Prof. Dr. Timur Gürgan: Kısırlıkta sorumluluğun yarısı artık erkeklerde

Prof. Dr. Timur Gürgan: Kısırlıkta sorumluluğun yarısı artık erkeklerde

Alkol, sigara, ilaç ve bazı kimyasal maddeler erkekler arasında kısırlığın artmasına yol açtı. Dünya Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, 30 yıl önce dünyadaki kısırlık vakalarında erkeklerin yüzde 25 sorumlu olduğunu belirterek bunun şimdi yüzde 45’e çıktığını söyledi.

Dünya Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, dünya genelinde kısırlık oranlarının her geçen gün artış gösterdiğine işaret etti. Gürgan, genetik ve bağışıklık sistemlerini ilgilendiren problemler, çevre faktörlerinin olumsuz etkileri, genetiği değiştirilmiş gıdaların tüketilmesi, obezite, sigara ve alkol kullanımı, aşırı yorgunluk, stres gibi faktörlerin kısırlığa yol açtığını vurguladı.

Gürgan “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, geçmişte mililitrede 100-120 milyon olarak belirtilen sperm sayıları, günümüzde 15 milyona kadar düştü. Şu anda her 100 çiftten 17’si, kısırlık problemiyle karşı karşıya kalıyor. Bilimsel verilere göre, Türkiye’de de yaklaşık 2.6 milyon kişi kısırlık sorunu yaşıyor” diye konuştu.      

Halk arasında genellikle kısırlığın sadece kadından kaynaklandığı algısının bulunduğunu kaydeden Gürgan oysa bunda her iki cinsiyetin de etkili olduğunu vurguladı.

YÜZDE 10’UNUN NEDENİ YOK

Son yıllarda erkeklerde kısırlık oranlarında artış olduğuna dikkat çeken Gürgan, “Bilimsel verilere göre, kısırlık sorunlarında 30 yıl önce problem yüzde 20-25 erkeklerden kaynaklanırken, bu oran şimdi yüzde 45’e çıktı. Bu durumda artık kadın ve erkekte kısırlık oranı eşitlendi. Bebek sahibi olmakta güçlük çeken ailelerin yüzde 45’inde sorun erkek kaynaklı olurken, yüzde 45’inde kadın kaynaklı olarak gösteriliyor. Kalan yüzde 10’unun ise nedeni açıklanamıyor” dedi. 

Gürgan, erkek kısırlık sorunlarının ise sperm değerini bozacak ilaç kullanımı, toksik maddeler, ateşli hastalıklar, testislere yapılan cerrahi ameliyatlar ve genetik sorunlar olduğunu kaydetti. 

10 KİLO FAZLALIK ŞANSINIZI AZALTIYOR

Değiştirilebilir etkenlerle kısırlığın önlenebileceğine işaret eden Prof. Dr. Timur Gürgan, çağın en önemli halk sağlığı sorunlarından olan obezitenin de bunların başında geldiğini söyledi. Gürgan, obezitenin kısırlık üzerindeki etkisinin bilimsel verilerle ortaya konulduğunu vurgulayarak “Kişinin vücudundaki 10 kilo fazlalık, sağlıklı gebelik şansını azaltıyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN