Her vitamin vücutta amacı olan bir işçi

Her vitamin vücutta amacı olan bir işçi

Vücuda alınan her vitamin bedenin sağlığı için kusursuz çalışan bir işçi gibi hareket ediyor. Vitaminlerden birinin eksikliği bedende bir yerin bozulmasına neden oluyor. Vitamin eksikliği bebeklerde, hamile kadınlarda, yaşlılarda, vejetaryenler ve sürekli ilaç kullanan kişilerde daha fazla.

[Karar]
ÜRÜN DİRİER

HayyKitap’tan çıkan ‘Hayat Kurtaran Vitaminler ve Mineraller’ kitabının yazarı Prof. Metin Özata, depresyon, unutkanlık ve kanser savaşçısı vitaminleri anlattı.

Her vitamin bedenimizde belli amaç doğrultusunda çalışan işçiler gibi hareket ediyor. Herhangi birinin eksikliğinde ise halsizlikle başlayan sıkıntılar, ciddi hastalıkların yolunu açabiliyor. Bebeklerde, gebelerde, yaşlılarda, vejetaryenler ve uzun süreli ilaç kullananlarda vitamin ihtiyacı daha da artıyor. Peki hangi kanserle savaşıyor, hangisi ömrü uzatıyor?

KANSER SAVAŞÇISI

Vücudun mikroplara karşı direncini sağlar, kemik, eklem bağları ve damarların yapısında bulunan kolajen isimli maddenin yapımını arttırır. Antioksidandır. Sigara, stres, alkol, viral hastalıklar ve doğum kontrol hapları vücuttaki C vitamini düzeyini azaltır.

C vitamini eksikliğinde diş etlerinde kanama, dişlerde sallanma, eklem ağrıları, şişliği, morarmalar, iyileşmeyen yaralar görülür. Yeşil biber, brokoli, portakal, böğürtlen, domates, muz ve çilekte yoğun olarak bulunur. Yüksek tansiyon, şeker, kanser ve damar sertliği olan hastalarda C vitamini takviyesi gerekir. C vitamini kanserden ölümleri düşürmektedir.

F VİTAMİNİ ÖMRÜ UZATIYOR

Aslında vitamin olarak kabul edilmez. Doymamış yağ asitlerine verilen isimdir. Cildin su tutmasının ve gerginliğinin F vitaminiyle bağlantılı olduğu gösterilmiştir. Hücrelerin iyi çalışması, kolesterolün düşürülmesi, salgı bezlerinin iyi çalışması ve kan basıncının düzenlenmesinde etkindir. Omega3 ve Omega6 olarak ikiye ayrılır. Saç kaybı ve egzama tedavisinde kullanılır. Üzüm çekirdeğinde, keten tohumu yağında, ceviz, badem, ayçiçeğinde bolca bulunur. Omega3’ün E vitaminiyle beraber kullanılmasının ömrü uzattığı söylenir.

DEPRESYONA KARŞI B VİTAMİNİ

B1 VİTAMİNİ: Hücrelere minerallerin giriş çıkışını kontrol eden B1, metabolizmayı hızlandırır. Kan şekerinin yakılması, kalp sağlığının korunması ve öğrenme gibi beyin fonksiyonları için gereklidir. Yaşlanmaya karşı korur. Tam tahıllar, kuru bakliyat, pirinç, patates, karaciğer, biftek, kuru üzüm, süt ve karnıbaharda bulunur. Aşırı çay, kahve, sigara, alkol tüketenlerde, şeker hastalarında ve kalp yetmezliklerinde B1 takviyesi gerekir. 

B2 VİTAMİNİ: Büyümede, vücut direncinin arttırılmasında ve besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde etkindir. Bazı kanserlerin gelişmesini ve kansızlığı önler. Et, süt, yoğurt, karaciğer, peynir, brokoli, ıspanak, tahıl ve bakliyatta bulunur. Aşırı egzersiz yapanlarda, tiroid bezi yetmezliği hastalarında, bağırsak hastalarında ve alkoliklerde takviyesi gerekebilir.

B3 VİTAMİNİ:  Stres giderici bir vitamin olarak depresyon ve anksiyete tedavisinde faydalıdır. Eksikliğinde depresyon, kişilik değişimleri, uyku bozuklukları ve kas güçsüzlüğü oluşur, ayak ve bacaklarda yanma meydana gelir. Fındık, maya, böbrek, mantar ve balıkta bulunur.

B4 VİTAMİNİ:  Et, tavuk, hindi ve balıkta bolca bulunan bu vitaminin eksikliği anemi, depresyon,hafıza zayıflığı, halsizlik, kabızlık, bulantı, kilo kaybı, denge bozukluğu, kulakta çınlama, gaz ve hissizliğe sebep olur. Midede atrofi olması, midede helikobakter pilori bakterisinin bulunması, şeker hastalığı tedavisi için alınan ilaçlar ve vejetaryen beslenme B12 eksikliğine yol açabilir. Aşırı ve devamlı yorgunluğu olanlar demir, magnezyum veya B12 eksikliğinden şüphelenebilir. 65 yaş üzeri kişiler B6, folik asit ve D vitaminiyle beraber B12 de almalıdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN