Çin yasakladı, plastik atıkların yeni adresi Endonezya ve Türkiye

Çin yasakladı, plastik atıkların yeni adresi Endonezya ve Türkiye

Dünyanın en önemli sorunlarından bir tanesi olan plastik atıklar Türkiye'yi de tehdit ediyor. Çin'in atık alımını yasaklaması plastik atıkların Türkiye'ye girişini arttırdı. İşte Türkiye'nin plastik atık istatistikleri...

Çevrecilik konusunda dünyanın en önemli sorunlarından biri olan plastik atıklar, Türkiye'nin de en önemli sorunlarından biri... Türkiye'de ne kadar plastik atık üretiliyor? Hangi ülkeler Türkiye'ye ne kadar atık gönderiyor? Plastik atıkların geri dönüşümü konusunda yeterli alt yapı var mı?

Plastik atıklar, hem sağlık hem de doğa açısından insanlığı tehdit eden önemli konulardan biri. Dünyada yaşanan kanser olaylarının ana nedenlerinden biri olan plastik atıklar Türkiye'yi de ciddi şekilde etkiliyor. Türkiye'ye başta ABD, Almanya, İngiltere ve Japonya olmak üzere birçok ülkeden plastik atık girişi sağlanıyor.

TÜRKİYE PLASTİK ATIK ALIMINDA ÖNE ÇIKIYOR

Son alınan bilgilere göre; 2018'in ilk çeyreğinde İngiltere, Türkiye'ye gemiyle 27 bin 34 ton plastik çöp gönderdi. Bu istatistik ile Türkiye, 2018'de İngiltere'den en fazla plastik atık alan ikinci ülke oldu ve Polonya'yı geride bıraktı.

Greenpeace'in yayımladığı yeni rapora göre ise Çin'in atık alımını yasaklaması üzerine atıkların yeni adresi Endonezya ve Türkiye oldu. Rapora göre dünya genelinde plastik atık ihracatı, 2016 yılında 12,5 milyon tondan 2018'de 5,8 milyon tona düşerek yaklaşık yüzde 50 oranında azaldı.

19-04/25/_106556698_malezya2.jpg

Greenpeace'in raporunun Türkiye bölümünde şu ifadeler yer aldı:

Türkiye'nin ithalatı 2016 yılının başında aylık 4.000 tondan, 2018'in başında aylık 33.000 tona yükseldi. İthalat, 2018 yılının ortalarında aylık 20.000 tona geriledi ve sabit kaldı.

Türkiye'nin İngiltere'den ithalatı Ekim 2018'den itibaren 10.000 tona ulaşarak hızlı bir artış gösterdi.

Hükümet, plastik atık ithalatı konusunda herhangi bir kısıtlama getirmedi.

Türkiye'ye en fazla plastik atık ihraç eden 10 ülke İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa, Japonya.

19-04/25/_106556703_filipinlerdeplastikkirlilii.jpgBirçok deniz canlısı plastik atıklardan olumsuz etkileniyor

DÖNÜŞÜM YETERLİ Mİ?

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatının 2015 raporuna göre ise Türkiye'nin plastik atıkların geri dönüşümü için alt yapısının yetersiz olduğu vurgulandı. Raporda Türkiye'deki atıkların sadece yüzde 1'inin geri dönüşüme kazandırıldığı ve atıkların büyük kısmının ise katı atık toplama merkezlerinde tutulduğu belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ise plastik atıkların sadece yüzde 9,8'i geri dönüşüme gönderiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN