YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT) soruları ve cevapları yayınlandı mı? 2018 YKS TYT soru ve cevapları

YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT) soruları ve cevapları yayınlandı mı? 2018 YKS TYT soru ve cevapları

YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT) soruları ve cevapları sınava katılan adaylar tarafından araştırılmaya başlandı. ÖSYM'nin düzenlediği YKS sınavındaki TYT testinden kaç sorunun doğru kaç sourunun yanlış yapıldığını kontrol etmek isteyen üniversite adayları, haberimizden TYT Sorularının ne zaman açıklanacağını ve detaylı bilgileri görebilirler.

2018 YKS Temel Yeterlilik Testi (TYT) soruları ve cevapları yayınlandı mı, ne zaman yayınlanacak? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından bugün (30 Haziran Cumartesi) yapılan TYT test sorularının ve cevaplarının ne zaman yayınlanacağı belli oldu. Sınava katılan yaklaşık 2 milyoın 300 bin üniversite adayı sınavda çıkan soruları kontrol etmek istiyor. ÖSYM, 2018 YKS TYT sınav sorularının ve cevap anahtarının ne zaman yayınlanacağını duyurdu. TYT soruları ile ilgili açıklamaları ve kapsamlı bilgileri haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

2018 TYT SORULARI NE ZAMAN YAYINLANACAK?

ÖSYM tarafından bugün düzenlenen 2018 (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) Temel Yeterlilik Testi (TYT) sorularının 1 Temmuz akşamında açıklanacağını bildirdi. TYT soruları ve cevap anahtarı açıklandığı anda karar.com'dan sizlere aktaracağız.

SINAVDA HANGİ TESTLER YER ALACAKTIR?

TYT’de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumludur. TYT’de uygulanacak testler ve kapsamları, Tablo 1A’da gösterilmiştir.
AYT’de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilecektir. AYT’de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplayacaklardır. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplayabileceklerdir. Bu oturumda lise müfredatı esas alınacaktır. YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir. YKS’de uygulanacak testler ve soru sayıları Tablo 1B’de gösterilmiştir. Bütün adayların TYT’ye girmesi zorunludur. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, TYT’ye ek olarak AYT ve/veya YDT’ye de girmeleri ve tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan testleri cevaplamaları zorunludur. Yükseköğretim programlarının puan türleri Tablo 4’te verilmiştir. Bu programların puan türlerinin hesaplanmasında hangi testlerin kullanılacağı Tablo 1E’de gösterilmiştir. Adaylar, Tablo 1E’yi inceleyerek hangi testleri cevaplamaları gerektiğini belirleyebileceklerdir.

SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Sınav Puanları Nasıl Hesaplanacaktır?

Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

 Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

 Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

 Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

 Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

 TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

 A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır. A-TYT puanı TYT puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanacaktır.

 AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150’nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.

18-06/30/sinav.jpg

 A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır. Ağırlıklı puanlar, SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının %20’si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı almaları sağlanacaktır.

 Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; TYT Sosyal Bilimler Testinde toplam 25 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 25 cevap alanı bulunacaktır. Tüm adaylar, ilk 15 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.

Aday Başvuru Formunun “25. TYT SOSYAL BİLİMLER TESTİ İLE AYT SOSYAL BİLİMLER-2 TESTİNDE DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARINI VEYA İLAVE FELSEFE/FELSEFE GRUBU SORULARINI CEVAPLANDIRMA DURUMU” bilgi alanında; “1- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım.” seçeneğini işaretleyen adaylar; TYT’de Sosyal Bilimler Testinin ilk 20 sorusunu cevaplandırmakla yükümlüdür. Bu durumdaki adaylar 21., 22., 23., 24. ve 25. sorularda yer alan felsefe sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklardır. Bu alanlarda işaretleme yapmış olsalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.

“2- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım.” seçeneğini işaretleyen adaylar ise; TYT’de Sosyal Bilimler Testinin ilk 15 sorusunu cevaplandırdıktan sonra aynı testin 21., 22., 23., 24. ve 25. felsefe sorularını cevaplandıracaklardır. Bu adaylar, soru kitapçığındaki 16., 17., 18., 19. ve 20. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklardır. Bu alanlarda işaretleme yapmış olsalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.

 Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), AYT Sosyal Bilimler-2 Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe Grubu altındaki (Felsefe (2), Psikoloji (1), Sosyoloji (2), Mantık (1) sorularını cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda, AYT Sosyal Bilimler-2 Testinde toplam 46 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 46 cevap alanı bulunacaktır. Bu Testi cevaplayan tüm adaylar, ilk 34 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.

18-06/30/yks-sinavi.jpg

Aday Başvuru Formunun “25. TYT SOSYAL BİLİMLER TESTİ İLE AYT SOSYAL BİLİMLER-2 TESTİNDE DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARINI VEYA İLAVE FELSEFE/FELSEFE GRUBU SORULARINI CEVAPLANDIRMA DURUMU” bilgi alanında;
26 “1- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım.” seçeneğini işaretleyen adaylar; AYT’de Sosyal Bilimler-2 Testinin ilk 40 sorusunu cevaplandırmakla yükümlüdür. Bu durumdaki adaylar 41, 42, 43, 44, 45 ve 46. ilave felsefe grubu sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklardır. Bu alanlarda işaretleme yapmış olsalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.

“2- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım.” seçeneğini işaretleyen adaylar ise; AYT’de Sosyal Bilimler-2 Testinin ilk 34 sorusunu cevaplandırdıktan sonra aynı testin 41, 42, 43, 44, 45 ve 46. ilave felsefe grubu sorularını cevaplandıracaklardır. Bu adaylar, soru kitapçığındaki 35, 36, 37, 38, 39 ve 40. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanı sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklardır. Bu alanlarda işaretleme yapmış olsalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.

SINAV SONUÇLARI NASIL KULLANILACAKTIR? 

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunmaktadır. Bu adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (engelli öğrenciler için 100 ve üzeri) olması gerekmektedir. TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerlidir. Uygulamaya yönelik usul ve esaslar, YÖK tarafından belirlenecektir.

YKS'DE 15 DAKİKAYA TAKILAN ÖĞRENCİ: "ŞAKA MI BU?"

Antalya’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) uygulanan 15 dakika kuralına takılan öğrenci, “Şaka mı bu ya Allah” diyerek okuldan ayrıldı. Dışarıda çocuklarını bekleyen bazı anneler örgü örerken, bazı ailelerin de refüjde kahvaltı yapması renkli görüntüler oluşturdu.

YKS’nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi saat 10.15’te başladı. Sınavda adaylara 40’ar Türkçe ve Temel Matematik, 20’şer de Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri soruları yöneltildi. 15 dakika kuralı gereği sabah oturumuna saat 10.00’dan sonra gelen öğrenciler içeriye alınmadı. Aileleri ile dakikalar öncesinden okul bahçesine gelen öğrenciler, polisin aramasının ardından salonlara alındı. Ailelerinden son telkinleri alan öğrenciler, aileleri ile vedalaşarak salona girdi. Saat 10.00’da salon kapısına gelen bir öğrenci içeri alınmadı. 3 dakika olduğunu ifade ederek kapıya vuran öğrenci, "Şaka mı bu ya Allah” diyerek okuldan ayrıldı.

Dışarıda oğlunu bekleyen veli Selvi Çelikağa, “Mühendislik istiyor, inşallah başarılı olur. Bütün öğrencilere başarılar diliyorum. Örgü örerek bahçede stres atıyorum, heyecanlanmamaya çalışıyorum. Hem de duamızı ettik. Örgü beni heyecanlandırmıyor” dedi.

Ali Altan Demirel ise, oğlunun Türkçe matematik alanından sınava gireceğini ifade ederek, “Psikoloji bölümünü istiyor. İnşallah kazanır. Erken gelmek zorunda kaldık, oğlum ve eşim heyecanlıydı. Onları sakinleştirmeye çalıştım. Oğlum sınava girdi, biz de çay demledik, kahvaltı yapıyoruz” diye konuştu. YKS’nın öğleden sonraki oturumu ise saat 15.30’da başlayacak ve 15 dakika kuralı yine geçerli olacak.

KİMLİĞİNİ ALMAYA GİTTİ, SINAVA GİREMEDİ

Sivas'ta Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) gireceği okulda, arama sırasında kimliğini unuttuğunu fark edip almak için aracına giden Aziz Mum, döndüğünde geç kaldığı için sınava alınmadı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından bu sene ilk defa yapılan YKS'nin birinci oturumu TYT saat 10.15'te başladı. Sınava geç kalmak istemeyen öğrenciler, sabahın erken saatlerinde yollara düştü. Okulların yoğun olduğu bölgelerde ve Cumhuriyet Üniversitesi kampüsü içerisinde uzun araç kuyrukları oluştu. Çocuklarını sınava getiren veliler ise gölgeliklerde oturarak dua etti. 15 dakika kuralının uygulandığı sınavda, saat 10.00'dan sonra gelenler içer alınmadı.

Adaylardan Aziz Mum, sınav yeri olan Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne saat 09.59'da geldi. Arama sırasında kimliğini arabada unuttuğunu fark eden, koşarak almaya giden Mum, döndüğünde kapıları kilitli buldu. Duruma tepki gösteren Mum "Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Yapı Denetim Bölümü'nde okuyorum. Birinci senemi bitirdim, şimdi yine girecektim. Suyumla birlikte sınav giriş belgemi verdim, polis aldı. Kimliğimi unuttuğumdan dolayı 'arabaya koş 1 dakika var' dedi. Koştum, geldim, kapıyı kilitlemişler, içeriye almadılar. Son 15 dakika kuralı bence çok fazla süre, son 5 dakika da olsa sonuçta kimliğin varsa, üstünde başında sınava aykırı bir şey yoksa sıkıntı olmamalı. Sınav halen başlamadı, ama beni içeri almıyorlar. Görevlilerin haberi de var. Polise teslim ettim sınav belgemi, bilerek almadım ki sınava gireyim diye. 15-20 saniyeyle almadılar. Vicdanlı olsalar alırlardı içeriye. 1 senem boşa gitti. Benim gibi çok öğrenci var, bu sene liseden mezun olanlar var. Yapacak bir şey yok. Ben yine üniversite öğrencisiyim, ikinci sınıfıma devam ederim de hiç üniversite kazanamayan ne olacak. 1 sene bence çok önemli bir süre. 1 senede neler neler değişir, hayata neler katar. Onun için de bir vicdan muhasebesi yapsınlar" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN