Süleyman Seba kimdir? Ölümünün beşinci yıl dönümünde anılıyor

Süleyman Seba kimdir? Ölümünün beşinci yıl dönümünde anılıyor

Beşiktaş’ta 16 sene başkanlık yapan efsane isim Süleyman Seba ölümünün 5. yıl dönümünde kabri başında sevenleri tarafından anıldı. Peki Süleyman Seba kimdir, Beşiktaş için önemi nedir? İşte merak edilenler…

Beşiktaş’ın Onursal Başkanı Süleyman Seba, aramızdan ayrılışının 5.yıl dönümünde hasretle yâd ediliyor. Efsane başkanın ölüm yıl dönümünde, ‘Süleyman Seba kimdir, kaç yaşındadır ve aslen nerelidir?’ gibi detaylar karar.com’da yer alıyor…

SÜLEYMAN SEBA KİMDİR?

1984-2000 yıllarında siyah beyazlı kulübün onursal başkanlığı görevini yapan Seba, Türk sporuna centilmenliği ve beyefendiliği ile tanınan, taraflı tarafsız tüm Türkiye'nin hatta dünyanın takdirini kazanmış bir isimdir. 5 Nisan 1926'da, Hendek’te dünyaya gelen Süleyman Seba, Sakarya'da ilkokul eğitimini aldıktan sonra, lise eğitimi için İstanbul'a geldi. Galatasaray Lisesi'nde iki yıl okuduktan sonra Kabataş Erkek Lisesi'ne geçiş yapan Süleyman Seba’yı spor dünyasına sokan ilk adım, Kabataş Erkek Lisesi’nde futbola başlamasıdır. Takımda oynadığı ilk senelerinde de, ömrü boyunca ismi ile beraber anılacak olan siyah-beyazlı kulübün takımına alındı.

19-08/13/suleyman-sebaa.jpg

KARİYERİ

Beşiktaş'ta top koşturduğu dönemlerde, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni kazanan Seba, eğitimini yarıda bıraktı.1946'da, Refik Osman Top zamanında, Beşiktaş A takımına yükselmeyi başaran Seba, 1946 – 1947 sezonunda, Fenerbahçe derbisi ile ilk İstanbul Ligi maçında görev aldı. Bu mücadelede ilk golünü de atan Seba, aynı sezon Milli Küme'de ilk şampiyonluğunu elde ederek, profesyonel futbol hayatına büyük bir başarı ile başladı. Bir sonraki sezon 1947 – 1948'de, oldukça parlak bir dönem yaşayan Seba, İstanbul Ligi'nde oynadığı 14 mücadelede, toplamda 8 gol kaydederek, takımının en golcü ikinci ismi oldu. Sezon başında aldıkları Başbakanlık Kupası'nın yanı sıra herhangi bir başarı elde edemese de dikkat çekmeyi başardı.

19-08/13/suleyman-seba-1565705985.jpg

1949 – 1950 sezonunda, kariyerindeki ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu elde eden Seba,14 karşılaşmanın tamamında görev alan alırken, yalnızca 1 gol kaydedebilmişti. Takip eden senelerde, çeşitli maçlarda Beşiktaş formasını sırtında taşıyan Seba, 1954'te geçirdiği menüsküs rahatsızlığı nedeniyle, henüz daha 28 yaşındayken, futbolu bırakmak zorunda kaldı. Beşiktaş’ın ünlü stadyumu İnönü Stadı’nın açılış maçında (1947), AIK Stockholm takımı ile yapılan maçta, stadyumda atılan ilk golü kaydederek Beşiktaş ve İnönü Stadı tarihine geçmeyi başaran Seba, 3 sene sonra, Beşiktaş’ın ABD'de yapacağı kampa da, babasına rağmen katıldı.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

15 Mayıs 1952’de oynanan ve Türkiye’nin 1-0 kaybettiği Yunanistan karşılaşmasında, ilk ve son defa milli formayı giyen Seba, 1957'de Beşiktaş Jimnastik Kulübü’ne, resmî üye oldu. Üyeliğinin üzerinden henüz altı yıl geçmişken, 1963'te ilk kez yönetim kurulunda görev alan Seba, bu seneden itibaren, dönem dönem Beşiktaş yönetiminde söz sahibi oldu.

EFSANE BAŞKAN

Süleyman Seba’yı efsane başkan statüsüne çıkaran olay da çok zorlu bir dönemde, 1984'te üstlendiği başkanlık görevini, 2000'e dek aralıksız olarak devam ettirmesiydi.
Başkan olduğu 16 senelik dönemde, 8 kez düzenlenen seçimli genel kurulların hepsinde farklı kazandığı seçimlerle başkanlık koltuğunda kalan Seba’nın başkanlığı döneminde, 4 Türkiye Kupası, 5 Süper Lig şampiyonluğu, 2 Başbakanlık Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası ve 6 TSYD Kupası Beşiktaş müzesine kazandırıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN