Elektronik sigara, gerçeği kadar zararlı

Elektronik sigara, gerçeği kadar zararlı

Sigarayı bırakmak isteyenlerin başvurduğu yöntemler arasında yer alan elektronik sigara, gerçeği kadar zararlı. Uzmanlara göre bunun nedeni nikotin. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ülkü Yılmaz, “Elektronik sigara kesinlikle zararsız değil. İçinde nikotin ve zararlı maddeler bulunuyor. Bunlar da akciğer kanseri riskini artırıyor” diyor.

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) ve Türk Göğüs Cerrahisi Derneği’nin (TGCD) ortak düzenlediği 7. Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi’nde yapılan basın toplantısında, akciğer kanseri görülme sıklığına, tedavi seçeneklerine ve risk faktörlerine ilişkin bilgiler verildi. TAKD Yönetim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ülkü Yılmaz, akciğer kanserinin tüm dünyada ve Türkiye’de en ölümcül kanserler arasında yer aldığını vurgulayarak, elektronik sigaranın da bir çözüm olmak yerine daha çok kanser riskini artırdığını söyledi. Yılmaz “Elektronik sigara kesinlikle zararsız değil. Bu sigaraların da içinde nikotin ve zararlı maddeler bulunuyor. Böylelikle de akciğer kanseri riski artıyor. Bu nedenle kesinlikle elekronik sigara kullanımından da kaçınılmalısı gerek” diye konuştu.

Sigaranın, dünyada ve ülkemizde erkeklerde kansere bağlı ölümler sıralamasında birinci sırada yer aldığına işaret eden Yılmaz, Türkiye’de yaklaşık her yıl 30 bin yeni olgu akciğer kanseri tanısı konduğuna dikkati çekti. Yılmaz, hastalığın en sık 55-75 yaş grubunda ortaya çıktığını ve yaşla birlikte riskin arttığını söyledi. Akciğer kanserine genellikle ileri evrede tanı konulabildiğini ifade eden Yılmaz, şunları anlattı: “Ülkemiz verilerine bakıldığında olguların yüzde 77’sinin lokal ileri ve ileri evre aşamasında tanı aldığı gözlenmektedir. Yüzde 23’lük bölümüne erken evrede tanı konmakta ve bu evrede tanı alan hastada etkin tanı yaklaşımları mümkün olmakta ve sağ kalım oranları da yüksek olmaktadır. Sigara içen bir kişinin, tüm yaşamı boyunca sigara içmemiş kişiye oranla akciğer kanserine yakalanma oranı da 10-30 kat fazla.”

MUTLAKA UZAK DURUN

Yılmaz, son yıllarda kullanım sıklığı artan elektronik sigaradan da mutlaka uzak durulması gerektiğini belirterek şunları anlattı: “Elektronik sigaranın, sigarayı bırakmada çözüm olmadığını hatta kanser riskini artırdığını bilmek gerekiyor. Elektronik sigaraya erişimin kolay olması ve çeşitli tadlarla cazip hale getirilmesi, kullanıcıların tercih etmelerine yol açıyor. Oysa elektronik sigara kesinlikle zararsız değil. Bu sigaraların da içinde nikotin ve zararlı maddeler bulunuyor. Bunlar da akciğer kanseri riskini artıran etmenler arasında. Kanser riski sigara sayısı ve vücuda nikotim almayla yakın ilişkilidir.”

BAŞLAMA YAŞI ÇOK ÖNEMLİ

Doç. Dr. Ülkü Yılmaz “Sigaraya başlama yaşı, dumanı akciğerlere çekme şiddeti olan inhalasyon derinliği, sigaranın katran ve nikotin içeriği, filtre içerip içermemesi de kanser gelişme riskiyle yakından ilişkilidir. Sigaranın bırakılmasıyla kanser gelişme riski yüzde 20-90 oranında azalıyor. Sigarayı bırakmayı takiben beşinci yılda risk grafiğinde belirgin bir iniş gözlenirken, 15’inci yıldan sonra yüzde 80-90 risk azalması söz konusu oluyor. Bu riskin sigara içmemiş kişinin grafik özelliğinde hiçbir zaman gerilemeyeceği de unutulmamalı” dedi.

BÖYLELİKLE DAHA ÇOK İÇİLİYOR

İnce, mentollü ve hafif (light) olarak adlandırılan sigaraların da diğer ürünler gibi zararlı olduğunu vurgulayan Yılmaz, hafif sigara kullananların diğer sigaralarda bulunan nikotin miktarını alabilmek için daha derin nefes çektiğini, nefes sayısını artırdığını ve bu şekilde vücuda olumsuz etkisinin daha yoğun olduğunu söyledi. Bu kullanımların artmasına paralel olarak sigara kullanım miktarının azalmadığını, kişinin aynı nikotin ihtiyacını karşılamak için o oranda sigara kullandığını kaydeden Yılmaz, “Bu tip sigara kullanan kişilerde, akciğer kanserinin tipi değişti. Daha derinde etkili olan tümörler görülmeye başlandı” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN