Bilgi Üniversitesi araştırdı: AK Parti tabanı Karar okuyor

Bilgi Üniversitesi araştırdı: AK Parti tabanı Karar okuyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce yapılan 'Türkiye’de Kutuplaşmanın Boyutları' başlıklı araştırmada KARAR Gazetesi, AK Parti tabanının en çok okuduğu gazeteler arasında yer aldı. 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin 'Türkiye’de Kutuplaşmanın Boyutları' başlıklı araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. Türkiye’nin 16 ilinde yaşayan 2004 kişiyle ve İstanbul’daki AK Parti, CHP, HDP, MHP tabanıyla yapılan araştırmada Suriyelilerin evlerine dönmesi, uzlaşılan konuların başında geldi. Araştırmada AK Parti tabanının okuduğu gazeteler arasında KARAR Gazetesi de yar aldı.

18-02/06/1bcd880a-d6ee-4d0d-aebf-46fec22fd279.jpg

SEÇMENLERİN GAZETE TERCİHİ

Okunan gazeteler ve parti aidiyatı karşılaştırıldığında AK Parti ve MHP tabanının siyasi konuları takip etmek için okuduğu gazeteler arasında KARAR, Yeni Şafak, Sabah, Milliyet yer aldı. Bu seçmen kitlesinin yakın olduğu gazeteler ise Türkiye, Star, Habertürk oldu. CHP ve İyi Parti tabanı ise sırasıyla Sözcü, Yeni Çağ, Hürriyet, Cumhuriyet gazetelerini tercih ediyor. 

AK PARTİ EN YAKIN HİSDELEN PARTİ 

Araştırmaya göre, katılımcıların kendilerini en yakın hissettikleri siyasi parti, yüzde 43 oranıyla AK Parti. İkinci sırayı yüzde 21.5 ile CHP, üçüncü sırayı 11.5 ile MHP alıyor. HDP taraftarları, diğer tüm parti taraflarlarınca 'en uzak hissedilen parti taraftarı' olarak tanımlanıyor. Araştırmaya katılanlar arasında en fazla dışlandığını düşünen parti taraftarlarının da HDP’liler olduğu görülüyor. 

'EN VATANSEVER BENİM PARTİ TARAFTARIM'

Katılımcıların, 'ülkesi yararına çalışan', 'vatansever', 'onurlu', 'zeki', 'cömert', 'açık fikirli' gibi sıfatların tamamını kendi parti taraftarlarına atfettiği görülüyor. Buna karşılık, diğer parti taraftarlarının özellikleri ise 'kötü sıfatlar' ile tanımlanıyor. 'Ülkeye tehdit oluşturan', 'bencil', 'iki yüzlü', 'zalim' bu sıfatlardan bazıları. Siyasi kutuplaşmanın önemli göstergelerinden biri de, parti taraftarlarının diğer parti taraftarlarına karşı hissettikleri mesafe. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 79’u kızlarının en uzak hissettikleri partinin taraftarlarından biriyle evlenmesini istemiyor. Yüzde 74’ü o partinin taraftarlarıyla iş yapmak, yüzde 68’i de çocuklarının o partinin taraftarlarından birinin çocuğuyla oynamasını istemediğini belirtiyor. 

ABD EN BÜYÜK TEHDİT

'Suriyelilerin evlerine dönmesi' ortaklığın en geniş görüldüğü konu. 'Suriyeliler evlerine gönderilmeli mi?' sorusuna 'Evet' yanıtı veren AK Partililerin oranı yüzde 83.2, CHP’lilerin yüzde 92.8, HDP’lilerin yüzde 75, MHP’lilerin ise yüzde 88. Amerika Birleşik Devletleri, tüm katılımcılara göre en büyük tehdit. 'Avrupalı devletler, Türkiye’yi parçalamak istiyor' görüşüne katılanların oranı da yüzde 87.

En çok güvenilen kurumların başında ordu geliyor. İkinci sırada yer alan Cumhurbaşkanlığını ise üniversiteler, hükümet ve mahkemeler takip ediyor.

Araştırmaya katılanlara Türkiye toplumunda en fazla kırılmaya yol açan olaylar sorulduğunda 15 Temmuz darbe girişimi yüzde 42,4 ile ilk sırada, Kürt sorunu ise yüzde 34,9 oranla ikinci sırada yer alıyor. Gezi eylemleri ise 27,1 ile üçüncü sırada görülüyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN