2023'ü rekor zararla kapatan MB'ye bir yük daha: Merkez'den Hazine'ye 11.9 milyar lira ödeme

2023'ü rekor zararla kapatan MB'ye bir yük daha: Merkez'den Hazine'ye 11.9 milyar lira ödeme

2023'ü zarar bir kapanışla bitiren Merkez Bankası, Hazine'ye 11 milyar 907 milyon lira nakit kaynak aktarımı yapacak. Aktarılan paranın 9 milyar 330 milyon lirası ihtiyat akçesi, 2 milyar 577 milyon lirası da vergi şeklinde ödenecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 818.2 milyar liralık devasa zararla karşı karşıyayken bazı harcamaları finanse etmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı'na 11 milyar 907 milyon lira nakit kaynak aktaracak. Bu aktarılan paranın 9 milyar 330 milyon lirası ihtiyat akçesi, 2 milyar 577 milyon lirası ise vergi olarak ödenecek.

DEVLETİN KAYNAK İHTİYACI ARTTI

Ekonomideki kötü gidişat ve çeşitli zararların oluşması durumuna karşı, Merkez Bankası yıllarca 'ihtiyat akçesi' adı altında birikim yapmıştı. Ancak, faiz indirimleri ve ekonomik politikaların sonucu olarak ekonomik dengelerin bozulmasıyla birlikte devletin kaynak ihtiyacı arttı.

9 MİLYAR 330 MİLYON LİRALIK İHTİYAT AKÇESİ MEVCUT

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Merkez Bankası hesaplarında, 9 milyar 330 milyon lira dağıtılabilir ihtiyat akçesi görünüyor. Kanunda ihtiyat akçesi için ‘dağıtılabilir’ ifadesi yer alıyor.

2019'da yapılan Merkez Bankası Kanunu değişikliğiyle birlikte, birikmiş ihtiyat akçelerinin tamamının Hazine'ye aktarılmasının yolu açıldı.

Dolayısıyla 30 Nisan’da yapılacak Merkez Bankası Genel Kurulu’nda ihtiyat akçesinin zarar nedeniyle bankada bırakılmasına karar verilebilir. Ancak paraya sıkışan iktidarın bu yönde karar alma ihtimalinin düşük olduğu ifade ediliyor.

2 MİLYAR 577 MİLYON LİRA VERGİ

Ayrıca, Merkez Bankası'nın zarar döneminde Maliye'ye Kurumlar Vergisi ödemeyeceği ancak Gelir Vergisi mükellefi olduğu için vergi borcu oluştuğu belirtildi. Buna göre, 2023 yılı faaliyetleri nedeniyle Merkez Bankası'nın Maliye'ye 2 milyar 577 milyon lira vergi ödeyeceği kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN