Ankara'ya kuşbakışı bakmak isteyenlerin yeni adresi! Atakule'ye 197 metrelik rakip: Ayaklarınızı yerden kesecek

Ankara'ya kuşbakışı bakmak isteyenlerin yeni adresi! Atakule'ye 197 metrelik rakip: Ayaklarınızı yerden kesecek

Ankara’ya kuşbakışı bakmak isteyenlerin yeni adresi belli oldu. Keçiören Belediyesi tarafından inşa edilen bu yeni kule Atakule’ye 197 metrelik rakip olarak önce çıkıyor. İşte, Ankaralıların ayaklarını yerden kesecek o yeni kule…

Keçiören Belediyesi’nin 2003 yılında temelini attığı 197 metrelik Atatürk Cumhuriyet Kulesi’nin, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafında açılışı yapıldı. Yapımında Türk mimar ve mühendislerinin görev aldığı, Türk kültürünün ortak mirası “Selçuklu Yıldızı” ile taçlandırılan kule, ışıklandırma ve led ekran sistemi ile Ankara’nın yeni sembollerinden biri oldu.

Kule’nin yapımında tüm aşamaları yakından takip eden ve son imzası olarak kuleyi gösteren Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Merih Karayol, kulenin ilk proje aşamasından şuana kadar olan tüm aşamaları Başkent Gazete’ye anlattı...

ankara-ataturk-cumhuriyet-kulesi-1.jpg

TALİHSİZ PROJENİN YAPIMI 20 YIL SÜRDÜ

Projenin ilk temelinin 2003 yılında atılmasına rağmen neden 20 yıl sürdüğünü açıklayan Karayol, “Her projenin bir talihi vardır, insan gibi. Bazı projeler talihli olmaz. Bazısı nasıl başlarsa öyle biter. Bu projede başımıza gelmeyen kalmadı; ama inat ettik. Bunu biz bitirirsek bitiririz dedik. Temelini attıktan sonra döner restoran kısmına kadar getirdik; ama Turgut Bey’in süresi bitti. 2009’daki süresi bitince daha sonraki gelen belediye başkanı yapıp bitirseydi o açardı. 10 yıl boyunca o yapmadı. Turgut Bey yeniden gelince ‘hadi’ dedik.

Buranın ilk ihalesi 2886 sayılı ihale kanunuydu. 2886 projesi şöyle bir esneklik veriyordu bize. Projeyi sonradan yaptırabiliyorum. Yaptırdıktan sonra bir taraftan iş ilerleyebiliyordu. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na göre göre biz ihaleye çıkmadan önce bütün uygulama projeleri yaptırmak zorundaydık. O da bizim zamanımızı aldı. Bir seneyi geçti yani, ihaleye çıktık.” dedi.

ankara-ataturk-cuhmuriyet-kulesi.jpg

2 ÖZGÜRLÜK HEYKELİ BİRLEŞSE BU BOYUTA ULAŞAMAZ

3 bodrum katı ve 21 normal katıyla toplam 197 metre yüksekliğe sahip Atatürk Cumhuriyet Kulesi’nin, Özgürlük Heykeli’nden bile daha yüksek olduğunu söyleyen Karayol, “Özgürlük Heykeli’nin yüksekliği, kaidesi dahil yaklaşık 93 metre civarındadır. İki adet özgürlük heykeli üst üste gelse bile Atatürk Cumhuriyet Kulesinin yüksekliğine erişemeyecektir. Dünya dışı varlıklar tarafından inşa edildiğine inanılan Giza Piramidi 146 metre iken 197 metrelik kule tamamen yerli malı olup Türk mimar ve mühendisler tarafından inşa edildi.

ankara-ataturk-cumhuriyet-kulesi-2.jpg

Kule, 110 ton ağırlığında çelik. Çelik yapı, Metal yapı tarafından yapıldı. Metal yapı dünyada ilk üç firmadan biri sadece özel projeler için çalışıyorlar. Bu yapıda kullanılan işçilik bir ilçe belediye için çok üst düzey bir proje. Pandemi sadece insanları değil işleri de etkiledi. Pandemi bittiğinde her şeyin fiyatı beş katına çıktı. Burada görmüş olduğunuz çoğu şey birinci sınıf. Dünyanın en iyi camı Guardian. Amerikan firmasının Almanya’daki fabrikasında üretildi bu camlar. Dünyanın en iyi camını kullandık burada. Çelik kalitesi de işçiliği de oldukça iyi bir eser burası. Bütün malzemeler birinci sınıf. Altı farklı müteahhitlik firmasıyla çalıştık. Boyalar yangına karşı korunaklı. Kullanılan malzemeler alev almayan malzemeler.” şeklinde konuştu.

ankara-ataturk-cumhuriyet-kulesi-4.jpg

SPOR SALONU, KÜTÜPHANE, SAUNA…

Halkın sosyal alandaki tüm ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan kulenin içinde ise yok yok. Öyle ki bodrum katında 1.000 metrekarelik alana sahip bir kütüphane, ikinci ve üçüncü bodrum katlarındaysa 520 metrekarelik bir spor salonu, sauna, hamam ve masaj odaları bulunuyor. Zemin katta, Selçuklu yıldızı desenleriyle süslenmiş, özel tasarım 620 metrekarelik mermer döşemelerle karşılanıyorsunuz. Aynı zamanda, modern ve şık bir nikah salonu da burada yer alıyor.

İkinci kat kafeterya kısmı olarak kullanılırken, üçüncü katta sergi salonu, dördüncü katta ise ışıklı kubbe teras katı ile heykel katları bulunuyor. 12’inci katta bulunan “Cenidome” ile çocuklar ve gençlere planetaryum tecrübesi de sunuluyor. Öyle ki bu kat, uzay temasında tasarlanan ve evrenin sırlarını keşfetmek isteyenler için unutulmaz bir deneyim sunuyor.

ankara-ataturk-cumhuriyet-kulesi-3-001.jpg

134 ile 137 metrelik yükseklikteki seyir kafe ile 19’uncu kattaki döner restoranda, 104 kişiyi kapsayan bir kapasite bulunuyor. Üstelik 365 derecelik panoramik manzara eşliğinde lezzetli yemeklerin tadına doyum fırsatı sunuluyor. Son olarak dikkat çeken nokta ise 152 metre yükseklikteki nikah salonu… Burası, tam olarak bulutların üzerinde, Ankara’nın panoramik manzarasına karşı dünya evine girme fırsatı sunuyor…

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN