Bilgisayarda ideal işlemci sıcaklığı kaç olmalı?

Bilgisayarda ideal işlemci sıcaklığı kaç olmalı?

Bilgisayarlarda yapılan tüm işlemlerden sorumlu 2 parça vardır. Söz konusu parçalar işlemci ve ekran kartıdır. Bu parçaların yükü ağır olduğu için de fazlasıyla yüksek sıcaklıkta çalışmaktadırlar. Peki, işlemci sıcaklığı ne kadar olmalı? İşte detaylar...

Bilgisayarlarda yer alan parçaların sıcaklığı çok önemlidir. Yanlış soğutma ya da yetersiz güçle çalışan soğutuculardan dolayı bilgisayardaki parçalar kaldıracağından daha fazla sıcaklığa maruz kalabilir. Bilgisayardaki ısınmadan kaynaklı ise bozulma veya performansında düşüş gibi etkenler ortaya çıkar.

İŞLEMCİ YA DA EKRAN KARTI FAZLA ISINDIĞINDA NE OLUYOR?

Bilgisayardaki işlemci ya da ekran kartı olması gerekenden fazla ısındığında kalıcı hasar oluşur. Fakat, oyun oynadığınızda ya da başka bir şey yaptığınızda bilgisayarınızda ani bir yavaşlama oluyorsa sıcaklığın yükselmesinden kaynaklıdır.

İDEAL İŞLEMCİ SICAKLIĞI NE KADAR?

Bilgisayarların ideal işlemci sıcaklığı boşta olduğunda 35-50 derece, yük altında olduğunda da 60-85 derecedir. İşlemciniz boşta olduğunda 50, yük altında olduğunda da 85 derecenin üzerine çıkıyorsa endişelenmeniz gerekiyor.

 bilgisayarda ideal işlemci sıcaklığı

İŞLEMCİ SICAKLIĞININ KONTROLÜ NASIL YAPILIYOR?

Bilgisayarınız çalışır haldeyken işlemci sıcaklığını kontrol edebilmek için BIOS kullanabilirsiniz. Sıcaklığın yük altında olduğunda kaç derece olduğunu öğrenmek içinde bazı programlar bulunuyor. Bu programların en başarılısı ise Core Temp'tir.

İŞLEMCİLER NASIL SOĞUTULUR?

Bilgisayarınızın sıcaklığı idealin üzerindeyse ilk olarak bilgisayarınızın hava çekmede zorlanıp zorlanmadığını kontrol etmelisiniz. Dizüstü bilgisayarlarda özellikle fan deliklerinin önünün açık olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Bir başka çözüm ise termal macundur. Termal macun, işlemci ve soğutucunun arasında ki hava boşluğunu yok eder. Böylelikle işlemcinizin sıcaklığı ideal seviyede kalır.

EKRAN KARTININ İDEAL SICAKLIĞI NE KADARDIR?

Ekran kartı boşta olduğunda sıcaklığı 30-40 derece, yük altında olduğunda da 60-85 derece olmalıdır. Bu derecelerin üzerine çıktığında kartınızın tehlikede olduğunu anlayabilirsiniz.

 bilgisayarda ideal işlemci sıcaklığı

EKRAN KARTI SICAKLIĞININ KONTROLÜ NASIL YAPILIYOR?

Windows 10 kullanıcıları ekran kartı sıcaklığını kontrol etmek için görev yöneticisinde yer alan performans bölümüne girmeli. Sol alanda bilgisayar bileşenlerinde "GPU" maddesinde ekran kartının sıcaklık değeri yazacaktır.

EKRAN KARTI NASIL SOĞUTULUR?

İlk olarak bilgisayar fanlarınızın önünün açık olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Fanlar kapalıysa yeterli oranda hava akımı olmadığı için ekran kartınız fazla ısınacaktır. Eğer bilgisayarınızın etrafı boşsa ekran kartı fanlarınızın bozuk olma ihtimalini de değerlendirmelisiniz.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN