Türkiye'de sadece 3 tane var! 8 asırlık cami tescillendi: O özelliği başka hiçbir yerde göremezsiniz

Türkiye'de sadece 3 tane var! 8 asırlık cami tescillendi: O özelliği başka hiçbir yerde göremezsiniz

Tokat’ta bulunan 8 asırlık cami tescillendi. Öyle ki bu camiden Türkiye’de sadece 3 tane var. İşte, başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz özelliğe sahip o cami…

Tokat’taki Malum Seyit Cami, benzersiz mimarisi ve tarihi dokusu ile görenleri hayran bırakıyor. Türkiye’deki nadir beşik sırtı modeli camilerinden olan cami, çivi kullanılmadan ahşap çantı tekniğiyle inşa edilmiş ve 8 asırdan fazla süredir ayakta duruyor.

tokattaki-cami-1.jpg

HİÇBİR ÇİVİ KULLANILMADAN İNŞA EDİLDİ

Tokat’a bağlı Sulusaray ilçesindeki Dutluca köyünde yer alan Malum Seyit Cami yapım şekliyle dikkat çekiyor. 1200’lü yıllarda inşa edildiği düşünülen caminin inşasında tek bir çivi bile kullanılmadı. Ahşap taşıyıcılar, camiyi ayakta tutarken, üzerine işlenmiş oyma tekniği ile yapılan geometrik desenler ile süslenen cami 27 Ocak 1995’te Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nca korunması gereken bir kültür varlığı olarak tescil aldı.

tokattaki-cami-2.jpg

İlk olarak 1940 yılında, peşinden 1970’te ve son olarak 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce aslına uygun olarak restore edilen cami, Türkiye’de beşik sırtı modeliyle yapılan 3 camiden biri olma özelliğine sahip. Malum Seyit Camii, Tokat’ın en nitelikli ahşap camilerinden bir olarak öne çıkıyor.

tokattaki-cami-3.jpg

Camiyle ilgili bilgi veren Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü mülkiyetinde ve korumasında bulunan Malum Seyit Cami ve Türbesi Tokat’ın Sulusaray ilçesine 6 kilometre uzaklıktaki Dutluca köyünde yer almaktadır. Caminin yapım tarihiyle ilgili kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte genel olarak 1200’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Çivi kullanılmadan ahşap çantı tekniği ile ve kesme taştan yapılan Malum Seyit Cami duvarları bir sıra kesme taş, üç sıra tuğla dizilerek örülmüştür. Camiyi ahşap taşıyıcılar ayakta tutmaktadır. Ahşap taşıyıcıların yüzeyine oyma tekniği ile işlenen geometrik desenlerle dikkat çekmektedir. 27.01.1995 tarihinde Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından korunması gereken gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiştir. Tokat’ta bulunan en nitelikli ahşap camilerden birisi olan 8 asırlık cami Türkiye’de beşik sırtı modeli ile yapılan 3 camiden biridir. Cami ilk olarak 1940 tarihinde, ardından 1970’de ve son olarak da 2006 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN