TSK, İdlib’te üstlendi, rejimin saldırıları durdu

TSK, İdlib’te üstlendi, rejimin saldırıları durdu

TSK, İdlib’in güneyinde son çatışmasızlık gözlem üssünü Surman bölgesinde kurdu. Böylece Güney Halep’in rejim ve muhalifler arasında kalan bölgesinde 3 gözlem üssü de tamamlanmış oldu. TSK’nın gözlem üsleriyle bölgedeki varlığı, rejimin ve İran destekli milislerin İdlib’in güneyinden muhaliflerin kontrolündeki bölgelere ilerleyişini de yavaşlattı.

HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

Türkiye, Zeytin Dalı harekatıyla Afrin’de terör örgütleri YPG/PYD/PKK ile İŞID’e yönelik operasyonu sürdürürken, diğer yandan İdlib’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması için 8’nci gözlem üssünü de kurdu. Astana anlaşması gereği 12 gözlem üssü kurulması planlanırken, TSK’nın konuşlandığı son 3 bölgenin önemi rejim ile muhalifler arasında kritik noktalar olması. Karar’ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre İdlib’in güneyinde son olarak Surman bölgesinde kurulan gözlem üssü, rejimin çatışmasızlık bölgelerine doğru ilerleyişini yavaşlattı. Rejim saldırılarına karşı TSK’nın varlığının güvence oluşturduğunu belirten kaynaklar, TSK’nın İdlib’deki varlığının Zeytin Dalı harekatına da etki oluşturacağını ifade etti.

Türkiye’nin Afrin harekatına başlamasından hemen sonra rejimin İdlib’deki çatışmasızlık bölgelerine doğru saldırıya geçmesi gözlem üsleri kurulması ile ilgili süreci hızlandırmıştı. TSK’nın 6 nolu gözetim üssü için yola çıkan konvoyunun güzergahına önce rejim bir gün sonra da bombalı araçla terör örgütü YPG/PYD saldırı düzenlemişti. Ancak Türkiye İdlib’in güneyinde El Iys, Tal Tukan ve Surman bölgesinde 3 üssü yaklaşık 10 gün içinde kurdu. Bölge kaynaklarından gelen bilgilere göre TSK İdlib Taftanaz Hava Üssü’nü de kullanacak. Bu durumda TSK’nın bölgedeki operasyonları daha etkili hale geleceği ifade ediliyor. Türkiye’nin Afrin harekatıyla ve İdlib’deki çatışmasızlığın sürdürülmesini eş zamanlı sağlamayı hedeflediğini belirten kaynaklar,

Fırat Kalkanı bölgeleriyle birlikte stratejik öneme sahip alanlardaki TSK varlığının önemine vurgu yaptılar.
Kaynaklar bölgeyle ilgili Türkiye’nin iki önemli hedefini terör örgütlerinden temizlenen ve rejim saldırılarına karşı güvenceye alınan bölgelere, kendi halkının yerleştirilmesi ve olası göç dalgalarının önlenmesi olarak açıkladı. TSK’nın gittiği her yerde halkın sevgi gösterileriyle karşılaştığını belirten kaynaklar, insanların Türk askerinin olduğu yerde kendilerini güvende hissettiklerini ifade etti. Suriye muhalefetinin ağırlıklı olarak yaşadığı İdlib’de 2.5 milyon insanın yaşadığı belirtiliyor.

18-02/16/ekran-alintisi.JPG

Astana Zirvelerinden alınan kararlar neticesinde Türkiye İdlib bölgesinde 14 adet Çatışmasızlık Gözlem Üssü kuracak.
Böylece bölgede sağlanan çatışmasızlığın da kalıcı hale getirilmesi ve sonrasında siyasi sürecin başlatılması planlanıyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN