Yurt dışında kullanılan oy 700 bini geçti!

Yurt dışında kullanılan oy 700 bini geçti!

22 Ekim sabahı itibariyle yurt dışındaki temsilciliklerde kullanılan oy sayısının 700 bin geçtiği açıklandı. Ayrıca 1 Kasım seçiminin yurt dışı seçmen katılımı açısından yeni bir rekora aday olabileceği belirtildi.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, 22 Ekim sabahı itibariyle yurt dışındaki temsilciliklerde kullanılan oy sayısının 700 bini geçtiğini söyledi.

YTB'den yapılan açıklamaya göre, Bülbül, yurt dışındaki seçmenin sandığa gitme oranının giderek arttığına dikkati çekerek, 2011'de yüzde 5, 2014'te yüzde 18, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 36 olan katılım oranının 1 Kasım milletvekili genel seçiminde daha da artacağını ifade etti.

Bülbül, "22 Ekim 2015 sabahı itibariyle kullanılan oy sayısının 700 bini geçtiğini görüyoruz" ifadelerini kullanarak, 1 Kasım seçiminin yurt dışı seçmen katılımı açısından yeni bir rekora aday olduğunu kaydetti.

"Daha fazla oy demek..."

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanmasının son derece önemli olduğunu belirten Bülbül, "Daha fazla oy, daha fazla görünürlük, etkinlik ve daha güçlü bir Türkiye demektir" görüşünü aktardı.

Türkiye'deki demokrasi tarihinin pek çok ülkenin tarihinden eski olduğuna işaret eden Bülbül, kendi milletine oy kullanma hakkı veren dünyadaki ilk milletlerden birinin Türkiye olduğunu vurguladı.

Bülbül, sandığın yurt dışında yaşayan vatandaşların ayağına getirildiğini hatırlatarak, Türk vatandaşlarına sandığa gitme çağrısında bulundu.

"Yurt dışındaki vatandaşın talepleri karşılandı"

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının dövizle askerlikten pasaport harçlarının düşürülmesine, mahkeme kararlarının Türkiye'de tanınmasından yurt dışından getirilen araç ve cep telefonlarının kullanım sürelerine kadar birçok talebini hükümet yetkililerine bir raporla sunduklarını anlatan Bülbül, şunları kaydetti:

"YTB olarak bunlar sürekli gündemimizde olan konular ve takip edilen hususlar. Biz bunları raporlaştırarak Sayın Başbakanımıza sunduk. Sayın Başbakanımız da bu rapor doğrultusunda vaatlerini vatandaşlarımıza sundu. Bu vaatlerden pek çoğu hayata geçirildi."

Oy kullanımının bulundukları ülkedeki siyasal katılımı da etkilediğini aktaran Bülbül, siyasal katılımın artması durumunda yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların bulundukları ülkelerde daha fazla görünür olacaklarını belirtti. 

Bülbül, "Siyasal katılımın fazla olması durumunda vatandaşlarımızın yaşadıkları ülkeler, daha fazla pozitif politikalar geliştirmek durumunda kalacaklar. Türkiye'ye karşı geliştirilen farklı baskı gruplarına karşı o ülkeler daha fazla dikkatli olacaklar" ifadelerini kullandı.

Bülbül, Türkiye'de 1 Kasım'da yapılacak milletvekili genel seçimine, yurt dışı seçmen katılımının şimdiden yüzde 24'ü geçtiğine dikkati çekerek herkesi oy vermeye davet etti. 

Son sandık ABD'de kapanacak

Açıklamada, yurt dışı seçmen katılımı açısından yeni bir rekora aday olduğu belirtilen seçimler için yurt dışında oy kullanma süresinin 25 Ekim'de sona ereceği, gümrüklerde ise 1 Kasım'a kadar devam edeceği hatırlatıldı.

Yurt dışında en son ABD'de oy kullanma işleminin sona ereceği kaydedilen açıklamada, seçimlere yurt dışı seçmen katılımının daha da artmasının beklendiği ifade edildi.

Yurt dışı temsilciliklerdeki 24-25 Ekim'de oy kullanma saatlerinin uzatıldığı, yurt dışındaki oy verme işlemlerinin son 2 gün 09.00-21.00 saatleri arasında devam edeceği bildirildi.

ANKARA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN