Apple bunu da yaptı! Telefonunu kendin tamir et uygulaması resmen başladı... Peki sistem nasıl işliyor?

Teknoloji devi Apple, milyonlarca kişinin ortak derdi olan telefon tamiriyle ilgili dikkat çeken bir çalışmaya imza attı. 'Self repair' programını (Kendin tamir et) başlatan Apple, yeni uygulamasıyla telefonunun camı kırılan, pili arızalanan veya hoparlörü bozulan birisi bu sayede tamirciye gitme derdinden kurtulacak. Peki Apple'ın bu sistemi nasıl çalışıyor? Detaylar sizin için hazırladığımız haberimizde...

Apple geçen hafta, bizzat kendileri tarafından temin edilen araçlar, kılavuzlar ve yedek parçalarla kullanıcıların kendi telefonlarını tamir etmelerini sağlayacak olan 'Kendin tamir et' programını lansman ile duyurmuştu.

Kendin tamir et programının duyurulmasının ardından bazı kişiler ise bu sistemin nasıl çalıştığını ve bir cihazı Apple servisine vermek yerine kendilerinin tamir etmesinin nasıl olacağını merak etmeye başladı. Sistemi test etmek isteyen MacRumors, video grafikerlerinden olan Dan Barbera için bir iPhone 12 mini kiti sipariş etti ve telefonun pilini değiştirmeye çalıştı.

foto1.jpg
"MacRumors'tan Dan Barbera ve Apple tarafından gönderilmiş olan kitler."

"HİÇ TECRÜBESİ OLMAYAN BİRİ BU SİSTEMİ KULLANDI"

Dan ilk başta kendisinin bu konularda ne kadar tecrübesiz olduğunu anlatıyor ve kendi tabiriyle 'bir tamircinin tam tersi' olduğunu dile getiriyor. Peki daha önce hiç telefon tamiri yapmamış olan bu adam bu kit ile bir telefonu tamir edebilecek miydi?

"KİTLERİ GÖNDERMEKTE GEÇ KALIRSANIZ APPLE'A 1300 DOLAR ÖDEMENİZ GEREKİYOR"

Tamire başlanılan gün Apple'dan gerekli kitleri ve bileşenleri sipariş eden MacRumors, gereken parçaları aldıktan sonra sistem hakkında detay vermeyi de unutmadı. İddialara göre bu kit iki ayrı pakette geliyor ve bu paketler toplamda 35kg ağırlığında. Onarımların çoğunu kendiniz yapacağınızdan bu kitlerin içinde birçok alet olduğunu belirtmekte de fayda var.

Öte yandan geri göndermeniz için 1 hafta vaktiniz olan bu kitler geciktiğiniz takdirde Apple'ın sizden 1300 dolar tahsis edeceğini anlamına geliyor.

foto3.jpg

"KİTLER OLDUKÇA AĞIR VE KULLANMASI ZOR"

Bu kitlerin ağır olması dolayısıyla uğraşmanın da oldukça zahmetli olduğunu dile getiren Dan, kiti satın almak için 40 dolar ve iPhone 12 mini pil paketi için ise 70,99 dolar ödediklerini buna karşın geri gönderecekleri eski parçalar karşılığında da 24,15 geri ödeme alacaklarını belirtti. Toplamda 95,84 dolara gelen bu pil değişimi, Apple'ın 69 dolarlık pil değişiminden daha fazla tutmaktadır bu nedenle onarımı kendi başınıza yapmak aslında pek de mantıklı değil.

Onarıma gelirsek, bu süreçte Dan, Apple'ın talimatlarını harfiyen uyguluyor fakat Apple'ın gönderdiği ekipmanlarla bile bunu yapmanın oldukça zor olduğunu belirtiyor. Isıya karşı koruyucu eldiven gibi şeylerin de eksik olduğu bu kit başka eksik parçaların da olmasıyla beklendiği kadar işe yaramamıştı.

foto2.jpg

foto4.jpg

"SIRADAN BİRİNİN BU SİSTEMİ KULLANMASI MANTIKLI DEĞİL"

Özetlemek gerekirse bu kendin tamir et programı, sıradan bir kişi için pek de mantıklı değildir. Telefonu kendi başınıza, herhangi bir tecrübeniz olmadan kurcalamaktansa servise götürmeniz daha mantıklı olur özellikle de yapacağınız işlem aslında pil veya ekran değişimi gibi ucuz olan işlemlerse. Ağır bir işlem yapılacaksa, mesela bir hoparlör değişimi gibi ve yeterince cesursanız bu işe kalkışabilir ve biraz tasarruf edebilirsiniz onun haricinde bu sistemi kullanmanız pek de önerilmiyor desek yeridir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN