‘Düz paket’ tiryaki sayısını azaltır

‘Düz paket’ tiryaki sayısını azaltır

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Mustafa Aydın, Sağlık Bakanlığı’nın ‘düz paket’ uygulamasının sigara kullanım oranını azaltacağını belirtti. Aydın “Paketlerin üzerinde marka görünmemesi ve tezgah altında kapalı dolaplarda satışa sunulacak olması özendiriciliği ortadan kaldıracak” dedi.

Sağlık Bakanlığı yakında tek tip ‘düz paket’ uygulamasını hayata geçiriyor. Böylelikle sigara satışlarında ve tiryaki oranında azalma hedefleniyor. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Mustafa Aydın, “Uygulama ile çocuk ve gençlerin sigarayı görmesi tamamen engellenecek. Sigara içilmesini, sigara satılmasını zorlaştıracak her türlü uygulamanın az ya da çok başarı sağlayacağına, sigaraya karşı olan mücadeleye katkı sağlayacağına inanıyoruz. Sigara paketlerinin üzerinde marka görünmemesi ve tezgah altında kapalı dolaplarda satışa sunulacak olması özendiriciliği ortadan kaldıracak. Yeter ki vatandaşlarımız uygulamada gerekli hassasiyeti göstersinler ve denetimler eksiksiz yapılsın” diye konuştu.

AVUSTRALYA’DA DENENDİ

Bu uygulamanın sigarayı görsel olarak daha itici hale getireceğinin altını çizen Aydın, kapalı dolap uygulamasının ise  sigaraya ulaşmayı zorlaştıracağı için sigarayla mücadeleye büyük destek sağlanacağına inandıklarını ifade etti. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşlar, o eski renkli, cazip gösterilmeye çalışan paketler yerine eline uyarılarla dolu kapkara bir kutu alınca rahatsız olacak. Camekanlı dolapta, kasanın hemen yanında görmediği zaman da örneğin su almaya girdiği bir markette sigarayı görmediği için aklına sigara gelmeyecek. Bu da daha az sigara tüketmesine, daha az sigara satışına ve neticede sigaranın bırakılmasına yardımcı olacak. Avustralya’nın kullandığı ‘düz paket’ yönteminin Türkiye’de de uygulanacak olması gerçekten çok önemli. Uygulama ile sigara kullanımı kısa sürede azalacak. Bu şekilde etkilenen tiryaki sayısı çoğaldıkça da sigarayı ülkemizden sileceğiz.” Aydın, Avustralya’da başarılı olan uygulamanın Türkiye’de de uygulanacak olmasından son derece mutlu olduklarını sözlerine ekledi. Türkiye’nin sigara kullanımında dünyada 11’inci sırada olduğunu dikkat çeken Aydın, Türkiye’de erkeklerin yüzde 37,3’ünün, kadınların yüzde 10,7’sinin sigara kullandığını vurguladı, bu rakamların çok yüksek olduğunu belirtti.

KULLANAN SAYISI DÜŞTÜ

Sigara kullanımın insan sağlığına çok ciddi zararları olduğuna işaret eden Aydın, şöyle devam etti: “Türkiye’de, her gün sigara içen kişilerin 10,6 milyonu erkek, 3,9 milyonu kadın. Toplam 15 milyona yakın tiryaki var. 2007 yılında kapalı alanlarda sigara içmenin yasaklanması ve paketler üstündeki uyarı yazıları, görselleri sayesinde sigara içme oranlarının düştüğünü biliyoruz.” 2015 verilerine göre yasaktan önce 27 milyon kişi olan tiryaki sayısı, zaman içerisinde 15 milyona kişiye kadar geriledi.

TOPLUMDA DOĞRU ALGIYI OLUŞTURMALIYIZ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın 2017 yılı bütçesinin sunumunda tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının önlenebilmesi amacıyla, ürün markasının paketin üstünde belli olmadığı ‘düz paket’ ile bu ürünlerin satışlarının yapıldığı yerlere yönelik kısıtlamanın öngörüldüğü ayrı uygulamanın hayata geçirilmesinin planladığını belirtmişti. Uygulamanın, sigara kullanım oranında ciddi bir düşüş sağlayacağını söyleyen Aydın, “Bir de gerek sivil toplum kuruluşları olarak bizim gerek basın mensupları olarak sizlerin gerekse de devletimizin, toplumda şu algıyı oluşturmamız lazım; sigara için sadece ‘sağlığa zararlı’ deyip geçiyor gibiyiz. Sigara bu kadar basite alınabilecek bir şey değil. Sigara sadece sağlığa zarar vermiyor, öldürüyor” dedi.

YASAKLAR DÜNYADA ETKİLİ OLDU

Sigara yasakları konusunda yurtdışından da örnekler veren Dr. Mustafa Aydın, “Bakın Fransa, 2003 yılında, umuma açık alanlarda sigara tüketimini düşürmek için sigara fiyatlarını yüzde 20 artırdı. Avustralya’da plajlarda sigara içilmesi yasaklandı. Kanada’da 2002 yılında yapılan devlet istatistik araştırmasına göre ise 15 yaşın üzerinde sigara içenlerin oranı yüzde 21 olarak açıklandı. Bu sayıyla Kanada, dünyada sigara içme oranı en düşük toplumlar arasında. Toplum sağlığı uzmanlarına göre bunun sebebi, ülkede uygulanan sert sigara içme yasağı. Ülkede satılan sigara paketlerinin üstünde, sigaradan zarar görmüş iç organların fotoğrafları yer alıyor. ABD’de birçok eyalette parklarda ve kamu binalarının hemen önünde sigara içemezsiniz” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN