ABD durumun farkında değil

ABD durumun farkında değil

ABD ile ilişkilerin geleceğini belirleyecek kritik görüşmelerde, Washington’un masaya koyduğu teklifler uzlaşılmaz bir noktada olunduğunu ortaya koydu. Milli Savunma Bakanı Canikli, ABD’li mevkidaşı Mattis’in ‘YPG’yi PKK’yla mücadelede kullanabileceklerini’ söylediğini açıklarken Dışişleri Bakanı Tillerson da Türkiye yolunda “YPG’ye ağır silah vermedik. Toplayacak silah yok” dedi.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Zarraf davası, FETÖ liderinin iade edilmemesi ve son olarak Suriye’nin kuzeyinde YPG’ye verilen askeri destek nedeni ile tarihin en kötü dönemini yaşayan ABD-Türkiye ilişkilerinin geleceğini belirleyecek görüşme maratonunun son halkası da dün başladı. Geçen hafta Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüşen ABD Başkanı Trump’un Ulusal Güvenlik Danışmanı General McMaster, ardından Roma’daki NATO Toplantısı’nda bir araya gelen Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve ABD’li mevkidaşı Jim Mattis, son olarak da dün akşam saatlerinde Ankara’ya gelen Dışişleri Bakanı Rex Tillerson. Bu üç kritik görüşmenin de ana gündemi YPG’ye verilen destek ve Afrin harekatıydı.

Önceki gün Roma’da gerçekleşen görüşmenin ayrıntılarını açıklayan Savunma Bakanı Nurettin Canikli, mevkidaşı Mattis’in kendisine YPG ile PKK’yı ayrıştırmayı hedeflediklerini ve gerekirse de YPG’yi PKK’ya karşı savaşta kullanabileceklerini söylediğini aktardı. Canikli “Biz de bunun mümkün olmadığını, gerçekçi ve rasyonel bir hareket olmayacağını ve hiçbir zaman ve YPG ve PYD’nin PKK yapılanmasından ayrılmasının mümkün olmadığını hele PKK ile savaştırılmalarının, mücadele ettirilmelerinin mümkün olmadığını da Mattis’e ilettik” dedi.

PKK ve YPG arasındaki organik ilişkiye dair tüm belgeleri Mattis’e verdiğini söyleyen Canikli, mevkidaşına SDG içindeki YPG unsurlarının da tamamen temizlenmesi gerektiğini aktardığını ifade etti.

Canikli, görüşmede Mattis’e, “PYD/YPG terör örgütüne verdikleri desteğin aynı zamanda PKK terör örgütünün güçlenmesine, palazlanmasına sebep olduğunu ve bu durumun da Türkiye için artan oranda bir ulusal güvenlik tehdidi teşkil ettiğini ifade ettik” dedi. 

18-02/16/ekran-alintisi-1518740269.JPG

TÜRKİYE İLE BAZI KONULARDA FARKLI DÜŞÜNÜYORUZ

ABD Savunma Bakanı James Mattis, “NATO ve ABD, Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarının karşılanması için çalışıyor” dedi. Mattis, Brüksel’de NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Suriye sınırında kaosun söz konusu olduğunu ve NATO ile ABD’nin Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarının karşılanması için çalıştıklarını söyledi. Türkiye ile iletişim kanallarının açık olduğunu belirten Mattis, “Ortak zemin bulduğumuzu düşünüyorum ancak aynı fikirde olmadığımız bazı noktalar var” diye konuştu. Türkiye’yi Afrin’de YPG’ye karşı yaptığı mücadele konusunda eleştiren ABD’li Savunma Bakanı, Türkiye’yi IŞİD’e karşı verilen mücadeleden uzaklaşmakla suçlarken, Ankara’nın YPG ile PKK’yı karıştırdığını iddia etti. ABD’nin de PKK’yı bir terörist örgüt olarak gördüğünü ifade eden Savunma Bakanı Mattis, ABD’nin Kürtlere verilen silahları kontrol edeceğini ve PKK’nın eline geçmemesi konusunda garanti verdiğini de ileri sürdü.

TÜRKİYE YOLUNDA TATSIZ MESAJ O SİLAHLARI TOPLAMAYACAĞIZ

Ortadoğu turu kapsamında ziyaret ettiği Lübnan’dan Türkiye’ye hareket eden Tillerson Ankara’yı kızdıracak mesajlar verdi. ABD’nin YPG’ye asla ağır silah vermediğini iddia eden Tillerson, “Dolayısıyla geri alınacak bir şey yok” dedi. ABD Dışişleri Bakanı, “ Türkiye ile ana hedeflerimiz tamamen ortak” ifadelerini kullandı. Bu, Tillerson’ın göreve başlamasından bu yana geçen bir yıllık süre zarfında Türkiye’ye yaptığı üçüncü ziyaret oluyor.

18-02/16/2-1518740448.png

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Lübnan ziyaretinde şaşırtan bir olay yaşadı. Tillerson Lübnan Cumhurbaşkanı Aun ile görüşeceği sırada başkanlık sarayında boş bir odada bir süre bekletildi. Tillerson’ın beklediği anlar televizyonlarda canlı olarak yayınlandı.

18-02/16/1-1518740429.png

TILLERSON İLE KÜLLİYE’DE 3 SAAT 15 DAKİKA

ABD’nin Türkiye’nin tüm tepkilerine rağmen PYD/PKK’ya destek vermeye devam etme kararı üzerine iyice gerilen ilişkiler dün geceki kritik görüşmede masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Dışışleri Bakanı Rex Tillerson’ı Külliye’de kabul etti. 3 saat 15 dakika süren görüşmede Afrin harekatı, Menbiç’teki ABD varlığı ve Pentagon’un terör örgütüne silah ve para yardımı ele alındı. Tillerson bugün de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir araya gelecek.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert görüşmeye ilişkin "Bildiğim kadarıyla İncirlik’in kullanımı için Türkiye tarafından getirilmiş bir sınırlama yok. İncirlik hâlâ DEAŞ karşıtı operasyonlarda kullanılıyor. Tillerson-Erdoğan görüşmesi yeni bitti. Detayları daha sonra sizlerle paylaşacağız" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI: BEKLENTİLERİMİZİ İLETTİK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Dışışleri Bakanı Rex Tillerson görüşmesinde Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel gelişmeler, terörle mücadele meselesi ve ikili ilişkiler ele alındı. Türkiye'nin tüm bu konulardaki önceliklerinin ve beklentilerinin ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'a açık bir şekilde iletildiği bildirildi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN