15 Yaş Üstü Araçlar İçin Hurda Teşviki Çağrısı: TESK’ten Önemli Adım

15 Yaş Üstü Araçlar İçin Hurda Teşviki Çağrısı: TESK’ten Önemli Adım

Türkiye’de ocak ayı itibarıyla trafikte bulunan toplam taşıt sayısının 28 milyon 951 bin 792’ye ulaştığı kaydedildi. Özellikle 15 yaş ve üzeri araçların yol açtığı çevresel ve güvenlik sorunları nedeniyle, bu araçların geri dönüşüme kazandırılması için yeni teşviklerin getirilmesi talebi gündeme geldi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2019’da sona erdirilen hurda araç teşviki programının yeniden hayata geçirilmesi için Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Palandöken, eski ve çevreye zarar veren araçların ekonomiye yeniden kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Palandöken, hurda araç teşvikinin getirilmesiyle, araç sahiplerinin motorlu taşıtlar vergi borçlarının ve trafik cezalarının silinmesi gibi imtiyazların sağlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu yasanın kalıcı olması gerektiğini ifade etti.

img-5222.jpeg

TESK Genel Başkanı, döviz kurlarındaki yükselişin sıfır araç fiyatlarını artırdığını, bu durumun vatandaşları ikinci el ve yaşlı araçlara yönlendirdiğini söyledi. Bu durumun trafikteki riskleri artırdığını, kaza oranlarını yükselttiğini, akaryakıt tüketimini ve parça ithalatını artırdığını, dolayısıyla milli servetin kaybına yol açtığını dile getirdi.

Palandöken, Türkiye’nin hurda ithalatında dünyada önde gelen ülkelerden biri olduğunu belirterek, yaşlı araçların hurdaya ayrılması ve hurda ithalatının azaltılması gerektiğini vurguladı. Bu adımların döviz çıktısını önleyeceğini ifade etti.

Ayrıca, Palandöken, Türkiye’de karayollarında bulunan yaklaşık 26 milyon aracın çoğunun 15 yaş ve üzeri olduğuna dikkat çekti. Çevreye daha az zarar veren hibrit ve elektrikli araçlara dünya genelinde artan ilginin altını çizdi ve Türkiye’nin bu kadar çok hurda ve yaşlı araç kullanmasının çevreye ve insan sağlığına zarar verdiğini belirtti. Palandöken, hurda ve atıl araçlar için vatandaşlara teşvik sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN