Selahattin Demirtaş Cizre'ye giremeyince geri döndü

Selahattin Demirtaş Cizre'ye
giremeyince geri döndü

Şırnak'ın Cizre ilçesine girmek için dün kalabalık bir HDP heyetiyle birlikte ilçenin girişine gelen Selahattin Demirtaş, beraberindekilerle geri döndü.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde devam eden sokağa çıkma yasağı ve yaşanan gelişmelere dikkat çekmek için dün ilçeye gitmek isteyen HDP'lilerin yolu, önce Mardin'in Midyat ilçesinde kesildi. Görüşmelerden sonuç çıkmayınca HDP'liler yürüyüşe geçti.

Dün sabah saat 11.00 sıralarında Diyarbakır’dan yola çıkan HDP heyeti, akşam saat 19.15 itibariyle Cizre İlçesi’ne 20 kilometre mesafede bulunan İdil İlçesi’ne ancak ulaşabildi. Normal zamanlarda 3 saatte gidilen İdil İlçesi’ne HDP heyeti yaklaşık 8 saat sonra ulaşabildi. HDP heyeti burada yaklaşık 4 saat bekledikten sonra saat 02.30'da Cizre'ye gitmek üzere yola çıktı.

Heyet, sabah 04.30'da ilçenin çıkışındaki uzak bir noktada polis ve jandarma tarafından durduruldu. Bir süre burada bekletilen heyet daha sonra tekrar yürümeye başladı. Ancak yürüyüşe bir süre sonra son veren HDP'liler İdil'e geri döndü. Heyet bu geceyi İdil'de geçirecek.

15-09/10/demirt2.jpg

HDP'li bakanlar, HDP Eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP'li vekillerinden oluşan heyet, İdil üzerinden Cizre'ye gitmek istedi.

Heyetin önü Midyat-İdil yolunun çıkışında panzerler ve TOMA'larla kesilirken, sokağa çıkma yasağı devam ettiği için izin verilemeyeceği söylendi.

HDP konvoyunun Midyat İlçesi’nden Cizre’ye gitmesine izin verilmemesi üzerine konvoydakiler araçlarından inerek, Cizre’ye doğru yürüyüşe geçti.

15-09/10/31240715.jpg

Cizre'ye yürüyüşe geçtiler

HDP konvoyunun Midyat İlçesi’nden Cizre’ye gitmesine izin verilmemesi üzerine konvoydakiler araçlarından inerek, Cizre’ye doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş öncesi, parti otobüsünün üzerinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cizre’ye gitmek istediklerini belirterek, şunları söyledi:

15-09/10/31240705.jpg

"Biz bu ülkede hiç kimsenin canının yanmasını istemiyoruz. Bu savaş bu topraklarda o kadar çok kan akıttı ki, malesef onarılamaz kırılmalara yol açtı. Biz Cizre’de polis ve askerin de yaşamını yitirmesini istemiyoruz. 

15-09/10/31257782.jpg

Konuşmadan sonra HDP’liler, araçlarını bırakarak, araziden Cizre’ye gitmek üzere yürüyüşe başladı.

15-09/10/31254392.jpg

Yol yeniden kesildi

Cizre’ye doğru yürüyüşe geçen ve aralarında HDP’li bakanların da yer aldığı HDP heyetinin Cizre’ye 20 kilometre kala asker ve polis tarafından önü tekrar kesildi. Heyet içerisinde yer alan AB Bakanı Ali Haydar Konca yaptığı kısa açıklamada, "Cizre’ye 20 kilometre kala güvenlik güçleri tarafından tekrar durdurulduk. Beklemedeyiz. Cizre’ye geçişe bakanlara izin veriliyor ancak milletvekillerinin geçişine izin verilmiyor. Bakanlar ve milletvekilleri ile birlikte Cizre’ye geçmek istiyoruz" dedi.

Güvenlik güçleri: Geçerseniz uygun şekilde müdahale ederiz

Midyat’ın Yayvantepe Köyü’nde, yolu jandarma ekipleri tarafından önleri kesilen HDP konvoyunda bulunan, Eş Genel Başkan, bakanlar, milletvekili ve partililer, yeniden barikatı geçerek İdil’e doğru yola devam etti. Karalar Beldesi’nde buldukları araçlarla beldenin 5 kilometre ötesine giden HDP konvoyunun önü, jandarma tarafından bir kez daha kesildi. Jandarma yetkilileri, HDP’li vekillere, Şırnak Valiliği’nin kararı doğrultusunda geçmelerine izin verilmeyeceğini söyledi. HDP’li vekillerin, "Geçersek ne yapacaksınız?" şeklindeki sorusuna askeri yetkili, "İzin vermeyiz, uygun şekilde müdahale ederiz" diye yanıtladı.

15-09/10/31254390.jpg

8 saatte ancak İdil'e ulaştılar

Bunun üzerine HDP’liler, buldukları araçlarla dağ köyleri yolundan Şırnak’ın İdil İlçesi’ne gitmeye çalıştı. Dün sabah saat 11.00 sıralarında Diyarbakır’dan yola çıkan HDP heyeti, akşam saat 19.15 itibariyle Cizre İlçesi’ne 20 kilometre mesafede bulunan İdil İlçesi’ne ancak ulaşabildi. Normal zamanlarda 3 saatte gidilen İdil İlçesi’ne HDP heyeti yaklaşık 8 saat sonra ulaşabildi.

İdil'den çıkışlarına izin yok

HDPli iki bakan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 30'a yakın milletvekili, dün gece köy yolları üzerinden İdil ilçesine vardı.

HDP heyeti burada yaklaşık 4 saat bekledikten sonra saat 02.30'da Cizre'ye gitmek üzere yola çıktı. İdil - Cizre yoluna giren heyet, sabah 04.30'da ilçenin çıkışındaki uzak bir noktada polis ve jandarma tarafından durduruldu. Polis, heyeti, "Bize talimat verildi, size kesinlikle izin veremeyiz" diyerek engelledi. Burada yaklaşık 2 saat bekleyen grup hava aydınlanınca tekrar ilçeye döndü.

Tekrar yürümeye başladı

İdil İlçe merkezine gelen ve durum değerlendirmesi yapan HDP heyeti, 2 bakan, eş genel başkan ve milletvekilleriyle sadece yeniden Cizre'ye gitmek için İdil çıkışına geldi. İdil çıkışında araçlarından inen HDP'liler, yürüyerek asfalt yoldan Cizre'ye gitmek üzere yola koyuldu. Yaklaşık 500 metrelik mesafe yürüyen heyetin önü polis tarafından kesilince, HDP'liler ile polis arasında itiş-kakış yaşandı.

HDP'liler ana yoldan çıkarak dağlık yoldan Cizre'ye doğru yürümeye devam etti. Yaklaşık dağlık alanda 1 kilometre yürüyen HDP heyetinin önü bu kez dağlık alanda onlarca çevik kuvvet polisi tarafından kesildi. Burada da HDP'li vekiller ve polis arasında itiş-kakış yaşanırken polislerin bazı HDP'li vekilleri kalkanlarla ittikleri görüldü. Yaşanan gerginlik üzerine HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, emniyet yetkilileriyle görüşürken HDP'li vekil, bakan ve basın mensuplarının dağlık alandaki bekleyişi sürüyor.

HDP heyeti İdil'e geri döndü

HDP heyeti bir süre İdil'e geri dönme kararı aldı. İdil'e dönen heyet, geceyi ilçede geçirecek.

Demirtaş, "Orada neler yaşanıyorsa, açsınlar birlikte bakalım. Biz şimdi İdil'e dönüyoruz ama bu geri dönüş değil. İdil'de Cizre kriz merkezini kuruyoruz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN