2015 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? -2015 İmsakiye

2015 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? -2015 İmsakiye

2015 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? İlk sahura ne zaman kalkılacak? İlk orucu hangi gün tutulacak? İlk teravih namazı hangi gün kılınacak? Ramazan ayı hakkında bütün detaylar haberimizde...

Ramazan ayı 18 Haziran Perşembe günü başlıyor. 17 Haziran'ın 18 Haziran bağlayan gece ilk sahura kalkacak.  İlk teravih namazı bugün kılınacak. Onbir ayın sultanı Ramazan ayı yarın başlıyor.  Bu yıl 29 günlük rahmet, bereket ve mağfiret ayını en uzun günlerde ve en sıcak zamanlarda eda edeceğiz. Ramazanın ilk günü ile son günü arasında 30-40 dakikalık bir fark olacak. Müslümanların kutsal olarak saydığı "Ramazan" ayı içindeki en önemli gece olarak kabul edilen "Kadir Gecesi" bu sene 13 Temmuz Pazartesi Günü'ne denk geliyor. Kadir Gecesi, İslam dinine göre, Kur'anı Kerim'in vahiy yoluyla İslam peygamberi Hz. Muhammed'e  gönderilmeye başlandığı gece olarak kabul edilir. 

Bu gece ilk sahura kalkılacak

Ramazan ayının başlangıcı Halife Hz. Ömer zamanında hazırlanan Hicri Takvim' göre düzenlenir. Ramazan ayı, Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı. Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11 - 12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Geçen sene Ramazan ayı 28 Haziran Cumartesi günü başlamıştı. Bu gece ilk sahura kalkılıyor, yarın akşam ilk iftar yapılacak.

Oruç, Sahur, İftar nedir?

Oruç, İslam dininin beş şartından biri. Yılda bir ay, ramazan ayında, Tanrı'ya kulluk ve ibadet amacıyla, tanyerinin ağarmağa başlamasından güneş batmasına kadar, niyetlenerek bir şey yiyip içmekten ve orucu bozan başka şeylerden nefsi korumak suretiyle tutulur. Orucun Arap dilindeki karşılığı “savm” kelimesi olup, bu kelime “bir şeyden uzak durmak, kişinin kendini tutması ve engellemesi” manalarına gelir.



Sahur, orucun başlayış ve bitiş vakti gündüze göre tayin edilmiştir. Gündüz ise güneşin doğuşu ile batışı arasındaki zamanıdır. Kur’ân-ı Kerimin orucun başlangıcını bildirirken kullandığı ifade ile, orucun bitimini bildirirken kullandığı ifade arasında farklı bir üslup vardır. Ayette orucun başlama zamanı için “siyah iplikle beyaz ipliğin birbirinden ayrılması” ibaresi kullanılırken; orucun bitimi için de “geceye kadar” ifadesi kullanılır.



İftar, Ramazan ayında Müslümanların oruçlu geçirdikleri günün sonunda akşam ezanı okunduktan sonra yenilen yemeğe denir.

Teravih namazı nedir?

İlk teravih namazları bugün kılınacak. Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen terviha kelimesinin çoğulu olan teravih, dini bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir. Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekatta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehaptır. 

Ramazan Bayramı 17 Temmuz'da kutlanacak

2015 Ramazan Bayramı ise 17 Temmuz Cuma günü kutlanacak. Ramazan Bayramı, Müslümanların oruç tutma ayı olan Ramazan ayının ardından 3 gün boyunca kutlanan dini bayramın adı olarak kabul edilir.  Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arefe günü olarak kabul edilir. 

İmsakiye Takvimi'ne ulaşmak için Tıklayın

http://www.diyanet.gov.tr/tr/namazvakitleri

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN