4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

Selim İleri’nin yeni romanı ‘Yalnız Evler Soğuk Olur’ Everest yayınları aracılığıyla okurlarla buluştu. 2023’te vefat eden Roni Margulies’in son şiir kitabı ‘Harfiyat Kamyonları’ Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. VakıfBank Kültür Yayınları Keşiş Lavrentiy’in imzasını taşıyan ‘Lavrentiyev Kroniği’ isimli kitabı okurlarıyla buluşturuyor. Merve Yurtsever’in ‘Kelimelerin Gücü Adına’ isimli çocuk kitabı Evreka Çocuk Yayınları etiketiyle rafta.

SALİHA SULTAN

ELLİ YILI AŞAN BİR YAZI DENEYİMİYLE YÜZLEŞME

Modern Türk edebiyatının usta kalemi Selim İleri’nin yeni romanı ‘Yalnız Evler Soğuk Olur’ Everest yayınları aracılığıyla okurlarla buluştu. İleri, yeni romanında kendi çocukluğu, hayat yolculuğu ve hatıraları ile yakınlık taşıyan bir anlatıyı okurlarıyla buluşturuyor. Bu romanın anlatıcısı yazarına çok benziyor; adeta onun anılarına sahipmişçesine aynı yollardan geçiyor, yaşadığı yerlerden, onunkine benzer bir çocukluktan sahneler hatırlıyor. Dahası, tıpkı İleri gibi o da yazıyor, hatta belki aynı kitapları kaleme almış. Vaktiyle yaratmış olduğu kahramanlar, özellikle aşk romanları yazarı Süha Rikkat karşısına çıkıp ondan hesap sorduğunda, anlatıcı tıpkı İleri’nin de yapacağı gibi, elli yılı aşan bir yazı deneyimiyle onunla yüzleşiyor.

28kr02-sol3.jpg

MARGULİES’İN OKURLARINA SON ARMAĞANI

2023’te vefat eden Roni Margulies’in son şiir kitabı ‘Harfiyat Kamyonları’ Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Şairin kitabını dostları Şavkar Altınel ile Mustafa Arslantunalı yayına hazırladı. Altınel, ‘Yolun Sonundaki Şiir’ başlıklı önsözünde kitap için övgü dolu şu cümleleri kurdu: “Son yıllarda Türkiye’de yayımlanan en iyi şiir kitaplarından biri olan Harfiyat Kamyonları’nın ciddi ölçüde yankı uyandırıp uzun süre tartışılmasını bekliyorum. Umarım değinilen yanlarından biri de inşaat yerlerinde yapılan kazı işlerinden kaynaklanan topraklarla eski yapılardan kalan molozları, geri kazanma tesislerine taşıyan yük araçlarından gelen adı olur. (...) Bir daha kendisinden haber alamayacağımız bir şairin bize son armağanı da bu olabilir.” Kitabın kapağında ise şairin şu dizeleri yer alıyor:

“Biliyorum, saatler var daha sabaha,

Geceler uzun çünkü gölgeler gaddar.

Hiçbir şey bana hayatımda

Koymadı bu yaşa girmek kadar.”

28kr02-sol1.jpg

RUS YURDUNUN TARİHİ NEREDEN BAŞLADI?

VakıfBank Kültür Yayınları Keşiş Lavrentiy’in imzasını taşıyan ‘Lavrentiyev Kroniği’ isimli kitabı okurlarıyla buluşturuyor. Kitap, Kiev’de 1110’lu yıllarda meydana getirildiği çağa kadarki Rus yurdunun tüm tarihini ve Doğu Avrupa’da ‘Rus’ kavminin ve Rus Devleti’nin ne zaman ve tam olarak nasıl meydana çıktığını yıllık kayıtlar biçiminde ortaya koyan ilk Rus kroniği olma özelliğini taşıyor. Rus tarihini kavrama açısından büyük önem taşıyan kitabın yazarı eserini, Kitâb-ı Mukaddes’te gördüğü taslağı taklit ederek inşa ediyor ve “Rus yurdunun tarihi nereden başlamıştır?” sorusunun peşine düşüyor.

28kr02-sol.jpg

DİSLEKSİLİ ÇOCUKLARI AKRANLARIYLA TANIŞTIRAN SAYFALAR

Merve Yurtsever’in ‘Kelimelerin Gücü Adına’ isimli çocuk kitabı Evreka Çocuk Yayınları etiketiyle rafta. Yurtsever disleksili bir çocuğa yer verdiği kitabında disleksili çocukların sıkça maruz kaldığı akran zorbalığından beden memnuniyetsizliğine, sağlıklı beslenmeden yardımlaşmaya birçok konuya değiniyor. Ayrıca çocuk okurlarında, internetin doğru kullanımı gibi önemli konularda farkındalık yaratıyor. Aynı zamanda Disleksi Aileleri Derneği Bursa İl Temsilcisi olan Yurtsever’in disleksili çocukların yaşadıkları zorlukları en aza indirebilmek adına akranlarını bilinçlendirmeye çalıştığı kitap her çocuğun kitaplığına girmeli.

28kr02-sol2.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN