Faydasıyla değil zararıyla gündeme gelmişti: En güvenli maden suyu hangisi? Alırken bunlara mutlaka bakın!

Faydasıyla değil zararıyla gündeme gelmişti: En güvenli maden suyu hangisi? Alırken bunlara mutlaka bakın!

İsviçre'nin Beypazarı maden suyunu yasaklaması sonrası, maden suyunun insan sağlığına zararlı olup olmadığı merak konusu oldu. Peki en güvenli maden suyu hangisi ve maden suyu alırken nelere dikkat edilmeli? İşte bu soruların yanıtı.

Beypazarı maden suyu, yüksek miktarda bor barındırdığı iddiasıyla İsviçre'de yasaklandı. Bu gelişme sonrasında 'En güvenli maden suyu hangisi?' sorusu sorulmaya başlandı. Peki maden suyu alırken nelere dikkat edilmeli? İşte bu sorunun yanıtı.

En fazla mineral zenginliğe sahip kaynak suyu olarak bilinen maden suyu, doğal kaynaklardan elde edildiği için sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. Vücudun ihtiyaç duyduğu birçok elementi karşılayan maden suyu, uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmesine rağmen Beypazarı maden suyu geçtiğimiz günlerde İsviçre'de yasaklandı.

Peki MADEN SUYUNUN İÇİNDE NELER VAR? FAYDALARI NELERDİR? işte bu soruların yanıtı.

*Florür: Kemik ve diş sağlığı gelişimi

*Magnezyum: Kas ve sinir sağlığı, kalp sağlığı ve enerji üretimi

*Potasyum: Vücuttaki su dengesi, hücre metabolizması

*Bikarbonat: Sindirim sistemi

*İyodür: Tiroid bezi fonksiyonlarının düzenli çalışması

*Klörür: Vücuttaki sıvıların dengesini korumak için klorür gereklidir

*Demir: İnsan vücudu için gerekli olan pek çok mineralden biri olan demir, oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin (HGB) üretimi için kullanılır.

İftar ve sahurda maden suyu içilmesi öneriliyor - Son Dakika Haberleri

MADEN SUYUNUN FAYDALARI

Hidrasyonu Destekler: Maden suyu, vücudun günlük su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur ve hidrasyonu sağlar. İçeriğindeki mineraller sayesinde suyun vücut tarafından daha iyi emilmesine katkıda bulunur.

Sindirim Sistemini İyileştirir: Maden suyu, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olabilir. Gaz yapma potansiyeli bulunan maden suyu, mide asidini nötralize ederek mide yanması ve hazımsızlık gibi sorunlara iyi gelebilir.

Mineral Desteği Sunar: Maden suyu, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi önemli mineralleri içerir. Bu mineraller kemik ve diş sağlığı, kas fonksiyonları ve sinir sistemi gibi birçok hayati işlev için gereklidir.

Detoksifikasyon Sağlar: Maden suyu, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Böbreklerin işlevini destekleyerek toksinlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde atılmasına katkıda bulunur.

Cilt Sağlığını İyileştirir: Maden suyu, içeriğindeki mineraller sayesinde cildin parlaklık kazanmasına ve esnekliğini korumasına yardımcı olur. Aynı zamanda cildin nem dengesini sağlamada da faydalıdır.

????‍⚕️ Maden Suyu Zararları Nelerdir?

AROMALI MADEN SULARINDAN UZAK DURULMALI

Maden suyu ile ilgili yapılan çalışmaların sonuçları çok çeşitlilik göstermektedir. Diş aşınması 4,5 pH'ta başlamaktadır. Maden suyunun pH'ı ise en az 5 civarındadır. Dolayısıyla maden suyunun aşırı ve kontrolsüz tüketimi diş aşınmasına neden olabilir.

Fakat bu aşınma kola ve benzeri asitli içecekler kadar yüksek oranda olmaz. Bazı çalışmalara göre maden suyunun içerisinde bulunan çeşitli mineraller özellikle de flor, dişi çürükten muhafaza etmektedir.

Doğal maden suyunun aromalı olmaması gerekmektedir. Özellikle narenciye aromalı olan maden suları çürüğe eğilimi artırabilmektedir.

Yapılan laboratuvar çalışmaları aromasız maden suları tercih edilmesi hususunda uyarıda bulunmuştur. Maden suyu seçimi yapılırken de düşük sodyum içerikli olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca fazla tuz içeren maden suları, idrarla kalsiyum atılımını hızlandırdığı için kemik erimesi hastalığında ciddi bir risk oluşturmaktadır.

BOR, İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ

İsviçre'nin Beypazarı maden suyunu yasaklama kararı sonrasında sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, borun insan sağlığı için önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

"Beypazarı Sodası Güvenli mi? Açıklıyorum. İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu tarafından, Beypazarı sodası hakkında yüksek miktarda bor içerdiği iddiasını okudum ve bir miktar bilimsel araştırma yaptım.

Beypazarı sodası ile ilgili paylaşılan görselin kaynağında, bulunan bor konsantrasyonunun (mg/L) ne olduğu hakkında bir bilgiye rastlayamadım. Madem sakıncalı buluyorsunuz öyleyse bunun da açıklanması gerekliydi.

Öncelikle Bor insan sağlığı açısından önemli bir mineral ve ve günlük olarak alımı gerekli ve eksikliği sağlığı olumsuz etkiler. Gelelim toksik dozuna, henüz yapılan çalışmalar tutarlılık göstermiyor, literatürde bir çok çalışma var ama halen tartışılan bir konu. WHO tarafından kabul edilen ise kilogram başına 0,4 mg 'a kadar günlük alım sağlık açısından bir sorun yaratmıyor. Yani 70 kg bir insan günlük 28mg kadar boron tüketebilir. Ortalama içme sularımızda 0.2 mg/L boron bulunuyor. Özellikle Maden sularımızda yapılan bir çalışmada Ankara özelinde 3mg/L boron bulunduğu literatürde gösterilmiş. Yani zararlı olması için günde 10 Litre kadar içmeniz gerekiyor! Uzun süreli kronik toksisite de tartışılan bir konu ve henüz kesin bir bilgi söz konusu değil!

Gündemimizi işgal eden ve heyecan, kaygı yaratan bu konunun feryat figan etmeden önce ve öncelikle bilimsel olarak değerlendirilmesi gerekiyor! Not: Kendi adıma güvenle tüketmeye devam edeceğim bir içecek, sağlıklı günler dilerim..."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN