Bakan Kurum: Kartal'da çöken binanın yerine 5 katlı bina yapacağız

Bakan Kurum: Kartal'da çöken binanın yerine 5 katlı bina yapacağız

Bakan Kurum, Kartal'da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin de yaralı kurtarıldığı Yeşilyurt Apartmanı'nın yerine 5 katlı bina yapılacağını açıklayarak, "Haftaya temel atıyoruz" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konuk olduğu Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Seçim kampanyası çerçevesinde Türkiye'yi geziyorsunuz. Vatandaşın yaklaşımı nasıl, seçimi nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Kurum, bakanlığını ilgilendiren konuları yerinde görmek ve tespit etmek için 50'nin üzerinde şehre ziyarette bulunduğunu belirtti.

Bu ziyaretlerde valiler, milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla şehrin, vatandaşın sorunlarını istişare ettiklerini aktaran Kurum, yapılması gereken işleri hızlı bir şekilde uygulamaya geçirdiklerini vurguladı.

Kurum, vatandaşların kentsel dönüşüm, atık su arıtma tesisleri, düzen depolama tesisleri, millet bahçeleri, çevre düzenlemelerine ilişkin taleplerinin olduğuna işaret ederek, kentsel dönüşüm süreciyle ilgili belli noktalarda mağduriyetlerin bulunduğunu, bunları hem TOKİ eliyle hem de İller Bankası Genel Müdürlüğü kanalıyla aştıklarını anlattı.

Bakanlık olarak vatandaşa güven verdiklerini kaydeden Kurum, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda sorun olmuş alanlara gidip, bunlara çözüm bulduklarını belirtti.

Kurum, Mamak'ta uzun zamandır süren bir kentsel dönüşüm projesinin bulunduğunu anımsatarak, bugün onun temelini atacaklarını bildirdi.

Kentsel dönüşüm kapsamında Gaziosmanpaşa ve Üsküdar'da da temel attıklarını, Esenler'de çok örnek çalışma yaptıklarını aktaran Kurum, "Geçen hafta Ataşehir'e gittim, 3 mahallede kentsel dönüşümle ilgili toplantı yaptık. O toplantılarda vatandaşların, sokaklara, kaldırımlara park edilen araçlardan, sosyal donatı, yeşil alan eksikliklerinden yıldıklarını görüyoruz. Vatandaşlarımız toplantılardan mutlu ayrıldılar. Onları ikna ettiğimizi düşünüyorum. Kentsel dönüşümle alakalı Bakanlık olarak destek vereceğimizi kendilerine ifade ettik." dedi.

'YERİNE 5 KATLI BİNA YAPACAĞIZ'

Kentsel dönüşümde olayı yerinde çözmek zorunda olduklarını belirten Kurum, "Vatandaşı biz yerinden alıp başka bir yere götüremeyiz. Onun rızasını aldıktan sonra, onun içinde olduğu bir süreçte kentsel dönüşümde yapılamayacak hiçbir şey yok. Her şeyi yapabilirsiniz. Yeter ki dertli olun, yeter ki o işi çözmeye niyetiniz olsun." diye konuştu.

Elbirliğiyle, vatandaşın rızası çerçevesinde projeler gerçekleştirdiklerini anlatan Kurum, şunları söyledi:

"Yeni alanlarda zemin artı 4-5'i geçmiyoruz. Mesela Kartal'da 10 katlı binayı yıktık, yerine 5 katlı bina yapacağız. Haftaya temelini atıyoruz. Sığmayan yerler de olacaktır muhakkak ama etrafındaki silüeti bozmadan, etrafında 8-10 kat varsa onlara uygun bir şekilde yapmak lazım ama eğer hiçbir yapılaşma yoksa biz zemin artı 4-5'i geçmek istemiyoruz. Bu noktada medeniyetin bize tarif ettiği mahalle kültürünü, ecdadın bize tarif ettiği o şehirleşmenin örnek uygulamalarını yapmak istiyoruz. Bu çok önemli bir şey. Biz, tüm şehirlerde, tüm ilçelerimizde bu örnek uygulamaları yaparsak genele yayılacaktır."

'10,5 MİLYON VATANDAŞ İMAR BARIŞINA BAŞVURDU'

İmar Barışı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Kurum, bunun 13,5 milyon vatandaşı ilgilendiren bir konu olduğuna işaret ederek, "10,5 milyon vatandaş, İmar Barışı'na başvurdu." dedi.

Kurum, "Buradan çok önemli bir veri elde edeceğiz, ülkemizdeki yapı stoğuna ilişkin tespitleri yapacağız. Nerde ne kaçak var, bu yapıların durumu, risk durumu nedir? Bu analizleri elde etmiş olacağız ki bu veri bizim için çok önemli bir veri." değerlendirmesinde bulundu.

İmar Barışı'ndan yararlanan 10,5 milyon vatandaşın çoğunun elektrik, su, doğalgaz sorunlarının bulunduğunu, tapuları olmadığından mülkiyeti ipotek gösteremediklerini aktaran Kurum, "Şimdi bunların hepsinin önünü açtık ve 31 Aralık 2017 tarihine kadar yapılmış yapıları içeren İmar Barışı süreci bu anlamda çok olumlu gidiyor." ifadesini kullandı.

Kültürel alanlarda İmar Barışı'nı sabote eden vatandaşların bulunduğuna işaret eden Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kesinlikle bu takibi yapıyoruz. Biz hem özel çevre koruma bölgesinde hem de doğal sit alanlarında hem de tarihi alanlarımızdaki yapıların durumunu ve yeni yapılara ilişkin süreci de takip ediyoruz. Biz kesinlikle tarihimize, kültürümüze, doğal sit alanlarımıza kimsenin zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz. Bunu çok net söylüyorum. Şu an ülkemizde 55 bin kilometrekare korunan alanımız var. Biz bunu 2023'e kadar 2,5 kat artırmayı hedefliyoruz. OECD verilerine göre yüzde 17'ye çıkarmayı hedefliyoruz, yani tüm ülke toprağının yüzde 17'sini korumak üzere yola çıkıyoruz.

ANKARA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN