SGK’dan Geçmişe Dönük Prim İadesi İmkanı: Kimler Yararlanabilir?

SGK’dan Geçmişe Dönük Prim İadesi İmkanı: Kimler Yararlanabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilik şartlarını yerine getiremeyen vatandaşlara yönelik önemli bir imkan sunuyor. Emeklilik yaşını doldurmuş ancak gerekli prim gün sayısını veya çalışma yılını tamamlayamadığı için emeklilik maaşı alamayanlar, ödedikleri primleri SGK’dan toplu olarak geri alma şansına sahip.

Bu fırsattan yararlanmak için belirlenen şartlar arasında, sigorta primine esas kazanç üst sınırını aşarak ödeme yapmış olan yüksek ücretli çalışanlar ve birden fazla işyerinde çalışıp prim tavanını aşanlar bulunuyor. SGK, bu durumdaki bireylerin fazla ödedikleri prim miktarlarını iade ediyor.

SGK Uzmanı Muhammed Bayram, CNN TÜRK’te konuyla ilgili bilgiler paylaştı. Bayram’a göre, prim iadesi alabilmek için şu şartları taşıyanlar başvuruda bulunabilir:

• Emeklilik yaşını doldurmuş ve geçmiş olanlar,
• Emeklilik için gerekli prim gün sayısını tamamlamış olanlar,
• Sigortalı olarak çalışmayanlar,
• Bağ-Kur kapsamında kendi işinde çalışmayanlar,
• Vefat eden sigortalının eşi ve çocukları.

Ayrıca, prim iadesi alan bireyler, istemeleri durumunda yeniden sigortalı olabilirler. SGK, iade edilen primlerin yüzde 9’unu geri ödüyor.

Başvuru sürecine de değinen Bayram, emekli olmak istemeyen vatandaşların, yatırmış oldukları primler için SGK’ya yazılı bir dilekçe ile başvurmaları gerektiğini belirtti. Başvurular, SGK merkezlerine veya il müdürlüklerine yazılı olarak yapılabilir. Bu sayede vatandaşlar, ödedikleri primleri toplu olarak geri alabilirler. Bu imkan, emeklilik şartlarını yerine getiremeyen pek çok kişi için önemli bir fırsat olarak öne çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN