Trafik tuzağından Polsan ortaklığı çıktı

Trafik tuzağından Polsan ortaklığı çıktı

Belediyelerin yüzde 30 para kazandıkları trafik radar sistemlerinden avcı şirketler çıktı. Şehirlerarası yollarda hız sınırı 110 kilometre iken, birden 40-50 km’lere indiren sistem vatandaşa ceza yağdırıyor. Avcı şirket ise POLSAN ortaklığı bulunan Poltes Robot çıktı.

EKONOMİ SERVİSİ

Özellikle şehirlerarası yollara kurulan radar sistemlerinden  Polsan şirket ortaklığı çıktı. Basına yansıyan haberlere göre, trafik ihlalleri ve özellikle asılsız radar cezaları limitleriyle haksız cezalar kesilmesi sürücüleri canından bezdirdi. Polis Bakım ve Yardım Sandığı’yla (POLSAN) ortak şirketlerin ihlal cezaları vatandaşa haksız yere trafik cezası ödetiyor.

Kamera ve radar sistemi kuran bu şirketler belediyelerle anlaşıyor ve cezanın yüzde 30’luk kısmını yarı yarıya paylaşıyor. Bu sistemi kullanmak ve kurmak için yeterli kaynağa sahip olmayan belediyelerin avcı firmalara takıldığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Firmalar geliyor sistemi kuruyor. Avcı firma, kör noktalarda veya başka yerlerde, örneğin rampa aşağı yolda hız sınırını 40 yazıyor, 50 yazıyor. Hakikaten orada 40’la 50’yle gitmek mümkün değil. Öyle yerler var ki Türkiye’de, bulunması imkânsız. Oralarda, kör noktalarda veyahut da avcılık yapacağı yerlerde tezgâhı kuruyor.”

TRAFİK KUMPASI

POLSAN ortaklığıyla Poltes Robot, bu kumpası kuran şirketlerden biri olduğu düşünülüyor. POLSAN’nın internet sitesinde yer alan çözüm ortaklarından olan şirket, para kaynağını vatandaşın cebinden çıkararak kendi sistemine aktarıyor. Belediyelerden hiçbir ücret talep etmeden kurulan kamera sistemiyle, kumpas başlıyor. Ortalama 100 kilometre hız sınırının olduğu bir bölgede, kör noktalara kurulan radar kameralarıyla hız sınırı bir anda 50 ve 40 kilometrelere kadar iniyor. Bu şekilde çalışan sistemle birlikte radar sistemi kendisini 12 ayda amorti ediyor. Sistemde çark anlaşılmasın diye kendi il plakasında olan araçlara sürekli ceza kesilmiyor. Bu konuda hem Emniyet’ten hem de vatandaşlardan şikayetin geldiğini ifade eden Özhaseki, “Bu ve bunun gibi şirketleri devre dışı bırakmak için yeni bir yasa üzerinde çalışıyoruz. Yasa ile elektronik sistemleri hasılat paylaşımı yoluyla kurduran ve işlettiren belediyelere sistem maliyeti çıkana kadar cezaların yine yüzde 30’unun ödeneceğini, ancak sistem maliyeti çıktıktan sonra bu payın yüzde 10’a düşürülecek” dedi.

MOBESE’DE DE VARLAR

Özel bir televizyon kanalında konuşan İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ve Kaçakçılık Şube Müdürlüğü eski müdürü Adil Serdar Saçan, MOBESE kameralarının isim babalarının FETÖ’cü polisler olduğunu söyledi. Saçan, bu polislerin bazılarının açığa alındığını bazılarının da cezaevinde olduğunu ifade etti. Bu sistemi yıllarca FETÖ’cu polislerin işlettiğini vurgulayan Saçan, “Her yeri izleyip kaydettiler. Bu kayıtlar polis merkezlerinde yok” dedi.

FETÖ’CÜ CEO

Darbe girişimi öncesi yurt dışına kaçan ve FETÖ/PDY soruşturmasında haklarında yakalama kararı çıkarılan iş adamları Adnan Daylan ile Ömer Baday’ın, daha önce yüzde 56’lık hisselerini sattığı Bolu Highway Outlet CEO’su Raşit Doğan Enhoş, aynı soruşturmada tutuklandı. Daylan ve Baday, alışveriş merkezindeki yüzde 56’lık hisselerini Adanalı işadamı Abdulkadir Şimşek’e geçtiğimiz Haziran ayında satmıştı. Polis Sandığı’nın ikinci büyük ortak olduğu şirkette FETÖ temizliği alışveriş merkezindeki kiracılara kadar uzandı. Bağlantılı olduğu ifade edilen 3 işyeri için hukuki işlemler başlatıldı.

SÜREKLİ ZARAR İŞLENDİ

2014 yılında POLSAN ortaklığıyla bilinen şirketlerden; Polsan Teknik Yazılım A.Ş. 1 milyon 771 bin 21 lira, Bolu Dağı İnşaat Turizm A.Ş. 4 milyon 731 bin 629 lira, Elmacık Atasu Ticaret 8 milyon 856 bin 246 lira, Polsan İnşaat A.Ş. 1 milyon 454 bin 413 lira, Polpet Akaryakıt Enerji A.Ş. 1 milyon 127 bin 561 lira, Polsan Seyahat Talımacılık A.Ş. 355 bin 781 lira, Ankara Sigorta ise 6 milyon 962 bin 424 lira zarar etti.

5 BİN YERİNE 300 BİN TL

POLSAN’ın 2014 yılında 465 Milyon lirasının kayıp olduğu iddia edildi. 2014’te başkanlığını Muammer Buçak’ın yaptığı 8 kişilik yönetim kurulunun son iki yıllık yönetim giderinin 16 Milyon 983 bin lira olarak o zaman oldukça dikkat çekmişti. 5 bin lira sermayeyle kurulduktan sonra POLSAN tarafından yaklaşık 300 bin liraya satın alınması nedeniyle dikkatleri üzerine çeken İZAMSAM şirketide yıllar sonra zarar açıklamıştı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN