı işgal eden Rusya, insan hakları aktivisti, avukat Emil Kurbedinov'u ofisten evine giderken gözaltına aldı. 4 gün gözaltında tutulan Kurbedinov çıkarıldığı mahkemece dün serbest bırakıldı. Ancak Facebook'tan yaptığı paylaşımlarla ilgili suçlamalar nedeniyle yargılaması sürecek. 

Davaya bakan Akmescit'teki Kievskiy Bölge Mahkemesi, yaklaşık 4 süren duruşmanın ardından Kurbedinov'un serbest bırakıldığını ve yargılamanın devam edeceğini açıkladı.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜNDEN TEPKİ

Uluslararası Af Örgütü Doğu Avrupa ve Orta Asya Direktörü Marie Struthers, Kurbedinov’un Rusya İçişleri Bakanlığı yetkililerince gözaltına alınıp yargılanmasına epki gösterdi.

Struthers “Dün önde gelen insan hakları savunucusu Lev Ponomarev Moskova’da Facebook paylaşımları nedeniyle gözaltına alınmıştı. Yine bir hak savunucusu olan Emil Kurbedinov da aynı gerekçelerle gözaltına alındı. İki vaka birbiriyle doğrudan bağlantılı olmasa da aralarındaki benzerlikler açık. Her ikisi de insan hakları camiasının önde gelen isimleri ve bu nedenle de Rusya yetkilileri tarafından hedef alınıyor” dedi.

BÜYÜK BİR SORUNA DÖNÜŞTÜ

Rusyanın sosyal medya paylaşımlarını aktivistleri hedef almak ve taciz etmek için giderek artan şekilde kullandığına dikkat çeken Struthers "Bu Kırım’da giderek büyüyen bir soruna dönüştü. Siyasi gerekçelerle yapılan bu suçlamalar derhal düşürülmeli” diye konuştu. 

MASUMLARIN SAVUNMA HAKKINA MÜDAHALE

Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsicisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay da Emil Kurbedinov'un gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Karatay, "Vatan Kırım'ı milletlerarası hukuka tecavüz ederek işgal eden Putin Rusyası, işgal altında tuttuğu güzel yurdumuzda Kırım Türklerine Karşı insan haklarını çiğnemeye, adaleti katletmeye devam etmektedir. Bunun son örneği, mazlumları savunan, hukuk ve adaletin olmazsa olmazı olan savunma hakkı Putin Rusyasının bir kez daha tecavüzüne uğramıştır" dedi. 

Kurbedinov'un işgalin başladığı 2014 şubat ayından beri onlarca masum insanın savunmalarını üstlendiğine dikkat çeken Karatay, "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabul edilmesinin 70. yıl dönümüne bir kaç gün kala, Rusya Kırım'daki her türlü hukuksuzluğa son vermeli, Kırım Türklerinin özgürce yaşama haklarına bir an önce kavuşabilmeleri için Kırım'ı terketmelidir" diye konuştu. 

NAZİ SUÇLAMASI BİLE VAR

Kurbedinov, Rusya hukukunca öngörülen “Nazi veya diğer aşırılıkçı atıflarda bulunarak veya semboller kullanarak propaganda veya toplu gösteri yapmak” yasasınca suçlanıyor. Delil olaraksa 2013 yılında Facebook’ta paylaştığı, Simferopol’da yapılacak Hizb-ut Tahrir etkinliği gösteriliyor. Rusya, 2014’te Kırım’ı işgal etmişti. Ukrayna’da serbest olan bazı grup ve kurumlar, örneğin Hizb-ut Tahrir, Rusya’da yasak durumda.

5 Aralık’ta Moskova’da bir mahkeme, 77 yaşındaki hak savunucusu Lev Ponomarev’in bir Facebook paylaşımı nedeniyle 25 gün idari gözaltı altında tutulmasına karar vermişti.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN