Ahırın çatısına güneş paneli kurup fabrikaya dönüştürdü! Elektriğe bile para ödemiyor, yurt dışına tonla ürün gönderiyorlar

Ahırın çatısına güneş paneli kurup fabrikaya dönüştürdü! Elektriğe bile para ödemiyor, yurt dışına tonla ürün gönderiyorlar

Diyarbakır’ın Eğil ilçesindeki bir ahır, dönüşüm projesi kapsamında güneş enerjisi ile çalışan tekstil fabrikasına dönüştürüldü. Dönüştürülen fabrikada 550 kişiye istihdam sağlanırken, üretilen ürünler yurt dışına da gönderiliyor…

Diyarbakır’ın Eğil ilçesine bağlı Dere Mahallesi’nde 2005 yılında süt hayvancılığı için 20.000 metrekaresi kapalı olacak şekilde toplam 45.000 metrekare alana kurulan ve 8 ahırdan oluşan çiftlik, gençlere istihdam sağlanması amacı ile tekstil fabrikasına dönüştürüldü. İlçe merkezi ile kırsalda yaşayan gençler için yeni bir iş kapısı olan fabrika, tükettiği enerjinin tamamını da çatısına kurulan güneş enerjisi panellerinden sağlıyor.

ahirdan-donusturulen-fabrika.jpg

AİLELERİNE DESTEK OLMALARI SAĞLANDI

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Bozanbey Tekstil Köyü işletme Sahibi Mustafa Fidan, AA muhabirine, çiftlikten tekstil fabrikasına dönüştürdüğü bu yerde birçok genci istihdam ettiklerini belirtti.

Fidan, "Çalışanların yaklaşık yüzde 90'ı Eğil merkez ve köylerinden. Şimdi de Dicle ilçesinden çalışanlar getirmeye başladık. Genç kızlarımız her ay bankamatikten paralarını çekerek ailelerine de destek oluyor. Bu bizim için sevindirici bir durum. Burada bazı ailelerden kardeş 3-4 çalışan var." İfadelerine yer verdi.

ahirdan-donusturulen-fabrika-1.jpg

ÜRETİMİN TAMAMI YEŞİL ENERJİYLE YAPILIYOR

Tesisin çatılarına 2,5 megavatlık güneş enerjisi santrali (GES) kurduklarını söyleyen Fidan, alandaki en büyük yatırımlardan birinin yeşil enerji olduğunu ifade ederek şunları aktardı:

"Üretimimizin tamamı yeşil enerjiyle yapılıyor. Burada kullanılan enerjinin yüzde 100'ü yeşil enerji. Ürettiğimiz elektriği kendimiz tüketiyoruz. Bugünün şartlarında GES ile birlikte buraya yapılan tekstil yatırımı yaklaşık 125 milyon lira. Dünya markalarına tişört üretiyoruz. Buradan yurt dışına ürün gönderiyoruz."

20.000 metrekarelik alanın yaklaşık 15.000 metrekaresinin tekstil için dönüştürüldüğü bilgisini veren Fidan, geriye kalan 5.000 metrekarede de üretim için hazırlıklarının sürdüğünü aktararak, "En kısa zamanda o kısmı da faaliyete alacağız. Şu an çalışan sayımız 550 ama hedefimiz burada 1200 çalışana ulaşmak." Dedi.

ahirdan-donusturulen-fabrika-2.jpg

“GURBETE GİTMEDEN BURADA ÇALIŞARAK EVİMİZE EKMEK GÖTÜRÜYORUZ”

Fabrikada çalışarak parasını kazanan Emine Biçer, fabrikanın evine 20 dakikalık mesafede olduğunu söyleyerek, "Buraya gelip çalışıyor, ekmeğimizi kazanabiliyoruz. Bu fabrika bizim için çok iyi oldu. Daha önce yakınımızda, çevrede çalışabileceğimiz bir yer yoktu. Burada çalışarak evimize ekmek götürüyoruz. Gurbete gidip çalışmıyoruz." dedi.

Nurcan Şahin de daha önce ilçede böyle bir iş imkanı bulamadığını, fabrikada çalışmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Şahin, fabrikada arkadaşlarının ve bazı akrabalarının da çalıştığını belirterek, "Daha önce arkadaşlarım, akrabalarım hepsi işsizdi. Çok şükür bu fabrika açıldığından beri hepsi iş buldu, çalışıyor." ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN